查看完整版本: [-- 有冇人知一年Scotland留學既費用大約幾多?? --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 有冇人知一年Scotland留學既費用大約幾多?? [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<  1   2  >>  Pages: ( 2 total )

sillyjanny 2011-05-19 08:24

有冇人知一年Scotland留學既費用大約幾多??

引用第43樓goodpethk1112011-05-19 00:27發表的“”:
個人都傾向喜歡英文科,想向依一方面發展,以下都係我會考慮既scotland uniiversity
University of St Andrews 既 English
University of Glasgow 既 English Language
University of Edinburgh 既 English Language
.......

你申係經UCAS 報?

老實同你講,比我就唔會咁揀 D UNI
你D UNI 每一間每一科都要求 英國AL 考3個A卅B, 即係E一科唔係HEA收人。
我會揀2間係中游0既大學, 另外果3間就係TOP 0既大學, 如果你就自己0既成續係有信心的話。
因為唔係間間大學都比OFFER 你, 當你收晒大學OFFER 之後你要揀一間係1ST CHOICE, 一間係INSURANCE, 如果你2間都係收AAA 的話, 根本冇意思。

另外你可以EMAIL D大學,問佢地你個SITUATION 得唔得, 因為佢地會要求學生有讀過GCSE ENGLISH (當然佢地個GCSE ENGLISH 係好唔同HK 個ENGLISH 啦!佢地要睇D文學作品)
可以順便問埋佢地會大約收HK 學生E 科0既成續要求。 AT LEAST 你有一個TARGET。
你可以睇埋每一科0既COURSE CONTENT,睇下係唔係同你心目中一樣

sikingthegreat 2011-05-19 13:15
引用第50樓sillyjanny2011-05-19 08:24發表的“”:
你申係經UCAS 報?
老實同你講,比我就唔會咁揀 D UNI
你D UNI 每一間每一科都要求 英國AL 考3個A卅B, 即係E一科唔係HEA收人。
.......

而家轉左制, 唔知個考試點同gcse/gce銜接.....
好地地走去改制, 一開始真係玩死人....

Kenny 2011-05-19 21:55
引用第51樓sikingthegreat2011-05-19 13:15發表的“”:
而家轉左制, 唔知個考試點同gcse/gce銜接.....
好地地走去改制, 一開始真係玩死人....

唉....真係慘

ridanavcr 2011-05-23 04:07
引用第44樓LCHB2011-05-19 00:48發表的“”:
溫馨提示: 正常england/HK 3-year degree course響scotland都會變做四年制

咁即係好多響 Scotland 大學既 course 都係讀四年?

LCHB 2011-05-25 15:25
引用第53樓ridanavcr2011-05-23 04:07發表的“”:
咁即係好多響 Scotland 大學既 course 都係讀四年?

http://en.wikipedia.org/wiki/Bachelor's_degree#Scotland
基本上就係4/3(+1), 但係我咁耐以黎識d friend, 就算係take 3+1個option, 都會挨埋第四年攞埋個honour先走

望晴天 2011-06-02 05:33
路過....

今年係london

加上本人唔慳又鐘意買野

洗費唔方便計

望晴天 2011-06-02 05:34
btw回樓主 

如果你英文唔係好好既話讀eng lit (特別係英國) 會好辛苦....

我frd香港AL UE攞B同埋ielts 8分都要讀到死死下

sikingthegreat 2011-06-02 11:35
引用第55樓望晴天2011-06-02 05:33發表的“”:
路過....
今年係london [表情]
加上本人唔慳又鐘意買野
.......

咁你都夠膽講出黎嘅

咪講個數出黎添呀, 一陣嚇親人呀

sikingthegreat 2011-06-02 11:36
引用第56樓望晴天2011-06-02 05:34發表的“”:
btw回樓主 
如果你英文唔係好好既話讀eng lit (特別係英國) 會好辛苦....
我frd香港AL UE攞B同埋ielts 8分都要讀到死死下 [表情]

UE B都死死下
好想挑戰 可惜我已經錯過了

望晴天 2011-06-03 02:50
引用第57樓sikingthegreat2011-06-02 11:35發表的“”:
咁你都夠膽講出黎嘅 [表情] [表情]
咪講個數出黎添呀, 一陣嚇親人呀 [表情] [表情]

閒閒地上manchester睇場波都係一百鎊姐

開心既咪去high tea行下bond street買下野咁... joking

sikingthegreat 2011-06-04 00:43
引用第59樓望晴天2011-06-03 02:50發表的“”:
閒閒地上manchester睇場波都係一百鎊姐 [表情]
開心既咪去high tea行下bond street買下野咁... joking [表情] [表情] [表情]

我之前去liverpool睇, 或者去其他地方睇, 都唔使100喎..... 你d train ticket係即場買?

咩high tea咩bond street.... 好闊太呀呢d生活

望晴天 2011-06-05 01:33
引用第60樓sikingthegreat2011-06-04 00:43發表的“”:
我之前去liverpool睇, 或者去其他地方睇, 都唔使100喎..... 你d train ticket係即場買? [表情] [表情]
咩high tea咩bond street.... 好闊太呀呢d生活 [表情] [表情] [表情]

唔係啦~ club買

波飛(49)+火車(46)都差唔多一百架啦...

有時又會周圍試fine dining restaurants

sikingthegreat 2011-06-05 11:01
引用第61樓望晴天2011-06-05 01:33發表的“”:
唔係啦~ club買
波飛(49)+火車(46)都差唔多一百架啦... [表情]
.......

咁又係, 波飛我平你十零磅, train又平你差唔多廿磅~~

fine dining係好事來的, 你又有收入, 又要同"人地"食, 同埋有d返到hk冇咩機會食到/唔抵食~~

我前排去soho試過d sunday roast, 雖然都算似, 不過似極都係得8成.... 有少少掛住添... (真係估唔到會有少少掛住uk food..... )

望晴天 2011-06-05 15:23
引用第62樓sikingthegreat2011-06-05 11:01發表的“”:
咁又係, 波飛我平你十零磅, train又平你差唔多廿磅~~
fine dining係好事來的, 你又有收入, 又要同"人地"食, 同埋有d返到hk冇咩機會食到/唔抵食~~
.......

you'll be missed

我8月中返!!!! 到時一定約你食飯/睇波/打波/全部做曬

sikingthegreat 2011-06-07 18:11
引用第63樓望晴天2011-06-05 15:23發表的“”:
you'll be missed [表情]
我8月中返!!!! 到時一定約你食飯/睇波/打波/全部做曬 [表情]

查看完整版本: [-- 有冇人知一年Scotland留學既費用大約幾多?? --] [-- top --]