查看完整版本: [-- 今屆334 的好友們 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 今屆334 的好友們 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

chun1424 2011-06-07 19:30

今屆334 的好友們

你地知唔知會幾多開學啊

趕唔切教既野, 今年要八月一號開學

Kenny 2011-06-07 20:53
我都係334

暫時得知7月會用左黎補課,仲要唔係日日&某些人先補,8月正常...

我情願佢8月都拎埋黎補課,咁樣只會唔拖唔水咁...

hkbbfan 2011-06-11 12:54
引用第1樓Kenny2011-06-07 20:53發表的“”:
我都係334 [表情] [表情]
暫時得知7月會用左黎補課,仲要唔係日日&某些人先補,8月正常...
我情願佢8月都拎埋黎補課,咁樣只會唔拖唔水咁...

我同你差不多...好似仲有好多科都未教哂

朗仔 2011-06-11 14:25
咁早?

ming仔 2011-06-11 14:29
引用第3樓朗仔2011-06-11 14:25發表的“”:
咁早? [表情]

十二月好似已經有mock

fatman 2011-06-12 21:27
d 課程多到教唔晒

ming仔 2011-06-12 21:37
引用第5樓fatman2011-06-12 21:27發表的“”:
d 課程多到教唔晒 [表情]

唔出奇的

呀威 2011-06-14 13:55
八月一號開學, 咁地獄

我都係補四個星期課姐

fatman 2011-06-14 14:09
引用第7樓呀威2011-06-14 13:55發表的“”:
八月一號開學, 咁地獄 [表情] [表情]
我都係補四個星期課姐 [表情] [表情]

有咩分別

呀威 2011-06-15 15:33
引用第8樓fatman2011-06-14 14:09發表的“”:
有咩分別 [表情] [表情]

係喎, 好似冇分別

智者 2011-06-15 18:12
真慘......不過我a-lv時都要補.....所以唔出奇的

tsang0701 2011-06-17 21:37
係開學定係補課呀

太伊 2011-06-17 22:02
人地理科就會考都係咁補…
我以前文科就AL都未駛係咁補課…
真係唔知咩事…
香港讀書係咪真係唔補課唔得…

Kun 2011-06-17 23:38
補兩個星期...原來出面補得仲多

chun1424 2011-06-18 21:37
引用第11樓tsang07012011-06-17 21:37發表的“”:
係開學定係補課呀 [表情] [表情]

開學

RMadrid 2011-06-19 22:39
我八月中番...
原來有人仲早

chun1424 2011-08-10 00:51
【經濟日報專訊】新高中首屆中學文憑試明年3月底展開,不少師生未開學已恐慌,暑假齊齊「喪補課」,有學生補課加上補習,日日「朝九晚八」,有老師更擔心得倡議暑期連周日也補課。

輔導機構已收到100宗學生對前景迷惘的求助個案,有學生壓力大得想放棄溫習及頻肚痛,教師請病假亦倍增。

當大多中學生都在享受悠長假期,偏偏準中六生今年卻與暑假無緣。大埔一所Band 1中學要求所有準中六生,於本月初開始每周補課,每日朝九晚四,暑假只放了兩個多星期。

中六生:2周內做20年試卷

「全部要來做功課,哪有時間放暑假?」就讀該校的陳同學(化名)稱,老師要求他們兩星期內完成過往20年的物理科試卷,還未計算其他科目的功課,更有補習老師每周一日上門「特訓」。

但跟其他同學相比,陳同學指自己的情況是小巫見大巫:「有同學中五開始特意提早回校溫書,小息、午飯時間都不放過……有同學每日都補習。」但她坦言這是預計之內,「自中五開始『全世界都在打仗』。」

保良局何蔭棠中學升中六的吳同學,暑假開始亦與補課、補習為伍,他稱昨日開始已有常規補課直至本月26日,星期一至五每天就長達7小時,上、下午各補一科;周五及周六晚則每晚補4小時英文、周日早上就要上2小時數學補習課。

會考+半高考 教師憂教唔切

緊張、壓力大,難免影響身心。鄰班的Flora一周花四天補習,近日更緊張至肚痛:「我未考過會考,前途不知會怎樣……好驚入不了大學,好迷惘!」被形容有如「會考加上半個高考」的中學文憑試,由於「前無古人」,亦令老師壓力幾達頂點。不少學校於暑假前才完成會考課程,中六開學後3個月又要教完半個高考課程,許多教師都擔心「教唔切書」。

於天水圍區任教高中班的盧老師坦言,現時補課「補到喪」,暑假由以往兩、三星期,減至只得一星期;科與科之間更常爭奪暑假補課時間,「有同事開會時更向校長要求星期日都補課,甚至平日補課補到晚上九時」,惟被其他老師反對不獲通過。

未到壓力高峰 教師請假倍增

補課停不了,接下來就是要考核學生學到多少。據了解,有學校要求中、英、數及通識科每周均設考試,令師生均喘不過氣。盧老師稱,仍未到「壓力高峰期」,但很多以往健康的同事開始「捱唔住」生病,「若有同事教初中、中六及中七班,他11月便開始為不同年級出卷,今年中六還要考兩次模擬試,即12月至2月都要改卷!」

學友社學生輔導中心總幹事列豪章稱,除收到準中六生致電訴苦,本身是學校老師的他留意到,近日請病假人數倍增,同事亦表示有壓力。

學友社社工郭文芳則指,學生對前景亦感壓力,今年累積至今收到約100宗有關中學文憑考試的求助個案,主要是學生擔心未能適應新學制,不清楚將來出路;她指,學生及家長壓力情況未算嚴重,但預計開學後求助會上升。

香港青年協會關心一綫單位主任吳錦娟亦稱,近日收到升中六的學生來電,指文憑試帶來很大壓力,前景不明朗,部分甚至已放棄溫習。

http://hk.news.yahoo.com/%E6%96%B0%E9%AB%98%E4%B8%AD%E6%81%90%E6%85%8C-%E6%9A%91%E5%81%87%E8%A3%9C%E8%AA%B2%E6%9C%9D9%E6%99%9A8-225149330.html

fatman 2011-08-10 00:51
引用第16樓chun14242011-08-10 00:51發表的“”:
【經濟日報專訊】新高中首屆中學文憑試明年3月底展開,不少師生未開學已恐慌,暑假齊齊「喪補課」,有學生補課加上補習,日日「朝九晚八」,有老師更擔心得倡議暑期連周日也補課。
輔導機構已收到100宗學生對前景迷惘的求助個案,有學生壓力大得想放棄溫習及頻肚痛,教師請病假亦倍增。
當大多中學生都在享受悠長假期,偏偏準中六生今年卻與暑假無緣。大埔一所Band 1中學要求所有準中六生,於本月初開始每周補課,每日朝九晚四,暑假只放了兩個多星期。
.......

-我一開yahoo就見到sad

chun1424 2011-08-10 00:55
引用第17樓fatman2011-08-10 00:51發表的“”:
-我一開yahoo就見到sad

學已開

趕書中

fatman 2011-08-10 12:05
引用第18樓chun14242011-08-10 00:55發表的“”:
學已開 [表情] [表情] [表情]
趕書中 [表情] [表情] [表情]

係咪有咁多野要教

hkbbfan 2011-09-13 19:05
大家係咪都就快要交JUPAS揀科果張表....

查看完整版本: [-- 今屆334 的好友們 --] [-- top --]