查看完整版本: [-- 最後一屆 中化求救! --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 最後一屆 中化求救! [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

丹尼屎 2011-06-07 20:03

最後一屆 中化求救!

小弟到而家都唔係好掌握到中化既核心

有無好友可以分享下熟讀中化既心得

或者可以分享下邊到有好既補習推介

萬分感激!!!!

PonG 2011-06-07 20:17
A.Ko

一流

g3rMan 2011-06-07 21:24
Arthur Kho
CE Reading Level 2 ----> AL Reading B

fatman 2011-06-07 21:29
其實呢科真係唔洗補 我去到中七中段先開始知道要做咩

YIN 2011-06-07 21:33
引用第3樓fatman2011-06-07 21:29發表的“”:
其實呢科真係唔洗補 我去到中七中段先開始知道要做咩 [表情]

我讀完都未知要做咩

fatman 2011-06-07 21:39
其實都係睇你想囉咩Grade
C-E 個人認為唔洗補

辛尼關 2011-06-07 21:39
引用第4樓YIN2011-06-07 21:33發表的“”:
我讀完都未知要做咩 [表情] [表情] [表情]

x2

廢托 2011-06-07 21:41
而家真係....乜都要補

Chelsea 2011-06-07 22:28
今年岩岩考al
其實...考完都唔知中化up緊乜

sikingthegreat 2011-06-07 22:35
引用第0樓丹尼屎2011-06-07 20:03發表的“最後一屆 中化求救!”:
小弟到而家都唔係好掌握到中化既核心
有無好友可以分享下熟讀中化既心得
或者可以分享下邊到有好既補習推介
.......

講真, 真係唔使補.
每日(或者每隔一日)做一題PP, 然後俾老師改, 持續到做晒所有PP題目兩次, 咁已經好好~~

可可粉 2011-06-07 23:30
呢科真係唔洗補的

ODIN 2011-06-08 00:01
俾D心機,好多所謂的尖子都衰O係中化手上...

icemanbergkamp 2011-06-08 00:35
想當年我呢科攞A 都冇補過, PAST PAPER 都冇認真做過......

都係入去吹下水, 寫得保守D 佢想你寫既野lor.......

魚蛋 2011-06-08 00:47
引用第4樓YIN2011-06-07 21:33發表的“”:
我讀完都未知要做咩 [表情] [表情] [表情]

x2
我當年補左一個月a ko就無補
我的理解係佢想你有組織地(開頭同結尾)引到課文答到佢的問題之餘仲要你有駁論(因為多數係open end問題)
中立好似係會差D的(呢個唔太記得了 一係搵人答一係就睇下pp答案)
以上做到你起碼已經唔洗炒

呢份卷因為主觀評分
校內外個落差可以好大

fatman 2011-06-08 00:49
引用第13樓魚蛋2011-06-08 00:47發表的“”:
x2
我當年補左一個月a ko就無補
.......

校內外個落差可以好大 <--
文化卷 學校E 出去C

魚蛋 2011-06-08 00:53
引用第14樓fatman2011-06-08 00:49發表的“”:
校內外個落差可以好大 <-- [表情]
文化卷 學校E 出去C

一樣
校內成日都炒搞到無乜心機讀
宜家我同D師弟講校內的野唔好太上心

星夜鈴 2011-06-08 01:19
個人黎講 我覺得又唔係真係咁易
從頭到尾都唔知做緊乜 結果文化卷F左 如果中文底唔好 又唔識吹水既 都係補一下好....

icemanbergkamp 2011-06-08 01:44
引用第16樓星夜鈴2011-06-08 01:19發表的“”:
個人黎講 我覺得又唔係真係咁易 [表情] [表情]
從頭到尾都唔知做緊乜 結果文化卷F左 如果中文底唔好 又唔識吹水既 都係補一下好.... [表情]

呢樣就真既......

果陣座我隔離既fd 同我一齊考, 佢2次都 , 我2次都 , 考第2次之前佢有認真咁問過我, 不過証明我唔係好識教佢.....

淨係覺得佢平時表達 同 語文組織能力係麻麻, 不過我又唔覺自己有乜好.....

Hoi 2011-06-08 02:07
唔讀中文系中化無用

望晴天 2011-06-08 07:24
中文底ok既溫書+吹水就得唔洗補

vdick 2011-06-08 12:03
我考左兩年,兩年唔同卷既分可以好極端
我覺得考中化係需要運氣的

sikingthegreat 2011-06-08 16:41
引用第13樓魚蛋2011-06-08 00:47發表的“”:
我的理解係佢想你有組織地(開頭同結尾)引到課文答到佢的問題之餘仲要你有駁論(因為多數係open end問題)
中立好似係會差D的(呢個唔太記得了 一係搵人答一係就睇下pp答案)
.......

絕對同意.
千萬不能中立..... 一定要有自己立場, 並起碼要做到自圓其說

呢份卷因為主觀評分
校內外個落差可以好大
.......

引用第14樓fatman2011-06-08 00:49發表的“”:

校內外個落差可以好大 <-- [表情]

引用第15樓魚蛋2011-06-08 00:53發表的“”:

[表情] [表情] 一樣
校內成日都炒搞到無乜心機讀
.......

x 3

Hoi 2011-06-08 19:26
引用第20樓vdick2011-06-08 12:03發表的“”:
我考左兩年,兩年唔同卷既分可以好極端
我覺得考中化係需要運氣的 [表情]

我第一年實用文f....第二年A.....

智者 2011-06-08 19:38
我同一年...
文化F,聆聽A.....成功擊到奪命四式,保得住中化 

ming仔 2011-06-08 19:44
等睇高手教路

CopoeL 2011-06-08 19:47
我覺得首先要明個文化核心係咩,即係果個文化觀最終可以達到既目的/好處,
再諗下點樣應用/對依家呢個社會岩唔岩用.

理念+運用 .

真係好似樓上講,自圓其說.有時都唔洗要你寫一篇極佳作先A,總之你講得通,又好似有思考,(即係駁論),
個GRADE都唔會太差.
同埋要解得請,寫D野幾簡單都好,都要當對方係白痴咁一個一個STEP咁數落去,論述 好緊要.

Hoi 2011-06-08 19:50
我覺得例子好重要.....唔係講到點天花龍鳳都好...都係天馬行空...

反而有實例支持...就有說服力好多...所以睇多D新聞好有用

CopoeL 2011-06-08 19:50
引用第26樓凱′2011-06-08 19:50發表的“”:
我覺得例子好重要.....唔係講到點天花龍鳳都好...都係天馬行空...
反而有實例支持...就有說服力好多...所以睇多D新聞好有用

有時PT唔係好夠OR 解釋太少,達多D EG 真係有用

Hoi 2011-06-08 19:53
引用第27樓CopoeL2011-06-08 19:50發表的“”:
有時PT唔係好夠OR 解釋太少,達多D EG 真係有用 [表情]

最好古今中外唔同範疇既EG都有

CopoeL 2011-06-08 19:57
引用第28樓凱′2011-06-08 19:53發表的“”:
最好古今中外唔同範疇既EG都有

宜詳今略古,題目好多都係叫你用現今例子

OldSosad 2011-06-08 20:04
岩岩聽日開始考

中化非常弱

ming仔 2011-06-08 20:26
引用第30樓OldSosad2011-06-08 20:04發表的“”:
岩岩聽日開始考 [表情]
中化非常弱 [表情]

中化好弱x2

fatman 2011-06-08 23:07
都係達d term 跟住就講例子咁

通常一題寫兩版就fit

丹尼屎 2011-06-08 23:55
淨係講文化卷的話過左成年我都淨係記得佢教既所謂 "A+B+C"

A: 文化概念 B: 架構/flow C: 例子

但係自己始終 perform 得唔知點搞

btw 佢教左好多乜鬼科學藝術政治果啲 topic 係咪 suppose 要背哂?

Hoi 2011-06-09 00:22
引用第29樓CopoeL2011-06-08 19:57發表的“”:
宜詳今略古,題目好多都係叫你用現今例子

題目要求當然要跟

Hoi 2011-06-09 00:23
引用第33樓丹尼屎2011-06-08 23:55發表的“”:
淨係講文化卷的話過左成年我都淨係記得佢教既所謂 "A+B+C"
A: 文化概念 B: 架構/flow C: 例子
但係自己始終 perform 得唔知點搞 [表情]
.......

其實明個理論>背

OldSosad 2011-06-09 00:24
引用第31樓名稱已被使用2011-06-08 20:26發表的“”:
中化好弱x2 [表情] [表情] [表情]

文科弱極有限

ming仔 2011-06-09 00:41
引用第36樓OldSosad2011-06-09 00:24發表的“”:
文科弱極有限 [表情]

關事咩

fatman 2011-06-09 00:52
引用第37樓名稱已被使用2011-06-09 00:41發表的“”:
關事咩 [表情] [表情]

我同意奧神

Hoi 2011-06-09 00:58
引用第37樓名稱已被使用2011-06-09 00:41發表的“”:

真係關

vdick 2011-06-09 01:00
引用第22樓凱′2011-06-08 19:26發表的“”:
我第一年實用文f....第二年A..... [表情] [表情] [表情] [表情]

我就係一年
聆聽E oral B
另一年
聆聽B oral F

OldSosad 2011-06-09 01:10

ming仔 2011-06-09 01:13
引用第41樓OldSosad2011-06-09 01:10發表的“”:

[表情] [表情] [表情]

引用第39樓凱′2011-06-09 00:58發表的“”:

真係關 [表情] [表情] [表情]

引用第38樓fatman2011-06-09 00:52發表的“”:

我同意奧神 [表情]

但我中化真係唔係特別好
但3都仲有既

ab34 2011-06-09 04:09
引用第40樓vdick2011-06-09 01:00發表的“”:
我就係一年
聆聽E oral B
另一年
.......

klinsmannabc 2011-06-09 08:36
唔知余承志仲有冇教?
你搵下英皇
補佢真心係可以學到中國文化

yanyan 2011-06-09 09:18
之前補左AK 4堂,,佢講左一樣野令我到文化問題字大隔位地寫左一版都pass到
就係你要analyze條題目
係題目之中抽出argument 擺係第一段度講
只要講得ok最起碼唔會fail先

其他paper某程度上都係睇你中文lv...
實用文背格式(或者你可以好似我懶到連格式都唔背,去到寫演講詞/信)
reading 長問題有時間o既寫多d野
listening....睇天份
oral 個人建議唔好花太多時間落去練....因為唔efficient(我相信有正常sense o既人小組討論唔會有太大問題)
個人短講主要係練d難d o既題目

當年我學校老師比左好多例子我去背 但我懶到一個都冇背
好彩o既係個陣我有睇報紙o既習慣 同埋我個人中意睇歷史書
所以係危急關頭都仲有d例子攞出o黎吹

鮮吊甬仔 2011-06-09 22:29
求神拜佛算啦

大把人同一份卷第一年U, REPEAT變A, 掉轉又有
我識人明明係中文高手...點知得個D...................
對待呢份卷, 唔洗認真, 呢科本身既AL係無的, 係因為回歸 上面order要你班友認識一下中國文化先加落去

yanyan 2011-06-09 22:33
引用第46樓鮮吊甬仔2011-06-09 22:29發表的“”:
求神拜佛算啦
我識人明明係中文高手...點知得個D...................
對待呢份卷, 唔洗認真, 呢科本身既AL係無的, 係因為回歸 上面order要你班友認識一下中國文化先加落去 [表情] [表情]

仲有一樣好重要o既野:千其唔好寫強國d衰野

Hoi 2011-06-09 22:38
引用第46樓鮮吊甬仔2011-06-09 22:29發表的“”:
求神拜佛算啦
對待呢份卷, 唔洗認真, 呢科本身既AL係無的, 係因為回歸 上面order要你班友認識一下中國文化先加落去 [表情] [表情]

中文同中化係兩樣野

隨風 2011-06-11 01:46
文化題要做既野 最重要都係自己嘗試諗下每一課之間既文化概念點樣連繫

然後只要格式上整潔有組織 基本上都無咩大問題

查看完整版本: [-- 最後一屆 中化求救! --] [-- top --]