查看完整版本: [-- 2011 AL 放榜及JUPAS 討論 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 2011 AL 放榜及JUPAS 討論 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<  1   2   3   4   5   6   7   8  >>  Pages: ( 14 total )

ODIN 2011-06-30 18:59

2011 AL 放榜及JUPAS 討論

引用第149樓tsang07012011-06-30 18:54發表的“”:
其實我諗住做文職
唔知 hr 有冇幫助

文職...範圍好闊下wor...

tsang0701 2011-06-30 19:00
引用第150樓liuming2011-06-30 18:59發表的“”:
文職...範圍好闊下wor...

office boy

廢托 2011-06-30 19:19
引用第149樓tsang07012011-06-30 18:54發表的“”:
其實我諗住做文職
唔知 hr 有冇幫助

做 hr 既 post 咪有幫助囉....

不過講緊只係一張沙紙, 俾個機會你係果行發展

實際樣樣都係出到黎邊做邊學.......

Chelsea 2011-06-30 20:32
引用第58樓yanyan2011-06-30 01:00發表的“”:
呢part 我可以講下(兩年前我係走呢條路轉到offer的)
呢個係你AL放完榜再appeal成績(小心校內有deadline)
跟住appeal o既結果會係JUPAS放榜(main round)之後個日公佈
.......

我大致上都明
咁如果
1.有appeal, 無升grade, 咁係咪放appeal成績個日jupas都無野要改動?

2. 如果main round派左A2, appeal完升左grade, special round係咪唔洗調choice就會自動睇下入唔入得返A1, 仲係入唔到A1就維持返A2 ?

thank you

Chelsea 2011-06-30 20:55
另外想幫fd問下 non-jupas asso. 係咪都有資助?
有一種係loan 一種係唔洗還?

隨風 2011-06-30 21:14
引用第153樓Chelsea2011-06-30 20:32發表的“”:
我大致上都明
咁如果
1.有appeal, 無升grade, 咁係咪放appeal成績個日jupas都無野要改動?
.......

正解

總之APPEAL完overall grade有升到
就有機會比你再排多一次
例如你將本身既main round offer排到去B4咁先算
jupas就會幫你由A1掃到落A3 睇下你appeal完個成績會唔會meet到A1-A3任何一科既最低收生成績
只要meet到就會轉到

sheva 2011-06-30 21:24
引用第155樓隨風2011-06-30 21:14發表的“”:
正解
就有機會比你再排多一次
.......

聽人講就算offered一個我唔想讀既野, 係咪都要入錢?

A) 咁之後當appeal成功+offered一個想讀既野,畢錢點算?
B) appeal失敗,offer沒變,但我又唔想讀,畢錢點算?

thanks a lot!

YIN 2011-06-30 21:26
引用第155樓隨風2011-06-30 21:14發表的“”:
正解
就有機會比你再排多一次
.......

如果MEET唔到就用番本身果個OFFER?

隨風 2011-06-30 21:30
引用第156樓sheva2011-06-30 21:24發表的“”:
[表情]
聽人講就算offered一個我唔想讀既野, 係咪都要入錢?
.......

一定要入左個六千蚊先 要入左先代表你accept個offer

如果後尾turn out轉到 同U就無問題
唔同U既話呢 個六千蚊either佢直接轉 或者 你自己去拎番
我之前睇jupas佢就話會自動轉既 但係後尾都係打去同佢講 再親身/郵寄拎張cheque

B呢個就唔知了

隨風 2011-06-30 21:31
引用第157樓YIN2011-06-30 21:26發表的“”:
如果MEET唔到就用番本身果個OFFER?

本身個個係guarantee的

Chelsea 2011-06-30 21:48
引用第158樓隨風2011-06-30 21:30發表的“”:
一定要入左個六千蚊先 要入左先代表你accept個offer
如果後尾turn out轉到 同U就無問題
唔同U既話呢 個六千蚊either佢直接轉 或者 你自己去拎番
.......

哦, 原來一定要派jupas個日accept左個main round offer先
之後next day再睇下appeal結果,轉choice同有無新offer~

應該係咁?

菲爾鐘斯 2011-06-30 22:02
引用第154樓Chelsea2011-06-30 20:55發表的“”:
另外想幫fd問下 non-jupas asso. 係咪都有資助?
有一種係loan 一種係唔洗還?

grant and loan
grant係唔洗還既!
而loan係有兩隻,一隻係睇你屋企入息,另一隻就唔睇
唔睇果隻就要俾多d利息

菲爾鐘斯 2011-06-30 22:03
我今日報手做cccu既社會科學學系收生
做死我
city多人到

隨風 2011-06-30 22:04
引用第160樓Chelsea2011-06-30 21:48發表的“”:
哦, 原來一定要派jupas個日accept左個main round offer先
之後next day再睇下appeal結果,轉choice同有無新offer~
.......

個次序係咁

但係係咪exactly jupas放榜之後個日就知appeal結果就唔係好記得

Chelsea 2011-06-30 22:08
引用第163樓隨風2011-06-30 22:04發表的“”:
個次序係咁
但係係咪exactly jupas放榜之後個日就知appeal結果就唔係好記得 [表情]

今年係呀, 28號jupas, 29號appeal
咁個$6000係幾時去交的

Chelsea 2011-06-30 22:10
引用第162樓夏格維斯2011-06-30 22:03發表的“”:
做死我 [表情] [表情]
city多人到 [表情]

我有陪fd去報cccu social science
你係咪著綠衫個d

英俊 2011-06-30 22:31
急問!

al得一個E(al),asso會唔會入唔到?

理科中化拎C係咪無用?

Desmond 2011-06-30 22:34
引用第162樓夏格維斯2011-06-30 22:03發表的“”:
做死我 [表情] [表情]
city多人到 [表情]

CITY有個姐姐幾正

Desmond 2011-06-30 22:35
想問ling U 既文化研究收生要求高唔高?有無話睇重邊D?

英俊 2011-06-30 22:39
btw今日又有真人神蹟

ue 3個E一個F一個U,section E U

最後E咗

我同佢一樣成績,section E E咗

最後fail

YIN 2011-06-30 22:40
引用第168樓Long_WFU2011-06-30 22:35發表的“”:
想問ling U 既文化研究收生要求高唔高?有無話睇重邊D?

你唔係穩有u讀咩

Desmond 2011-06-30 22:44
引用第170樓YIN2011-06-30 22:40發表的“”:
你唔係穩有u讀咩 [表情] [表情] [表情]

唔係... 一半機會

Mr-Brian 2011-06-30 23:01
如果appeal成功有冇得排多次 ?

Hoi 2011-06-30 23:02
引用第172樓Mr-Brian2011-06-30 23:01發表的“”:
如果appeal成功有冇得排多次 ?

有~

迪神 2011-06-30 23:05
引用第166樓英俊2011-06-30 22:31發表的「」:
急問!
al得一個E(al),asso會唔會入唔到?
理科中化拎C係咪無用? [表情]

asso archi好似一科合格都入到~

不過冇直接degree駁住上~

英俊 2011-06-30 23:06
引用第174樓迪神2011-06-30 23:05發表的“”:
asso archi好似一科合格都入到~ [表情]
不過冇直接degree駁住上~ [表情]

要兩年先升返已經覺得差,仲要無得直接degree駁住上

迪神 2011-06-30 23:09
引用第175樓英俊2011-06-30 23:06發表的「」:
頂 [表情]
要兩年先升返已經覺得差,仲要無得直接degree駁住上 [表情]

city本身好似冇archi degree,我果陣係,宜家唔知...

一年跳degree好難架,bba果d講緊成3.7 gpa先有得interview,我construction果d科都要成3.5....

講緊科科坐底b+加幾科a喎~

Hoi 2011-06-30 23:09
引用第175樓英俊2011-06-30 23:06發表的“”:
頂 [表情]
要兩年先升返已經覺得差,仲要無得直接degree駁住上 [表情]

2年升到已經好好.......

英俊 2011-06-30 23:10
引用第176樓迪神2011-06-30 23:09發表的“”:
city本身好似冇archi degree,我果陣係,宜家唔知...
一年跳degree好難架,bba果d講緊成3.7 gpa先有得interview,我construction果d科都要成3.5....
.......

所以我咪話讀兩年囉

如果f.7+>2年先有ugc讀,真係dum心...

聰明豆 2011-06-30 23:11
引用第176樓迪神2011-06-30 23:09發表的“”:
.......

ue F埋更加唔駛諗...

我social science都係,yr 1 cgpa 3.55 no interview,因為ue f了~

Hoi 2011-06-30 23:13
引用第179樓聰明豆2011-06-30 23:11發表的“”:
我social science都係,yr 1 cgpa 3.55 no interview,因為ue f了~

non ju 睇 al架咩??

迪神 2011-06-30 23:13
引用第178樓英俊2011-06-30 23:10發表的「」:
所以我咪話讀兩年囉 [表情]
如果f.7+>2年先有ugc讀,真係dum心...

大把人係咁啦

<---------有d人仲要唔止2年tim....

英俊 2011-06-30 23:13
引用第179樓聰明豆2011-06-30 23:11發表的“”:

我唔social science 啦

science/engine有無機?

英俊 2011-06-30 23:14
引用第181樓迪神2011-06-30 23:13發表的“”:
大把人係咁啦
<---------有d人仲要唔止2年tim.... [表情]

講真,讀asso/hd已經比呀媽鬧到扒係到

如果仲要讀多幾年我真係驚比佢踢出門口

Hoi 2011-06-30 23:14
引用第181樓迪神2011-06-30 23:13發表的“”:
大把人係咁啦
<---------有d人仲要唔止2年tim.... [表情]

我一年

不過係repeat

Mr-Brian 2011-06-30 23:15
我想問hku engine係咪完全唔計language ?

聰明豆 2011-06-30 23:17
引用第183樓英俊2011-06-30 23:14發表的“”:

hkcc聽聞今年engine asso既sem 1過3.6都入返hku
不過前提係AL中英pass,你可以下年補返,但係90%要下年pass得返先yr 1走到

聰明豆 2011-06-30 23:19
引用第180樓凱′2011-06-30 23:13發表的“”:
non ju 睇 al架咩??

yr 1想走......你未有asso grad嘛...咪睇AL囉~

yr 2....字面上話唔睇al成績
實際上.....唉....我今年retake ue又f埋....下年爆4都唔知走唔走到....

麥精 2011-06-30 23:20

英俊 2011-06-30 23:20
引用第186樓聰明豆2011-06-30 23:17發表的“”:
hkcc聽聞今年engine asso既sem 1過3.6都入返hku
不過前提係AL中英pass,你可以下年補返,但係90%要下年pass得返先yr 1走到

我驚而家連asso都唔收我呀

迪神 2011-06-30 23:23
引用第183樓英俊2011-06-30 23:14發表的「」:

頂盡咪2+3~

英俊 2011-06-30 23:23
引用第187樓聰明豆2011-06-30 23:19發表的“”:
yr 1想走......你未有asso grad嘛...咪睇AL囉~
yr 2....字面上話唔睇al成績
實際上.....唉....我今年retake ue又f埋....下年爆4都唔知走唔走到....

有無識人讀hkcc/space的science/engine?

本身想space,因為易入返hku

但係hkcc就升學率高d,同埋係space英文一定被屈機...

英俊 2011-06-30 23:24
引用第190樓迪神2011-06-30 23:23發表的“”:
頂盡咪2+3~ [表情]

即係f.7>5年>大學?

迪神 2011-06-30 23:25
引用第192樓英俊2011-06-30 23:24發表的「」:
即係f.7>5年>大學? [表情]

我2+4tim啦~

不過part time~

聰明豆 2011-06-30 23:28
引用第191樓英俊2011-06-30 23:23發表的“”:
有無識人讀hkcc/space的science/engine?
.......

你msn我
c.wingc@hotmail.com

vincent 2011-06-30 23:31
幫人問:
有冇人知榭人報名係點嫁?
係咪選一科報?
讀acc/econ哥d洗唔洗AL/CE讀相關科目?

Ajax 2011-06-30 23:31
報CCCU都可以搵我呀,特別係SOCI SCIENCE

丹尼屎 2011-06-30 23:37
引用第191樓英俊2011-06-30 23:23發表的“”:
.......

你肯定讀 space 易入返 hku?

英俊 2011-06-30 23:38
引用第197樓丹尼屎2011-06-30 23:37發表的“”:
你肯定讀 space 易入返 hku? [表情]

比hkcc高掛

A.Nok 2011-06-30 23:47
引用第196樓Ajax2011-06-30 23:31發表的“”:
報CCCU都可以搵我呀,特別係SOCI SCIENCE [表情] [表情]

today I apply cccu asso marketing

查看完整版本: [-- 2011 AL 放榜及JUPAS 討論 --] [-- top --]