• 5464閱讀
  • 156回復

[好片重溫] 【我的機械人女友】 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2008-11-04
宜家先講套落左畫成個月既戲好似有d 怪。不過近排睇既戲中,真係特別鐘意呢套(可能係女主角靚掛

唔知多唔多好友有睇過呢?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2008-11-04
gd

唔駛再被騎劫喇
只愛足球
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2008-11-04
我鐘意回鄉個段。真係拍得出個種淡淡既鄉情。但只係講拍攝手法上。係人物描寫上就太少落墨,有D 浪費。尤其係睇唔到主角幼年同奶奶既感情戲。咁會大大削減個份感染力。

另外一開場女主角係天台鬧男主角同埋話別個段,都幾好睇。尤其尾段再番睇,尤女主角作第一身陳述。個感覺仲深。

from老狐
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2008-11-04
迪克有冇睇過?

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2008-11-04

官方網頁: http://cyborg.gyao.jp/
[ 本文被國球旗在2008-11-04 15:58重新編輯 ]
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2008-11-04
引用第3樓freezefox2008-11-04 15:41發表的“”:
迪克有冇睇過?

冇呀~

果陣上緊呢套
我女友個妹話好睇好睇

不過我就係冇興趣
可能因為trailer唔吸引啦.....
只愛足球
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2008-11-04

神秘女子來到2007年做的第一件事:偷衣服

機械人女友為次郎特別的慶祝生日

次郎的寵物拿奧,機械人女友會對牠做什麼呢

跟機械人親吻,有時不要要求太多

同時飾演未來少女和機械人女友兩個角色的綾瀨遙
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2008-11-04
引用第6樓國球旗2008-11-04 15:50發表的“”:
[img]http://i110.photobucket.com/albums/n89/myidol0126/movie%20picture/Cyborg%20She/01.jpg?[img]
神秘女子來到2007年做的第一件事:偷衣服
[img]http://i110.photobucket.com/albums/n89/myidol0126/movie%20picture/Cyborg%20She/02.jpg?[img]
.......

旗哥收埋咁多相.......
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2008-11-04
我一上即睇了...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2008-11-04
引用第5樓迪克2008-11-04 15:44發表的“”:
冇呀~
果陣上緊呢套
我女友個妹話好睇好睇
.......

買番隻dvd 睇啦。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2008-11-04
引用第8樓sun2008-11-04 16:17發表的“”:
我一上即睇了... [表情]

你一上即睇都唔駛 我架!

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2008-11-04
我都鐘意回鄉個段。真係拍得出個種淡淡既鄉情。但只係講拍攝手法上。係人物描寫上就太少落墨,有D 浪費。尤其係睇唔到主角幼年同奶奶既感情戲。咁會大大削減個份感染力。

另外一開場女主角係天台鬧男主角同埋話別個段,都幾好睇。尤其尾段再番睇,尤女主角作第一身陳述。個感覺仲深。

當然,呢個故事係講唔通既。因為,第一世既男主角,基本上,係從來未見過個女主角既。咁又何來「夢中情人」既出現,何來個女機械人既出現?個位「夢中情人」係係第二世既男主角同女機械接觸過後,先出現既情節黎架嘛。只會係第二世同第二世之後既時空出現。唔會係第二世之前既時空(即第一世)出現架喎!

呢個係一個好大既漏動黎架………

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2008-11-04
套戲入面既「夢中情人」好明顯唔係咁解啦!

原意一定係,男主角係某年生日撞到由未來而黎既真人版女主角,然後一直牽腸掛肚。後來中槍攤左之後,又中左彩票。於是盡一生既精力同財力去創作一個以當年偶遇個位「夢中情人」為藍本既女機械人出黎。以慰相思。但係,當個機械人成功開發之後,佢都八十歲囉。仲點同個夢中情人談戀愛?

於是佢將個女機械人送番去未來,去到佢仲年青既時候。目的有三:一,等「年青」既自己可以同夢中情人延續個份戀愛;二,等個女機械人解救自己既災難。無論係飲店中槍或日後既關東大地震事件;三,於年青既自己「教育」個女機械人,學識感情係咩既一回事。相信老年既佢已經無呢個能力,所以佢期望年青既自己,可以令呢個「沒有靈魂的娃娃」學懂感情。

所以,夢中情人一定係指由未來去到男主角年青時既個位少女。而唔會係「任何一個夢寐以求既形象」。只會,故事設定下似乎無留意原來有一大敗筆係到。當然,呢個敗筆唔係真係咁影響套戲既可觀性。因為睇既人都專注係靚人靚境上,鬼理你係咪犯駁咩。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2008-11-04
其實唔係唔可以解得通既。

男主角既第一世。見到未來黎既真人女主角。但一直再無機會見番佢(因為根本未有人創造個女機械人出黎)。於是盡一生既心血,創造個女機械人出黎。送番去以前見番以前既自己。改變自己既未來。所以第二世既男主角,係無攤到,無中彩票(或者遲d中我唔知啦),但卻可以同女機械人發生一段感情。呢個係第一世所無經歷過既。

理論上,第二世既男主角要係六十年後,「再創造」一個女機械人出黎,送去以前,先可以延續呢個生生不滅既故事。否則,佢唔做呢個動作,第三世就會重覆第一世既經歷,唔會遇番呢個女機械人。

同樣地。第一世既女機械人,被創造,被送往以前。與男主角相戀,然後犠牲。然後佢既記憶被一百年後既女主角所繼續,女主角於是飛越時空,去搵番第二世既男主角。於是,同第一世既男主角偶遇。再後再不出現。反而番去搵第二世(即係第二個時空)既男主角,繼續同佢生活落去(結尾)。係呢個情況下,就夾硬可以解釋到第一世點解會遇到真人版女主角。

問題係……點解個真人版女主角會去不同既時空會見不同既男主角呢?

離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2008-11-04
arm arm bt 左.........返鄉下果段真係好有feel !
[ 本文被智者在2008-11-04 23:31重新編輯 ]