• 1314閱讀
  • 20回復

鄭中基:有是非都因古巨基而起   罵戰升級 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線loklok

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-05-14
【明報專訊】

近日古巨基與「金牌」之間,由拉鋸續約,牽引出續約羅生門事件。有指基仔是因鄭中基要做CEO(總裁)把黃栢高(Paco)明升暗降,為撐Paco拒絕續約,演變至鄭中基火滾炮轟以一句:「要走就走,唔好搞咁多是非。」直指基仔借Paco過橋,令人覺得基仔過檔非薄情。同時有周刊指因基仔決定離巢過檔英皇,令老闆鄭東漢覺得無面,更連累Paco被調職,更指太子爺鄭中基告狀,指Paco方式落後才被換走。

梁漢文撐鄭沒問題

昨晚錄影《美女廚房》的鄭中基與梁漢文再度開腔,鄭中基勞氣未消,他直指:「公司亂係人哋搞出來,內部無問題,有是非都因古巨基而起。周刊話我逼走Paco,不要信,亦都不要扯我落水。我原本好乾,現在就變了全身都濕。如果我做CEO就自打嘴巴,話我告狀好幼稚,現在的CEO是陳輝虹,與我無關。Paco處理大   中華市場,以電影為主,亦是最佳人選。我覺得藝人轉公司好平常,大家應該好來好去。」在旁的梁漢文笑着搭口:「有問題的也不是他(鄭中基)和Paco。」問及他是否覺得基仔反骨?梁漢文說:「每個人為前途而選擇是對的,但不要搞是非,也不能博宣傳影響到其他人。」

基仔若過檔 Paco失望

至於基仔過檔英皇成數高唱入雲,記者致電向Paco了解。他在電話中回應︰「雖然事件未經證實,如果是真的話,我真係好失望!」問到他所說的失望,是否對基仔失望?Paco謂當然是,更稱大家合作6年,訂下的目標都做足100分,自己已盡力。原本在09年初開始傾續約,但因基仔希望先做好演唱會才傾,後來因自己崗位已不同,之後大家都沒聯絡,故未知新進展,但之前他一直都有為公司努力爭取過基仔。是否認為基仔反骨?Paco反應是苦笑三聲,更稱不想答此問題。說到外界傳他「燉冬菇」明升暗降,他認為自己從6年前開始搞電影《行運超人》,他只是從音樂人轉做電影製作人,這是配合公司多方面發展,在娛樂圈工作多年,大家應了解其能力並受到尊重,他只想未來放眼內地市場。

方力申認「細」不知情

昨日被形容為「金牌一哥」的方力申昨日出席活動,他強調擔當不起,更一直以為自己只是「人氣偶像」。對於近期「雙基罵戰」,他即認「細」,所以不知情,不過他覺得以基仔的名氣與實力,應不止要求傳聞中的1500萬元續約費。小方又表示不介意與鍾欣桐合作。
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-05-14
唉.........

幾好都係假.....始終都係錢作怪.....
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-05-14
Re:鄭中基:有是非都因古巨基而起   罵戰升級
古巨基食碗面
離線him
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-05-14
引用第1樓廢托2009-05-14 17:50發表的“”:
唉.........
幾好都係假.....始終都係錢作怪.....

誰能避免講錢 錢呀錢缺錢不可以
離線fatman
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-05-15
唔知係咪真係過英皇
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-05-15
真係唔知邊個真邊個假
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-05-16
Re:Re:鄭中基:有是非都因古巨基而起   罵戰升級
引用第5樓三郎2009-05-15 23:52發表的“Re:鄭中基:有是非都因古巨基而起   罵戰升級”:
[表情] 真係唔知邊個真邊個假

我信鄭中基,起碼短期內都唔會做 CEO 自打嘴巴,最多過幾年求其話老豆身體差焗住做

至於古巨基,有晒反骨前科......算把啦
離線enter1214
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-05-16
都係傳媒越描越黑姐,本來兩人應該沒事的,但是因為報紙亂咁講,至搞到咁。
PS:基仔都太過優柔寡斷==
離線Rave
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-05-16
錢....錢...錢....
Love:威夫哥係全好友最友善的

離線加歷查
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-05-16
Re:Re:Re:鄭中基:有是非都因古巨基而起   罵戰升級
引用第6樓國球旗2009-05-16 00:31發表的“Re:Re:鄭中基:有是非都因古巨基而起   罵戰升級”:
我信鄭中基,起碼短期內都唔會做 CEO 自打嘴巴,最多過幾年求其話老豆身體差焗住做
至於古巨基,有晒反骨前科......算把啦 [表情]

前科...????
離線雲雀
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-05-16
金牌一定會用任何方法留住隻金蛋既, 柏高雖然轉左位, 點都可以幫佢掛~

依家都留唔住, 好可能係佢覺得少錢喇...

佢話轉左合作伙伴先想走, 走左咪又唔同人, 有咩分別先?
離線CopoeL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-05-16
引用第4樓fatman2009-05-15 23:21發表的“”:
唔知係咪真係過英皇

睇怕都似既啦...
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2009-05-16
Re:Re:Re:Re:鄭中基:有是非都因古巨基而起   罵戰升級
引用第9樓加歷查2009-05-16 04:08發表的“Re:Re:Re:鄭中基:有是非都因古巨基而起   罵戰升級”:
前科...????

96 及 97 年 , 古 巨 基 憑 《 第 二 最 愛 》 同 《 歡 樂 今 宵 》 走 紅 , 當 時 基 仔 唱 片 公 司 藝 能 動 音 打 算 與 他 續 約 , 但 他 卻 自 抬 身 價 , 最 後 成 功 轉 會 去 華 納 。

01 年 , 古 巨 基 約 滿 華 納 , 並 推 出 最 後 一 張 唱 片 《 All the best 98-01 》 , 他 以 為 自 己 拍 了 電 視 劇 《 情 深 深 雨 濛 濛 》 可 以 打 開 大 陸 市 場 , 又 吊 高 嚟 賣 , 最 後 搞 到 香 港 冇 唱 片 公 司 肯 簽 他 , 他 惟 有 返 大 陸 剃 頭 拍 劇 搵 食 。

03 年 , Paco 帶 基 仔 返 回 香 港 樂 壇 , 幾 年 來 的 努 力 , 基 仔 再 上 到 一 線 歌 手 地 位 , 不 過 今 年 約 滿 , 基 仔 重 施 「 吊 高 嚟 賣 」 伎 倆 , 最 終 辣 興 金 牌 大 風 , 雙 方 合 作 告 終 。
離線eric_ah4
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2009-05-16
引用第8樓Rave2009-05-16 00:43發表的“”:
錢....錢...錢.... [表情] [表情] [表情]

誰能被免講錢,錢啊錢....
離線him
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2009-05-16
Re:Re:鄭中基:有是非都因古巨基而起   罵戰升級
引用第13樓eric_ah42009-05-16 16:45發表的“Re:鄭中基:有是非都因古巨基而起   罵戰升級”:
誰能被免講錢,錢啊錢....

做咩抄我