• 2559閱讀
  • 83回復

<~紅耳龜展開新生活~> [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2006-03-30
粗鹽會唔會淹盲佢對眼架??
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2006-03-30
下面是引用sun於2006-03-30 15:03發表的:
粗鹽會唔會淹盲佢對眼架??

響第二個討論區睇,佢地都係用呢個方法。

但係D鹽同水既比例要好稀,唔係會傷佢地個胃(佢地不知不覺間會飲水。)。

反而眼就冇講,但係我睇書龜有3層眼皮,應該冇問題!
離線ilxavier
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2006-03-30
見到你既巴西龜,就諗起我中一果時都買左一隻,因為覺得佢一假實在太lonly,所以咪又買多一隻囉!之後仲買多

兩隻0.0

一開始佢只係食龜糧,我都唔想比其他野佢食,一來d水會特別臭、二來又驚佢地太細隻會病‥

之後好成功咁供書教學左佢地一年,有一日,我換水果陣發覺有d昆蟲既腳係入面...

於是我就問我老豆點解會咁既(我都估到係佢架勒),佢亦都好誠實同我講番係佢活生生捉隻小強比龜仔食,仲話佢\

地係時候食下肉勒,而且食得好狼下。

養左4年,由於我屋企地方有限,又唔想佢地屈0係個箱度,結果放生晒佢地囉><

衣家見到你呢d相,我又好想再養番新一批囉~佢地真係好得意架xd
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2006-03-30
小強~
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2006-03-30
估 唔 到 龜 係 雜 食 到 0甘 既 地 步
離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2006-03-30
下面是引用tc2218於2006-03-30 21:54發表的:
估 唔 到 龜 係 雜 食 到 0甘 既 地 步 [表情] [表情]

真係超雜~~~~~

同中國人差唔多,佢連中國人唔食既佢都食><"
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2006-03-31
下面是引用freezefox於2006-03-23 00:30發表的:
基本上,佢地咩都食。
包括曱甴………

我係第一頁已經講左啦………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2006-04-01
有咩網唔駛註冊可以放短片呀??

今日影左段龜龜食紅蟲既片段呀,想放上黎俾大家睇下~~

呢次係我買左龜龜番黎之後第一次見到佢地食野呀!!

不過整係Lazy食、Sleepy態度依舊..........訓!!
離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2006-04-01
頭先餵紅蟲既時候發現Lazy隻左手有3小白點、左後頸又有1小白點,加埋之前右後頸的小白點............

唉............驚佢會死...............
離線韋碧克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2006-04-01
下面是引用謝拉傑於2006-04-01 12:01發表的:
頭先餵紅蟲既時候發現Lazy隻左手有3小白點、左後頸又有1小白點,加埋之前右後頸的小白點............
唉............驚佢會死...............

呢D點點 我屋企果2隻都有...
每逢夏天就生幾粒出黎,但過幾日就會無,
記得上年其中一隻生左粒紅色蒼,果陣我幾驚佢死呀..
後尾我呀爸話好少事,跟住用枝牙籤篤穿粒野之後就無事~
離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2006-04-01
咁強橫...............@@

果時幾大隻先??? 幾多歲 i mean~
離線韋碧克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2006-04-01
下面是引用謝拉傑於2006-04-01 12:41發表的:
咁強橫...............@@
果時幾大隻先??? 幾多歲 i mean~

今年5歲囉~~第五年養架喇我~
計番當時咪3,4歲到啦
離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2006-04-01
I see~~~~~ 3、4歲龜已經大左,復原力好好多,不能作準添..........

唔緊要啦,anyway多謝你既意見先,我只好靜觀其變啦~
離線王子托迪
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2006-04-01
下面是引用謝拉傑於2006-04-01 12:01發表的:

唔駛擔心啊.......

龜仔生命力好頑強....

白點......

我隻龜未試過啊...

會唔會龜都會有白點病嫁.....?
離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2006-04-01
我問人同睇書就係話白點病有幾個原因:

1.用水喉水養卅水質不佳(我頭幾日就係水喉水,所以可能係咁樣中左招。)有龜友話可以用隔水治療,餵食果時就用暖水俾佢食。水不暖就換,等佢食完之後就唔俾水佢,等佢隔水治療喎~(因為同水質有關,隔左治療完就轉番用煲過既水養。)

2.有病菌,通常出現於手腳,會痕癢,龜龜會不停抓癢,然後就會抓損,發炎。呢樣就係要用一茶匙粗鹽開一杯水,然後浸住龜龜。水深不能過殼。

據知就係呢2個原因囉~我估龜龜係前者中招,同埋應該唔係白點病,係皮膚發炎或敏感,因為唔見佢抓癢,又幾好胃口咁。相信病情唔係好嚴重,但係都要盡早搵方法醫...........