• 11284閱讀
  • 259回復

[其他]廉價旅遊一問 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 120  發表于: 2010-02-02
引用第119樓國球旗2010-02-02 00:31發表的“”:
lennon 兄,搭單問一句關於 cable tv 轉移去電腦 mon 睇既技巧。 [表情] [表情]

PM 傾。
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 121  發表于: 2010-02-02
引用第120樓阿童木2010-02-02 00:33發表的“”:
PM 傾。 [表情]

可以去我日記度傾

http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=48594&page=e&fpage=1#a
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 122  發表于: 2010-02-02
引用第118樓阿童木2010-02-02 00:28發表的“”:
諗諗下, 無記錯好似無買express但任玩 ,12月25日去,非常多人,一開閘直奔去spiderman度(大部分人都係),都排左成個鐘,因為我記番起有d友仔唔駛排長隊,兩邊都差幾遠下。如果你唔係weekend去,應該好好多,你係咪住對面日航酒店 ?係就舒服d。
Jussaric Park又排左成個鐘,同spiderman一樣,架車得十幾二十個位,無express預左排一粒鐘,每個game門口有大約排隊時間睇。
.......

好詳細,真係唔該晒……

我唔係住係對面,住係梅田附近(比較方便去京都、姬路、神戶)……

不過我睇過坐 jr 過去都只係十幾分鐘,唔算太遠……

我都係諗住主力玩你講果幾個,backdraft 我十年前係美國玩過,頭段都幾悶下,今次仲要係日文,唔知佢 up 乜;back to the future 我當年玩完之後俾佢\"西"到我想嘔,今次就算玩都會排到最後……
離線「隱」
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 123  發表于: 2010-02-02
新加坡環球影城  Fing上 43米鬥激
60億可以做乜?夠香港迪士尼蝕足 4年,或者起一個新加坡環球片場( USS)。經過 4年籌劃、耗資 10億坡元(約 55億港元)的大玩具有乜賣點? 24項設施中有 18項為新加坡獨有,《荒失失奇兵》和《史力加》首次在主題樂園登場。雖然影城仍未有正式開幕日期,但睇過「驗樓報告」又啱心水的話,要買定機票了。

區域: Sci-fi City 科幻城市
未玩先轟動的,有這「扭紋過山車」。大名來自美國七十年代科幻電視劇《 Battlestar Galactica》。兩組路軌交纏,鑽入地又直衝上高空,建在湖面但又乾爽唔濕身,認真估佢唔到!時速高達 91公里,唔夠法拉利快,但 14層樓( 42.5米)的高度已冠絕雙軌過山車。紅色「有底」的名為 Human,藍色腳 fing fing的是 Cylon。紅先還見藍先?玩齊兩部才是重點

區域: Far Far Away
唔知邊個規定主題樂園必須有城堡撐場。 Far Far Away Castle天生就是環球影城的地標,有幾宏偉?園內任何角落都見到。驗樓時「獸」色可餐的史力加伉儷和貓貓已遷入新居,城堡內是史力加 4D影院和可容納 1,500人的大型劇場,後者會上演口水多過茶的《驢友鬼馬騷》;《史力加 IV》終結篇將於今年 6月在北美上演,若 USS率先播 4D版,專程飛去新加坡一趟又點話?

區域: Madagascar荒失失奇兵
一見巨型麪包樹,就知係馬達加斯加。傳說中的「木箱漂流記」仍未見影,聽落就知是有 4隻奇兵陪你遊船河,高 122cm以下的馬騮免問!大小通吃的則有「朱利安猴王旋轉木馬」。現場所見動物隻隻都精靈活潑,應該是全園最夢幻的主題區。

區域: The Lost World侏羅紀世界
環球影城例牌菜侏羅紀世界,專誠讓樂園狂迷玩 photo hunt,比較各地環球影城的同一項目有乜唔同!漂流項目改用橡皮艇,隨激流旋轉,仲有十隻恐龍失驚無神突襲。至於 Water World內的特技大騷則與美、日的類同,最估唔到的是侏羅紀世界竟增加了攀石項目!

區域: Acient Egypt古埃及
另一園區「古埃及」,加入了室內過山車「開倒車」細節,在漆黑中被舞高弄低有幾驚嚇?預覽團未有機會一試,只知排隊區內已黑得伸手不見五指,九曲十三彎的排隊區,預告將有成千上萬「散戶」被嚇到散晒……

新加坡環球影城
一日票價:成人$370-$403,小童$269-$291,長者$180-$202 特快通行證另加$165
copy from: http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple_sub/art_main.php?iss_id=20100202&sec_id=12187369&art_id=13686189

唔係喎...火兄...入場費+ fast pass都係五百零蚊咋喎,抵過日本呀
1條評分
Kama-gotchi 好友元 +100 - 2010-02-02
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 124  發表于: 2010-02-02
引用第108樓「隱」2010-02-01 22:59發表的“”:
sun姐你一個? [表情]

4個...

背囊友係一班人至夠型的...
當地既油畫好出名...我之前post過既畫就在那兒買的...
只係US$25.- 果d畫家仲係'廠'盪江湖既藝術家...幫d當地人即畫既油畫...
欣賞價值高...但價錢非常...真係抵到喊...

不過我在胡志明市時...是入住5星酒店的... 但都唔貴...
如果住inn...仲係US$25.-左右/晚的...感覺都好唔錯...

真係正架...前幾年無咁多人去...而家多左好多人去啦...
就好似而家攻陷左台灣...新加坡...泰國呢d地方...

有無諗下去泰國呀? 泰南既布吉...泰中既大城...
遠離石屎森林既感覺係very interesting的...
1條評分
Kama-gotchi 好友元 +100 - 2010-02-02
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 125  發表于: 2010-02-02
引用第112樓火鳳凰2010-02-01 23:37發表的“”:
多戲版主,我都有錢收…… [表情] [表情]

x 2...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 126  發表于: 2010-02-02
引用第113樓火鳳凰2010-02-01 23:38發表的“”:
環球影城真係勁貴,你除左要買門票之外,另外仲要買埋 express pass,計埋差不多 double 個票價……
我幾日後會去大阪環球影城,做過下 research,我諗新加坡都係差不多價錢。
.......

大阪環球影城...我舊年至去完...

有無search過入園...第一時間玩咩呀?
玩完果個熱門野...
其他慢慢黎...唔駛急...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 127  發表于: 2010-02-02
引用第114樓阿童木2010-02-01 23:58發表的“”:
收倒錢,多謝 [表情]
火兄,記住玩4D spiderman 先,唔係用express都要排好耐,Jussaric park 都必玩 [表情]

我兩個都有玩...仲玩到濕身tim...

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 128  發表于: 2010-02-02
引用第127樓sun2010-02-02 10:42發表的“”:
我兩個都有玩...仲玩到濕身tim...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 129  發表于: 2010-02-02
引用第128樓阿童木2010-02-02 10:43發表的“”:
[表情] [表情] [表情]

你無濕身咁勁?

果隻野唔知佢原來一黎就倒後趺...嚇鬼死...
心諗...死啦...一開始就咁...之後點算...

最後未濕哂身囉...死未...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 130  發表于: 2010-02-02
廉價旅遊...首先訂張'零'機票先...
亞隱...留意2月16左右 Airasia會有零價機票...(唔包機場稅...但AA唔洗比燃油稅...所以會好抵...)

不過要就倒出發時間就ok...出完機票...再搜集平價式既地道洗費之旅...

咁就為之廉價旅遊了...

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 131  發表于: 2010-02-02
引用第129樓sun2010-02-02 10:47發表的“”:
你無濕身咁勁? [表情]
果隻野唔知佢原來一黎就倒後趺...嚇鬼死...
.......

羅左免費雨衣,都濕左小小
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 132  發表于: 2010-02-02
引用第123樓「隱」2010-02-02 10:13發表的“”:
唔係喎...火兄...入場費+ fast pass都係五百零蚊咋喎,抵過日本呀 [表情]

Universal Studios Singapore Ticket Options

One-Day Pass - Monday to Friday (excluding black-out dates)
Adult - Sin$ 66
Child - Sin$ 48
Senior - Sin$ 32

Weekends and Black-Out Dates
Adult - Sin$ 72
Child - Sin$ 52
Senior - Sin$ 36

Black-Out Dates = Public Holidays, Eve of Public Holidays and Super-Peak Periods.

Two-day Pass (valid for two consecutive days)

Adult - Sin$ 118
Child - Sin$ 88
Senior - Sin$ 58

Express Pass

Express passes offer ticket holders priority access to all attractions. A limited number of express passes are sold each day, and it has to be bought in conjunction with an admission pass.

Weekday (non-school holidays and non black-out dates) Sin$ 30
Weekday (School Holidays) Sin$ 48
Weekend and black-out dates Sin$ 68

五百幾平日就得,週末同旺季就唔得,不過真係點都平過日本……

照上面既價錢計︰

平日就 S$66+S$30 = S$96 ~HK$528
週未及旺季就 S$72+S$68 = S$140 ~HK$770

仲有,除左 sun 姐講果間 air asia 之外,去新加坡好似仲有間 tiger airways 專賣平機票,我見好多時來回新加坡機票連稅同附加費都唔駛 HK$1000,可以去佢個網址睇下。不過我自己就未用過,口碑同實際情況係點就唔知啦……
1條評分
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 133  發表于: 2010-02-02
引用第132樓火鳳凰2010-02-02 13:06發表的“”:
五百幾平日就得,週末同旺季就唔得,不過真係點都平過日本……
照上面既價錢計︰
.......

Tiger airline 我老細搭過2次,一次delay 4個鐘,一次delay 8個鐘,都係返香港果程
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 134  發表于: 2010-02-02
引用第126樓sun2010-02-02 10:41發表的“”:
大阪環球影城...我舊年至去完...
有無search過入園...第一時間玩咩呀?
.......

第一時間玩咩應該都知既,不外乎又係 spiderman,不過同埋老婆同女,應該唔夠班後生既跑得快……

跟住就梗係 hea 住玩啦,唔係既話,咁貴買個 express pass 黎做乜野?