• 6899閱讀
  • 400回復

[日本]新手請教日本親子遊~~ [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 300  發表于: 2020-01-10
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:https://beauty-upgrade.tw/69996/
抄埋sushiro[表情]
 (2020-01-10 19:27) 

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 301  發表于: 2020-01-10
不過你一家人去可以食豪d la
我就話一支公窮遊者

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 302  發表于: 2020-01-10
回 麻凡 的帖子
麻凡:寶石入手~[表情]
$1023 240平方,仲要係東京駅,咁鬼平既?
唔係你介紹,自己搵的話,可能唔敢book 添,太著數怕有古怪~~ (2020-01-10 19:05) 

因為離東京站遠,要行十幾分鐘。

但好近地鐵站,去迪士尼方便。因為就係個條線。去澀谷、台場都好方便。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 303  發表于: 2020-01-10
去台場有得諗
仲可以考慮埋teamlab

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 304  發表于: 2020-01-10
回 freezefox 的帖子
freezefox:因為離東京站遠,要行十幾分鐘。
但好近地鐵站,去迪士尼方便。因為就係個條線。去澀谷、台場都好方便。 (2020-01-10 20:49) 

都可以再轉d乜xx線既...
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 305  發表于: 2020-01-10
明白哂,要開始研究下各大景點同埋d 乜xx 線了~~
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 306  發表于: 2020-01-10
freezefox:日本訂酒店,非必要唔好包早餐。
1.  一加早餐,好多都會加你幾舊水。平均百幾蚊一個人! 唔值!
....... (2020-01-10 18:35) 

我反而係好重視同鍾意日本酒店嘅早餐
要食日式傳統/地道早餐,出面冇一個地方比喺酒店食得傳統同好
周圍食到嘅唔係快餐店就係啲速食早餐,好少地方係食當地食材或者當地特色嘅早餐

我平時揀酒店,睇佢嘅早餐都係我好大嘅考慮因素

同埋我平時揀酒店通常加早餐都係爭500円-1000円,冇咩試過要加百幾蚊一個
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 307  發表于: 2020-01-10
回 太伊 的帖子
個D 係要去一泊兩食既酒店先食到的。即係溫泉酒店。

你去D 商務酒店,有鬼傳統早餐地道早餐食咩,咪又係炒蛋腸仔煙肉之類。仲要係整得好難食個隻。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 308  發表于: 2020-01-10
我試過早餐有魚生飯食,有蜆肉湯,好正架。

順帶一提,麻凡你訂個間寶石酒店個早餐都唔錯的。一千YEN左右,雖然都係一般西式早餐,但算係整得幾好食同埋都幾多野揀。 呢間都食得過的。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 309  發表于: 2020-01-10
回 ODIN 的帖子
ODIN:都可以再轉d乜xx線既... (2020-01-10 22:07) 

你講去東京駅?

我親身經歷係,搭一個站地鐵去東京駅再轉乘JR ,所要既時間,同我直接行去東京駅係無分別的⋯⋯⋯

當然,係有分別,個分別就係,一個你要全程行,另一個你行一半,企一半啦(唔好諗住有得坐 )。

東京駅真係大到痴線,由八重洲出口行去 丸之內西口可以行成六七 分鐘。去其他地鐵既轉乘口行十幾分鐘。真係行去轉乘口不如直接行去酒店好過。

離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 310  發表于: 2020-01-10
freezefox:個D 係要去一泊兩食既酒店先食到的。即係溫泉酒店。
你去D 商務酒店,有鬼傳統早餐地道早餐食咩,咪又係炒蛋腸仔煙肉之類。仲要係整得好難食個隻。  (2020-01-10 22:56) 

Superhotel通常用當地食材
Dormy Inn直頭會有當地出名嘅食物做早餐
有啲細細地嘅酒店亦都有啲特別啲嘅早餐,自家豆腐、芝士、關東煮呀諸如此類
仲可以係咁飲牛奶

不過東京大阪最多旅客嘅城市又好似少啲咁嘅
(但北海道嘅酒店早餐就真係不得了,有啲直頭有魚生飯任食)
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 311  發表于: 2020-01-10
回 太伊 的帖子
Dormy Inn 屬於少數 早餐OK 的酒店。我住過一兩次,都有食佢地既早餐。 魚生飯就係其中一個主打。 但始終,係城巿地方, 呢類酒店唔多。 考慮訂邊間酒店時,早餐唔會係我重點考慮既要素。其他有更多更重要既元素要考慮。

但如果我去泰國、越南呢D 地方旅行,早餐就係一個我非常重視既元素。如果D 人既COMMENTS 話個間酒店早餐唔得,我會扣佢好多分的。
[ 此帖被freezefox在2020-01-10 23:19重新編輯 ]

離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 312  發表于: 2020-01-10
其實...日本人係好少出街食早餐 所以日本唔似台灣咁多早餐店,同埋食得好簡易

一個包/一碗飯+納豆或者蛋就係佢地既早餐

所以想正正經經坐低食早餐通常我去cafe就算,佢地既set 4-500yen到有杯咖啡+包其實都唔算太貴
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 313  發表于: 2020-01-10
freezefox:Dormy Inn 屬於少數 早餐OK 的酒店。我住過一兩次,都有食佢地既早餐。 魚生飯就係其中一個主打。 但始終,係城巿地方, 呢類酒店唔多。 考慮訂邊間酒店時,早餐唔會係我重點考慮既要素。其他有更多更重要既元素要考慮。
但如果我去泰國、越南呢D 地方旅行,早餐就係一個我非常 .. (2020-01-10 23:18) 

dormy inn係連鎖酒店入面定位都算係高

佢地既溫泉旅館我都好鍾意因為多數都有無料貸切同埋有免費宵夜(拉麵)食
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 314  發表于: 2020-01-10
回 英俊 的帖子
英俊:其實...日本人係好少出街食早餐[表情] [表情] 所以日本唔似台灣咁多早餐店,同埋食得好簡易
一個包/一碗飯+納豆或者蛋就係佢地既早餐
所以想正正經經坐低食早餐通常我去cafe就算,佢地既set 4-500yen到有杯咖啡+包其實都唔算太貴 (2020-01-10 23:18) 

趕時間既,我會食老麥、 松屋。 我覺得日本既老麥係好好食的。同香港無得比!人地D 鬆餅係真係鬆軟的。

時間充裕既話,我會係沿途搵  EGG & THINGS ,GRAM 之類既餐廳食。 當然你唔可能日日都去,但一個TRIP 去一次兩次我覺得OK 。去呢D 地方食早餐根本就可以當係行程之一。

順帶一提,台場個間GRAM 好正架。去台場既話記住試下。 幕張個邊都有間 EGG & THINGS 的。 可以一試。

超趕時間的話,七仔啦。諗咁多做咩 。  就算酒店免費送早餐你都唔得閒食啦。