• 2474閱讀
  • 32回復

[娛樂](上報)連譚玉瑛都抽林公公水 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線三郎

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-11-03
http://www.youtube.com/watch?v=zuTep6I3teg

隔牆有耳:譚玉瑛 網界封民主女神

陪住幾代香港人度過童年嘅譚玉瑛姐姐,正式取代政務司前司長陳方安生同社運女神周澄,被網界封為「香港良心」同「新一代民主女神」。係近日嘅《放學 ICU》,佢透過選班長故事,話畀小朋友聽點解要反對替補機制,灌輸小朋友同唔好因為「有嘢食」而投票畀提供利益嘅候選人,唔係就同賄選無分別。呢啲片段都喺網上瘋傳,為 CCTVB洗刷污名。

告訴小學生替補機制唔公平

前日《放學 ICU》嘅諸氏家庭,內容講述小學生女主角諸柔所屬班別嘅班長退學。班長出缺,同學小璇叻唔切,恃住自己喺上次班長選舉時得票第二高,自以為可以自動替補接任班長。但由譚玉瑛姐姐飾演嘅 Miss Tam就話應該要重選。
Miss Tam教同學仔,由上次選舉中第二個得票嘅人替補做班長「梗係冇咁好」:「每一次選舉時,每一個同學嘅諗法都有唔同㗎!所以結果咪會唔同囉。再選過係最公道!」呢句對白令譚玉瑛姐姐成為網絡大紅人。高登仔即時封佢做香港良心,又擔心 CCTVB向佢開刀:「譚玉瑛會唔會分分鐘連節目都無得做㗎」,有人更警告 TVB唔好亂搞譚王瑛:「有 Dicon真係唔掂得!放學 ICU係香港良心」。

故事仲未講完,謀住班長一職嘅小璇,不斷向同學送上波板糖、朱古力等零食,希望小朋友投佢一票,但係同學都睇穿小璇想以零食賄選,寧願投畀平日不斷服務同學嘅女主角諸柔。小朋友話:「選舉係要公平公正,我哋係唔會因為利益而影響決定」。
八方噚日多次聯絡譚玉瑛姐姐,但佢已將電話飛咗去留言信箱。除咗譚玉瑛,高登仔仲大讚寫故事嘅編劇,又強烈要求將《放學 ICU》取代《東張西望》、同埋膠到震嘅電視劇,仲話呢集《放學 ICU》好過 ICAC嘅廣告。但亦有網民慨嘆,「 TVB淨係敢用兒童節目諷刺時弊,都幾可悲」。

網民將段片擺上網

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20111104&sec_id=4104&subsec_id=15333&art_id=15771369&cat_id=45&coln_id=20

上報
[ 本文被三郎在2011-11-04 09:10重新編輯 ]
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-11-03
佢...佢仲做緊兒童節目o架
只愛足球
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-11-03
引用第1樓迪克2011-11-03 12:57發表的“”:
佢...佢仲做緊兒童節目o架 [表情] [表情] [表情] [表情]

更係有
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-11-03
引用第2樓三郎2011-11-03 13:00發表的“”:
[表情] 更係有

有冇後半部?聽人講後半部抽得仲勁
只愛足球
離線g3rMan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-11-03
離線g3rMan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-11-03
引用第3樓迪克2011-11-03 13:02發表的“”:
有冇後半部?聽人講後半部抽得仲勁 [表情]

http://mytv.tvb.com/kids/afterschool/124141#page-1
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-11-03
引用第5樓g3rMan2011-11-03 13:15發表的“”:
http://mytv.tvb.com/kids/afterschool/124141#page-1

抽埋保皇黨
離線JHELSEA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-11-03
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-11-03
tvb 終於有個節目無咁是是但但啦

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-11-03
引用第5樓g3rMan2011-11-03 13:15發表的“”:

靚抽
只愛足球
離線g3rMan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-11-03
離線extra
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-11-03
呢個仲係兒童節目黎嫁咩?
離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-11-03
好耐無睇過D咁有水準GE兒童節目
離線g3rMan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-11-03
upload緊full version上youtube, 陣間post link
離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-11-03
好耐無睇過D咁有水準GE兒童節目