• 2248閱讀
  • 21回復

[新聞與政治]港鐵成戰場 港人vs大陸人KICK OFF [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-01-17
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線joN3
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-01-17
我有時都有係地鐵食野....

識時務者魏俊傑
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-01-17
引用第1樓joN32012-01-17 22:27發表的“”:
我有時都有係地鐵食野.... [表情]
識時務者魏俊傑 [表情]

下次唔好啦...我有時見人食麵飽都覺得唔守法...

離線extra
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-01-17
明顯借題發揮
邊個未做過小朋友丫, 餓起上黎理鬼得你
個男人洗唔洗搞到咁大件事
離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-01-17
引用第1樓joN32012-01-17 22:27發表的“”:

以前間中都會, 但都係最緊要唔好整污糟地方, 低調D, 同埋知道係自己衰既.
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!
離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-01-17
引用第3樓extra2012-01-17 23:17發表的“”:
明顯借題發揮 [表情]
個男人洗唔洗搞到咁大件事 [表情]

個男人後面態度係衰既, 但我好支持遇事應該出聲. 今日可能食餅, 聽日就食橙.
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!
離線朗拿度
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-01-17
小朋友:「應該是老媽不對吧, 只要, 只要.......」
女乘客:「殊..............」
離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-01-18

離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-01-18
引用第3樓extra2012-01-17 23:17發表的“”:
明顯借題發揮 [表情]
個男人洗唔洗搞到咁大件事 [表情]

佢地食到周地都係
個男人同佢講完仲比班蝗鬧番轉頭
所以先咁
離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2012-01-18
事件發生在前天(15/1/2012),昨天已經開始收到不同好友的詢問,到今天在頭版上看到自己的樣子。哈,想不到會這樣。我只可以向各位講,我只是做一些當時我想做,以及應該做的事情,只是想不到給人拍了下來,然後引起各界的關注。
好多好友問我事件經過,或者讓我在這裡交代一下吧!
事緣當天與女友在紅磡站上車,上車後近我的兩排位都坐滿人,一邊一個大人三個小孩,一邊即是三個大人以及他們的行李。當時都不以為然;後來看到那個媽咪張一包童星點心麵倒進她旁的小孩手中,而另外兩個女孩則有一個拿著糖包。及後雙手捧著一堆點心麵的小孩不小心將一些灑到身上及地上。看到這個程況,我便以我有限的普通話,指著不准飲食的牌向他們說:不好意思,這裡不能吃東西。之後…..換來一輪啾呼叫。那媽咪說只是小孩子吃,以及正在收起,問我為何要多事…..我向他說剛才我都有見你放進自己口中,你也有吃…..其實講左幾句我都知冇結果,誰知這時他們對面的友伴邊笑邊出聲:佢地說得真是很差!我很火用廣東話同佢地講:我係講得差!呢度係香港人的地方,你同我講返廣東話。這時他們有一句沒一句繼續講,這時有位見義勇為的男仕出聲:收聲啦!好嘈呀!繼續食呀好唔好?自己做錯野仲嘈,要唔要叫職員呀?當那班人還在嘈時,男仕在旺角東站按著車門,等職員過來。而我亦第一時間下車向職員揮手叫他們過來。之後你地都響YOUTUBE度見到晒。
九龍塘站職員請我們全部落車,之後分開我地兩班人。了解事件後職員請我們走先,說會向他們發出警告。事件就係咁啦!我上左第二班車仲見到佢地係俾職員圍住。
好好彩有呢位見義勇為的先生。我呢兩日見到D好友不停咁講話我英雄、偶像,我只係講我做返自己應該做的事。及我無意冒犯內地人仕,至於我果句:大陸人係咁,如果對各位做成不便我在此致歉。呢次係個別事件,我唔想引起甚麼反甚麼的情緒,謝謝!
又好好彩,我冇爆粗,如果唔係成件事唔同晒。

請各位廣泛轉載!

Ken Wai
17/1/2012

http://www.facebook.com/notes/ken-wai/%E5%B0%8D%E6%96%BC%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E5%A4%A7%E6%88%B0%E5%85%A7%E5%9C%B0%E4%BA%BA/10150481589033366
離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2012-01-18
千幾人like咗.
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2012-01-18
其實香港人都有食...
但一定唔會食得咁理直氣壯...
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2012-01-18
引用第9樓fong7112012-01-18 01:55發表的“”:
事件發生在前天(15/1/2012),昨天已經開始收到不同好友的詢問,到今天在頭版上看到自己的樣子。哈,想不到會這樣。我只可以向各位講,我只是做一些當時我想做,以及應該做的事情,只是想不到給人拍了下來,然後引起各界的關注。
好多好友問我事件經過,或者讓我在這裡交代一下吧!
事緣當天與女友在紅磡站上車,上車後近我的兩排位都坐滿人,一邊一個大人三個小孩,一邊即是三個大人以及他們的行李。當時都不以為然;後來看到那個媽咪張一包童星點心麵倒進她旁的小孩手中,而另外兩個女孩則有一個拿著糖包。及後雙手捧著一堆點心麵的小孩不小心將一些灑到身上及地上。看到這個程況,我便以我有限的普通話,指著不准飲食的牌向他們說:不好意思,這裡不能吃東西。之後…..換來一輪啾呼叫。那媽咪說只是小孩子吃,以及正在收起,問我為何要多事…..我向他說剛才我都有見你放進自己口中,你也有吃…..其實講左幾句我都知冇結果,誰知這時他們對面的友伴邊笑邊出聲:佢地說得真是很差!我很火用廣東話同佢地講:我係講得差!呢度係香港人的地方,你同我講返廣東話。這時他們有一句沒一句繼續講,這時有位見義勇為的男仕出聲:收聲啦!好嘈呀!繼續食呀好唔好?自己做錯野仲嘈,要唔要叫職員呀?當那班人還在嘈時,男仕在旺角東站按著車門,等職員過來。而我亦第一時間下車向職員揮手叫他們過來。之後你地都響YOUTUBE度見到晒。
九龍塘站職員請我們全部落車,之後分開我地兩班人。了解事件後職員請我們走先,說會向他們發出警告。事件就係咁啦!我上左第二班車仲見到佢地係俾職員圍住。
好好彩有呢位見義勇為的先生。我呢兩日見到D好友不停咁講話我英雄、偶像,我只係講我做返自己應該做的事。及我無意冒犯內地人仕,至於我果句:大陸人係咁,如果對各位做成不便我在此致歉。呢次係個別事件,我唔想引起甚麼反甚麼的情緒,謝謝!
.......

like!

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2012-01-18
引用第11樓liuming2012-01-18 09:58發表的“”:
其實香港人都有食...
但一定唔會食得咁理直氣壯... [表情] [表情]

我成日見倒架...不過有時見倒佢地食得比較c縮...唔會食完仲要聲大夾惡吧...

有次我在月台時...聽住d職員在廣播...4號月台既乘客...切勿在車站內食'魚蛋'...

d職員係睇倒哂月台既所有乘客行為...但車廂真係要靠自律了...

離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2012-01-18
引用第13樓sun2012-01-18 10:24發表的“”:
我成日見倒架...不過有時見倒佢地食得比較c縮...唔會食完仲要聲大夾惡吧...
有次我在月台時...聽住d職員在廣播...4號月台既乘客...切勿在車站內食'魚蛋'... [表情]
.......

咁搞笑