• 4275閱讀
  • 80回復

[攝影]想問野...*.* [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-01-19
我想問下各位意見...

近日問家人借左部GF-2連鏡...(成個袋入面有3~4舊lens吧...)
但在我收到當日...係咁2拎出黎望下...之後又收埋左...
本來打算之後拎出黎玩下...
但我就出發了...唔想帶太多野去...

講真...我自己果部連鏡就一定重過GF-2的...

但因為我未試過呢部...唔知效果會點?

有無人可以比d意見我呀?

我知我知...玩法唔同丫麻...
3/4同單反有別丫麻...
睇你影咩丫麻...
我貪新鮮之麻...
我懶之麻...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-01-19
近日問家人借左部GF-2連鏡...(成個袋入面有3~4舊lens吧...)

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-01-19
GF2 同我地同緊既EPL 其實差唔多,分別不大。

所以關鍵係個4,5 舊LENS 究竟係咩LENS。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-01-19
引用第2樓freezefox2012-01-19 15:03發表的“”:
GF2 同我地同緊既EPL 其實差唔多,分別不大。
所以關鍵係個4,5 舊LENS 究竟係咩LENS。

係3-4舊...不是4-5舊啊...
你最近d記性真係同我不相8仲吧...

無記得其中一支係 14~140mm?

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-01-19
知唔知係唔係無得用眼去描架?
係既我唔係太鐘意...
好似同XZ-1 一樣只用screen去描...
一 d feel都無...

我鐘意 '戚擦' 果d聲...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-01-19
引用第4樓sun2012-01-19 15:24發表的“”:
知唔知係唔係無得用眼去描架?
係既我唔係太鐘意...
好似同XZ-1 一樣只用screen去描...
一 d feel都無...
.......

你意思係觀景器?無反係無的。要加觀景器係要額外比錢買的。千幾蚊一個。

我暫時都唔識/ 未見過有人會走去買個觀景器黎用。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-01-19
引用第3樓sun2012-01-19 15:18發表的“”:
係3-4舊...不是4-5舊啊... [表情]
你最近d記性真係同我不相8仲吧... [表情]
.......

問人野都仲咁囂張係話?

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-01-19
引用第5樓freezefox2012-01-19 15:35發表的“”:
你意思係觀景器?無反係無的。要加觀景器係要額外比錢買的。千幾蚊一個。
.......

我緊係唔會買呢d野啦...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-01-19
引用第6樓freezefox2012-01-19 15:35發表的“”:
問人野都仲咁囂張係話? [表情] [表情]

麻煩比d意見啦...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2012-01-19
引用第8樓sun2012-01-19 15:37發表的“”:
麻煩比d意見啦... [表情] [表情]

要睇番你個幾支鏡其實係咩鏡先可以決定。

基本上,標準變焦就實要帶咁滯架啦。即係14-42個支。個支45-200 就真係兩睇。一來大舊唔方便,二來影長焦距既情況唔多(但偏偏間唔中你想影個陣,無就係無,無得用第二樣野代替),帶唔帶真係好睇你個人意願。

我就一定會帶支定焦。尤其個支係20 1.7 既話就必帶。出黎D 相真係靚好多的。我甚至會帶呢支定焦都唔帶個支14-42 變焦滯。因為我多數會帶埋大機。但你唔帶大機既話,都係跟番支14-42 好D。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2012-01-19
另一種配搭係帶你部大機同天涯鏡,跟多部ZX1 就夠哂了。

若然你想簡單D,就帶GF2 同兩三支鏡,連ZX1 都唔駛帶。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2012-01-19
引用第9樓freezefox2012-01-19 15:57發表的“”:
要睇番你個幾支鏡其實係咩鏡先可以決定。
.......

等我返去睇下有咩鏡先...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2012-01-19
引用第10樓freezefox2012-01-19 16:00發表的“”:
另一種配搭係帶你部大機同天涯鏡,跟多部ZX1 就夠哂了。
若然你想簡單D,就帶GF2 同兩三支鏡,連ZX1 都唔駛帶。

咁借黎仲乜呀?

我就咁望下...覺得GF-2既色水比大機sharp醒d...

但同XZ-1比...又差不多咁...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2012-01-19
引用第12樓sun2012-01-19 16:12發表的“”:
咁借黎仲乜呀? [表情]
我就咁望下...覺得GF-2既色水比大機sharp醒d...
.......

我點知你呀?

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2012-01-19
引用第13樓freezefox2012-01-19 16:31發表的“”:
我點知你呀? [表情] [表情] [表情]

咁都幾煩惱喎...有又煩...無又煩...