• 1748閱讀
  • 12回復

僱主:「成績差才讀副學位」 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線rosarosetta

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-05-11
政府於過去10年大力增加副學位供應,但不少僱主依然不承認副學位資歷。中小企聯會主席劉達邦直言,「印象中公開試成績差的學生才讀副學位」,若有副學位和預科學歷青年來應徵,寧聘預科生。勞工處互動就業服務網顯示近2.4萬份工作空缺中,有四成聘請預科畢業生,只有317份列明聘請副學位畢業生。本報統計互動就業服務網的空缺資料,發現要求預科學歷的空缺多達9700個,以文員和倉務員為主,月薪7000至8000元。初中學歷空缺則多是體力要求較高的工作,如司機、廚師等,雖然每周工作6天,但月入可達2萬元。一些要求有經驗的廚師職位,入職薪酬達3.5萬元。列明聘請副學位空缺則非常稀少,只有390個,工作多是理財顧問、投資顧問、地產經紀等,月薪6500元起,另有佣金、花紅等。中小企聯會主席劉達邦表示,大學學位和高考推行多年,僱主對兩種資歷均有深入認識,副學士則只有短短10年歷史,「若與正式學位相比,副學位似是A貨,若兩者薪金要求相若,僱主自然傾向請學位畢業生」。
離線loklok
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-05-11
若有副學位和預科學歷青年來應徵,寧聘預科生
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-05-11
咁姐係可以唔洗讀

離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-05-11
鬼唔知阿媽係女人咩...
[ 本文被廢托在2012-05-12 00:36重新編輯 ]
離線托利斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-05-12
如果有讀完預科既之後讀副學士

佢請唔請
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-05-12
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-05-12
成績差才讀... 佢又講得無錯既...
不過, 成績反映唔到工作能力lor

另外, 副學士既Trainning 跟學位相似..
如果硬要說它們有差距, 是一定有的..

但都係果句: 成績反映唔到工作能力lor
除非你係會計/醫生/律師呢d 專業工作, 咁無得講..
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-05-12
引用第6樓tl91892012-05-12 22:59發表的“”:
.......

sad but
其實除左成績之外冇咩野可以反映到你既能力……

我讀大學幾年,絕對感覺到成績好既能力都可以好低……
但出到黎,喺面試之前,resume上面既成績已經會決定左你有冇得面試……
咁又可以點…

離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-05-12
呢樣野問下攪出黎果個究竟攪黎做咩
離線chongsir1206
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2012-05-12
就算升到上degree,見到你讀過asso/hd,al考得差,出黎搵graduate job,唔多唔少都會有d偏見,
所以都係考好al把啦
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2012-05-12
引用第8樓鮮吊甬仔2012-05-12 23:40發表的“”:
呢樣野問下攪出黎果個究竟攪黎做咩 [表情]

搞出黎等D人唔駛咁快出黎就業市場整高失業率
又唔想D人冇野做喺街流連囉
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2012-05-12
引用第6樓tl91892012-05-12 22:59發表的“”:
.......

現實係大部份僱主,尤其是大公司,都只在成績好既人當中搵工作能力好既人
離線Numberson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2012-05-13
做咩搵返幾年前既報導來講