• 2160閱讀
  • 19回復

[攝影]木兄:有D 關於SIGMA DP 系列既野想問 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-05-24
你當初點解揀呢部野?後尾點解又放左?

你用DP1 定DP2 ?X 系又如何?幾個系列點比較,應該由邊部入手先?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-05-25
引用第0樓freezefox2012-05-24 15:10發表的“木兄:有D 關於SIGMA DP 系列既野想問”:
你當初點解揀呢部野?後尾點解又放左?
你用DP1 定DP2 ?X 系又如何?幾個系列點比較,應該由邊部入手先?

我兩部都用過,閞始用DP1, 畫質驚為天人,用左1年轉用大d光圈既DP2, 又用左大半年,覺得旅行用2系唔夠wide, 再買番DP1s用到今日,上個月去日本同時帶左,x100同dp1s,日光下dp1s畫質係完勝x100, 但係dp系在暗既環境下個AF係廢左99%,呢一點係我從來唔推介dp比朋友既原因,再加上就算日光下個AF都好慢(似一部10年前既dc), 入面亦冇任何內置功能,只係得A S M P mode, 個display 又唔靚,又一定要影raw後制,新手真係死得,唯一優點係畫質(有人話KO 5d2 + 紅圈),亦有人話接近菲林既效果,你上dchome 有好多sample.

Dp1 同2 只係28mm 同41mm既分別,冇話邊部好d, x系就用新既processor , 理論上好過非x 系,遲d post d link 比你睇下。
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-05-25
老狐你有興趣dp ?下面條link好毒下,你睇睇

不過就黎出dp1m/dp2m,像數由400萬x3 變成 1600萬x3,價錢估計接近1萬

DP系列知識:Sigma DP的X3芯片真的能有效果效果嗎?DP VS 菲林膠片VS Leica M9

http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=544&t=1714180&last=21899485

有用資料

http://www.dchome.net/forum.php?mod=viewthread&tid=1044002&extra=page%3D1%26filter%3Dtypeid%26typeid%3D264%26typeid%3D264
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-05-25
引用第1樓阿童木2012-05-25 11:33發表的“”:
我兩部都用過,閞始用DP1, 畫質驚為天人,用左1年轉用大d光圈既DP2, 又用左大半年,覺得旅行用2系唔夠wide, 再買番DP1s用到今日,上個月去日本同時帶左,x100同dp1s,日光下dp1s畫質係完勝x100, 但係dp系在暗既環境下個AF係廢左99%,呢一點係我從來唔推介dp比朋友既原因,再加上就算日光下個AF都好慢(似一部10年前既dc), 入面亦冇任何內置功能,只係得A S M P mode, 個display 又唔靚,又一定要影raw後制,新手真係死得,唯一優點係畫質(有人話KO 5d2 + 紅圈),亦有人話接近菲林既效果,你上dchome 有好多sample.
Dp1 同2 只係28mm 同41mm既分別,冇話邊部好d, x系就用新既processor , 理論上好過非x 系,遲d post d link 比你睇下。

係呀。我就係上DCHOME 見到D 相所以有興趣。但佢太多唔同系列了,無從入手。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-05-25
引用第2樓阿童木2012-05-25 12:06發表的“”:
老狐你有興趣dp ?下面條link好毒下,你睇睇[表情]
不過就黎出dp1m/dp2m,像數由400萬x3 變成 1600萬x3,價錢估計接近1萬
.......

嘩……一萬………一萬就唔諗了。

平平地二手買番黎貪過癮就話者。

離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-05-25
聽聞dp用家都好想sigma快d汁笠
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-05-25
引用第5樓Desmond2012-05-25 14:20發表的“”:
聽聞dp用家都好想sigma快d汁笠 [表情] [表情] [表情]

將個技術賣比其他公司?

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-05-25
引用第4樓freezefox2012-05-25 14:16發表的“”:
.......

2手dp1 / dp2 都係2千度,無需要買x系。
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-05-25
引用第6樓freezefox2012-05-25 14:43發表的“”:
將個技術賣比其他公司?

賣比fujifilm就無敵啦。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2012-05-25
引用第7樓阿童木2012-05-25 17:02發表的“”:
2手dp1 / dp2 都係2千度,無需要買x系。

分別不大架係嘛?

即係,操作上,前者屎到想死,後者屎到想喊咁解者,係話?

但畫汁係完全一樣的?

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2012-05-25
引用第9樓freezefox2012-05-25 18:00發表的“”:
分別不大架係嘛?
.......

X系你當快左10%啦,2系同1x系iso去到3200,普通1系得800,不過分別不大,因為可用iso只係去到400
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2012-05-25
引用第10樓阿童木2012-05-25 18:53發表的“”:
X系你當快左10%啦,2系同1x系iso去到3200,普通1系得800,不過分別不大,因為可用iso只係去到400 [表情]

我都聽講過,400 以上唔見得人。所以要成日帶住個迷李腳架。XD

其實DP 系列最強既地方就係寬容度高,變相既HDR 相,都係主力日光日白個陣影景用多。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2012-05-25
我諗唔用RAW 影開,唔鐘意執相既人真係唔岩用呢部野。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2012-05-25
有機會問你借黎玩下。

離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2012-05-25
引用第4樓freezefox2012-05-25 14:16發表的“”:
.......

個價錢簡直係死穴