• 6639閱讀
  • 91回復

[論壇公佈]有關版主、總版、壇主執行壇規之指引及澄清 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-06-25
近日由於某一禁言事件,引起部分版主及會員議論,而有版主或會員,對於版主、總版、壇主執行壇規的權限似乎有所誤解,為免日後版管執行版規、壇規時無所適從,故特作出以下澄清。以正視聽。

而有關執行守則,全部都是根據好友論壇過往一直沿用之慣例作為依據。

首先,對於版管執行扣分、定期禁言等罰則,論壇從來沒有要求有關版管需要先在政務處開主題,上呈總版或壇主,才可以執法。相反,這是論壇賦予版主的既有權限。版主可以自行決定扣分、禁言,以及扣分的數目、禁言的日數。

當然,會員可以上訴,如此,則必須在政務處提出上訴理由,再由兩位總版及壇主作出最後裁決。

然而,要永久禁止登錄(即BAN A/C 或 BAN IP),即不在版主權限之內。必須由兩位總版及壇主作出裁決。總版或壇主可以公開咨詣一般會員及版主的意見,但同樣地,這不是必須的程序。總版與壇主有權在不經諮詢的情況下,單獨作出永久禁止登錄的判決。而事實上,好友論壇一直奉行這項規則。並非罕見。這幾年間,由兩位總版直接禁止登錄的會員絕非少數。

總版與壇主權責相等。故三人可視為一個總閣。若遇之間有意見相左,即以多數為據。兩票贊成者可以執行有關法則。不必要一定經過全體贊同。然而,在無意見分歧的情況下,總版、壇主絕對可以單獨一人作出裁決及處分。

以今次望晴天事件為例,有關會員在違反壇規後,版管已經即時作出警告,並要求其修正違規言論。在前後兩次的警告無效後。版管才作出行動。另外,有關行動並非如外界所指,是本人一人的決定。事實上,除本人之外,亦得到當時在場的另一位版主同意並確認,才予以執行。正如前文所言,論壇並無規定總版、壇主在執行有關壇規時必須有若干版主同意,這只是壇主的個人意向及選擇。並非法定程序。事實上,當其時整個論壇亦只有該位版主在場,並無第三位版管。否則,可以咨詢的對象應該可以更多。但考慮事件的即時性,無必要等其他人介入,壇主有足夠理據執行壇規,故即時執行之。

事後,本人亦已經第一時間向兩位總版匯報。亦得到其中一個總版的同意。認為執行有關壇規合乎法則。

以上是有關執行版規、壇規的指引以及有關事件的澄清。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-06-25
另一方面,之前曾經提及,有關會員在禁言期間,仍然作出挑釁版管既行為。係簽名檔上單打版管。所以會延長禁言期。由三日加至七日。

但經與幾位版管商議後,決定予以機會。先解除禁言。但有關會員必須馬上撤走簽名檔中的挑釁相片及言語。並承諾日後不再作出相類的挑釁行動。否則,版管會繼續執行之前的禁言處分!

另外,版管尚未就有關會員重複戶口一事作出相應的討論。所以有關事件並未正式開始跟進。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-06-25
其實你而家announce呢d野...我作為好友之一根本唔知件事係點...

有無可能將佢既所謂'罪証'...copy出黎等大家知道仔細...

點為之係入左'罪'既事件...以警效尤...

避免令你下次又出哂澄清咁煩呢...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-06-25
引用第2樓sun2012-06-25 15:33發表的“”:
其實你而家announce呢d野...我作為好友之一根本唔知件事係點...
有無可能將佢既所謂'罪証'...copy出黎等大家知道仔細...
點為之係入左'罪'既事件...以警效尤...
.......

其實唔知無所謂的。你有興趣知亦可以好容易搵到有關主題。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-06-25
引用第3樓freezefox2012-06-25 15:34發表的“”:
其實唔知無所謂的。你有興趣知亦可以好容易搵到有關主題。

我唔去足球版的...

但你講簽名檔的事...我真係無見倒囉...

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-06-25
引用第4樓sun25-06-2012 15:37發表的“”:
我唔去足球版的...
但你講簽名檔的事...我真係無見倒囉...

直播版
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-06-25
引用第5樓啪啪啪啪啪啪2012-06-25 15:56發表的“”:
直播版

算吧。

離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-06-25
換言之,就我自己既版而言

我可以自己訂立係自己版犯咩事會被禁言???

係咪咁樣
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-06-25
引用第6樓sun2012-06-25 16:46發表的“”:
算吧。 [表情]

禁完la...
可以睇返~
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2012-06-25
引用第8樓liuming2012-06-25 17:51發表的“”:
禁完la...
可以睇返~

即係邊度?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2012-06-25
引用第7樓Gabriel2012-06-25 17:47發表的“”:
換言之,就我自己既版而言
我可以自己訂立係自己版犯咩事會被禁言???
.......

你咁樣講比較籠統。我唔可以話你岩哂,但亦唔可以話你錯哂。

犯咩事會被禁言或扣分,係跟據壇規同版規。呢D 都係既定既規則。早已存在。版主係自己既版既權限,就係判斷邊個或個件事算唔算違反版規或壇規。

壇規同版規係一早存在。但亦可以修改。部分規版其實都係版主自己修定的。呢方面大家一向如此。舉例,舉定一日內係同一個版唔可以發多過幾多個主題,版版唔同,呢個就係版主自己訂立的。但洗版係違規,呢個就係論壇老早就定立的了。版主就係依照論壇既定既大原則,再制定每版既小規則。版規不能凌駕壇規。

至於點為止洗版,版主就有自己判定既權力。唔需要事事上呈中央先可以執行版規。呢方面就係我所強調既自主權。

離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2012-06-26
引用第10樓freezefox25-06-2012 18:21發表的“”:
你咁樣講比較籠統。我唔可以話你岩哂,但亦唔可以話你錯哂。
.......

明白
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2012-06-26
了解~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2012-07-30
delete左好耐
仲想禁到幾時? 共產呀?
仲有完全無通知地俾條阿叔禁言個inbox都爆limit收唔到又發唔到信息即係明做我啦
唔該立即解除如此無理之禁言
仲有我呢個重覆account開黎係因為本身既乜都俾人block曬, 信息都會發唔到區又入唔到
唔知某D人咩居心
[ 此帖被justiceisgone在2012-07-30 18:48重新編輯 ]
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2012-07-31
推到獸成現身主持好友公義