• 12993閱讀
  • 362回復

[日本](遊記)2014日本遊(update 中) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2014-07-02
回 freezefox 的帖子
freezefox:同埋,10月初去中部睇紅葉會唔會太早? (2014-07-02 11:16) 

下面篇遊記係10月中,好似都未變紅

http://bbs.diy-jp.info/viewtopic.php?t=8836
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2014-07-02
回 阿童木 的帖子
阿童木:5日真係唔係好夠 [表情]  (2014-07-02 16:50) 

我自己去多幾日都無問題。但小朋友要返學,唔可以請咁多日假架。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2014-07-02
回 阿童木 的帖子
阿童木:下面篇遊記係10月中,好似都未變紅 [表情]
http://bbs.diy-jp.info/viewtopic.php?t=8836  (2014-07-02 16:54) 

我睇D 咩紅葉情報,話九月中到十月初已經變紅,當然係得好少地方變。例如立山黑部。

如果無紅葉,我未必會去了。改去台中玩幾日好過。平一半唔止。

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2014-07-02
2013立山黑部紅葉情報, OK喎

http://www.alpen-route.com/news/H25/2013kou.pdf
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2014-07-02
回 阿童木 的帖子
阿童木:2013立山黑部紅葉情報, OK喎
http://www.alpen-route.com/news/H25/2013kou.pdf  (2014-07-02 17:01) 

有係有………但似乎好有限………變得好少………

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2014-07-15
想問:夜晚9點先去到名古屋,出得機場都10點,仲有咩地方可以去?

照去名古居巿定係係機場過一晚夜好?

離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2014-07-15
freezefox:想問:夜晚9點先去到名古屋,出得機場都10點,仲有咩地方可以去?
照去名古居巿定係係機場過一晚夜好? (2014-07-15 08:25) 

機場去名古屋站唔駛一個鐘,我覺得出左市區先好d
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2014-07-15
回 Erikson 的帖子
Erikson:機場去名古屋站唔駛一個鐘,我覺得出左市區先好d (2014-07-15 22:38) 

好似有架夜行巴士直踩金澤,搭八個鐘。

一訓醒就到富山附近了。慳左四五個鐘既車程同一晚酒店錢。

但第二日肯定好辛苦⋯⋯⋯⋯

離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2014-07-16
freezefox:好似有架夜行巴士直踩金澤,搭八個鐘。
一訓醒就到富山附近了。慳左四五個鐘既車程同一晚酒店錢。
....... (2014-07-15 23:23) 

好搏喎
不過第一日就去到咁盡會唔會太辛苦
我見佢日頭d車有d四五點出發,夜晚去到,都唔算太阻玩嘅時間,不過就要住酒店
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2014-07-16
回 Erikson 的帖子
Erikson:好搏喎
不過第一日就去到咁盡會唔會太辛苦
我見佢日頭d車有d四五點出發,夜晚去到,都唔算太阻玩嘅時間,不過就要住酒店 (2014-07-16 21:46) 

諗下者⋯⋯⋯應該唔會咁安排既⋯⋯⋯

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2014-07-16
睇黎去上高地就要放棄立山黑部了⋯⋯⋯前後加埋得四日,無得貪心⋯⋯

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2014-07-16
但攪唔清楚點開車去。以上高地為例,我架車開到去,可以泊係邊?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2014-07-16
阿童木有冇咩資料?
本帖提到的人: @阿童木

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2014-07-16
我未去過果頭,但泊車應該唔係大問題

背包應該好多資料,但係你買左機票未

--------------

重點提示

上高地位於日本中部,素有日本的阿爾卑斯山之名,以美麗的湖光山色著稱。屬於日本的中部山嶽國立公園的範圍內。
上高地是中部山岳國立公園最具代表的風景勝地,是標高約1500m的盆地型峽谷。因為他獨特的地形環境,和各式各樣的動植物形成了上高地美麗的自然景觀。清澈的河水,河畔盡是青綠色的樹林,斜坡地則覆以茂密的針葉林,其間亦多有岩石嶙峋,讓人目不暇給。
上高地的花草是從5月下旬開始發芽,新枝抽發點點油綠在殘雪的襯托下更顯新意,是全年最美麗的時節。夏天更是一個幽美的避暑勝地,每當9月下旬樹林開始轉紅,10月中旬已是楓紅處處,極為美麗。
PS.冬季11月16日到4月下旬因為積雪的關係不開放遊客觀光。

觀光

上高地附近著名的觀光景點有河童橋,穗高連峰,平湯溫泉,新穗高纜車,新穗高溫泉等地。夏季的觀光重點包括登山健行,冬季則可以賞雪和泡湯。新穗高溫泉區尤其有許多山區的秘湯,吸引許多想要泡天然溫泉的遊客前往。

因為上高地自釜隧道開始禁止私人車(包括摩托車)通行,所以需在平湯停車場或澤渡停車場換乘其他交通工具,在停車場備有穿梭巴士或計程車。或從松本車站搭乘直達巴士。

[ 此帖被阿童木在2014-07-16 23:51重新編輯 ]
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2014-07-16
題外話,我下個月頭都會去九州。