• 2032閱讀
  • 30回復

[警示] 世杯賭波 5日奪3命 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線蕃薯廠

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2014-06-25
https://hk.news.yahoo.com/%E4%B8%96%E6%9D%AF%E8%B3%AD%E6%B3%A2-5%E6%97%A5%E5%A5%AA3%E5%91%BD-224645518.html

世界杯開鑼後,賽事頻頻爆冷,令賭徒泥足深陷。二十四歲任職物流青年疑欠債十萬元,昨日於科學園跳樓自殺,為繼「少年廚神」、酒窖推銷經理後,短短五日內第三宗有人涉因賭波欠債自殺。
科學園跳樓自殺的二十四歲青年李智豪,未婚,與家人同住黃埔花園一個單位。
懷賭廳會員卡 薪不抵債常借錢
消息指,李為「病態賭徒」,在物流公司任職的他,疑於數年前開始沉迷賭博,身上懷有一張澳門賭廳會員卡,熱愛賭波的他,因經常薪不抵債要向親友借錢,最後更需向財務公司借貸。
昨晨五時許,在馬料水科學園科技大道東一號飛利浦大廈對開,保安員發現有人倒在花槽旁昏迷報警,警方調查後證實當場死亡,相信死者是該大廈的員工,在五樓平台跳下死亡。
消息指出,李於前日下班後已離開公司,其身上沒有遺書,但警方檢獲財務公司欠單和申請書、以及澳門賭廳會員卡等;據了解死者欠債達十萬元,疑因金錢問題自殺,警列作有人從高處墮下處理。
事後李的父母到場認屍,期間父親因傷心欲絕不適,要家人攙扶坐下,母親亦情緒激動,哭成淚人;及至昨午十多名親友帶同祭品返回現場拜祭,父親仍沒法收拾心情,仰天嚎哭。
飛利浦發言人回應指,死者是外判員工,負責為公司遞送文件,工作約數月。據悉,由於李為人樂觀開朗,在公司為人熟悉,對其尋死感到傷心及愕然。
李的友人獲悉友人死訊後,紛紛在facebook留言悼念,有人指「為何咁傻」、「有問題可同朋友商量一起解決!」
欠債二百萬元 三十歲青年求助
計及此案,五日內先後有三人涉及賭波送命,包括本月二十日有「少年廚神」之稱的劉嘉麟(三十歲)在元朗錦繡花園寓所內燒炭死亡;以及本周一(二十三日)酒窖推銷經理余志雄(四十八歲)在其工作的酒窖廁所內,服安眠藥及燒炭雙料自殺。
世界杯小組賽還未結束,已冷門不斷,包括奪冠熱門、上屆冠軍西班牙提前落馬。明愛展晴中心輔導員姚倩明表示,賭波一日可輸幾萬元,又透露一名已有幾十萬元債務在身的約三十歲求助人,債務因賭波已達二百萬元;另外,二十至三十歲的求助人,賭外圍負債可高達三十萬至四十萬元。

講到口臭都要講, 少賭怡情好啦, 賭埋條命何必呢。 我過去幾年平均每年都輸1000元已經好肉痛

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2014-06-25
病態賭徒
離線KeL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2014-06-25
識買一定係用好友元買
既方便又過引
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2014-06-25
回 KeL 的帖子
KeL:識買一定係用好友元買
既方便又過引[表情]  (2014-06-25 11:50) 

我地救左唔少人架!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線KeL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2014-06-25
回 freezefox 的帖子
freezefox:我地救左唔少人架![表情] (2014-06-25 11:54) 

我買左過10萬

好友元
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2014-06-25
今屆世界杯分組賽都已經輸死咁多人,最大原因係第一round d 賽果好多都好正路。好多人第一round 係羸錢的。我飲茶班茶腳唔少有賭波,個幾日,日日都有錢收。於是心雄了,開始愈賭愈大。第二round 既賽果黎個180度大逆轉,頻頻爆冷,好多人輸突第一round 羸番黎既。唔甘心,再加注,再爆冷。愈輸愈賭得大………結果返唔到轉頭。

唔講邊到,淨係好友,第一round 仲見有人出黎話羸幾多羸幾多。第二round 呢類留言幾乎絶跡咁滯………可見戰況有幾慘烈…………

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2014-06-25
回 KeL 的帖子
KeL:我買左過10萬
....... (2014-06-25 11:59) 

輸哂未?

離線KeL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2014-06-25
freezefox:輸哂未?[表情] (2014-06-25 12:01) 

嬴多過輸
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2014-06-25
回 KeL 的帖子
KeL:[表情]
嬴多過輸[表情] (2014-06-25 12:05) 

岩岩過去睇睇,嘩,原來你係好友賭神來的。

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2014-06-25
我可以好口響咁講, 我每次世界盃或歐國盃都嬴錢, 雖然唔多~~~~

策略就係, 只追住其中一隊買, 而我每次都只追住英格蘭買下盤, 玩左廿年都係咁玩~~~
所以其實佢出局我都冇少少少少唔開心的~~
離線KeL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2014-06-25
freezefox:岩岩過去睇睇,嘩,原來你係好友賭神來的。[表情] (2014-06-25 12:08) 

唔係賭神啦
我買得穩陣姐
多數單頭一場就算
離線Numberson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2014-06-25
我係專業賭徒
離線魚蛋
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2014-06-25
小賭怡情咪算
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2014-06-25
回 麻凡 的帖子
麻凡:我可以好口響咁講, 我每次世界盃或歐國盃都嬴錢, 雖然唔多~~~~
策略就係, 只追住其中一隊買, 而我每次都只追住英格蘭買下盤, 玩左廿年都係咁玩~~~
所以其實佢出局我都冇少少少少唔開心的~~ (2014-06-25 12:10) 

只愛足球
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2014-06-25
回 麻凡 的帖子
麻凡:我可以好口響咁講, 我每次世界盃或歐國盃都嬴錢, 雖然唔多~~~~
所以其實佢出局我都冇少少少少唔開心的~~ (2014-06-25 12:10) 

係喎. 買英蘭對家真係無得輸