• 4401閱讀
  • 70回復

[問陣]認真一問 + 討論 (關於yff wk1 的error) [復制鏈接]

上一主題 下一主題

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2014-08-18
— 本帖被 KeL 執行加亮操作(2014-08-23) —
(講明在先, 唔係為曬命, 唔係要扮正義, 真係想討論)

好多人應該都發現yff 個球員身價系統星期6晚連環出錯..... 先有costa, alexis等幾位球員大跌價, 後有cabella, janmaat, snodgrass等無啦啦大升價

唔知好彩定唔好彩, 我係當晚有用電腦的一群, 所以都偷到d平價球星.

冇錯, 而家個陣可以好靚, 可以有30幾蚊剩, 但, 呢個唔係我玩嘅原意.

偷人大家都會, 亦都係系統中一直存在, 大家可以睇完比賽後憑自己判斷去喺價錢調整前買入一d預測會表現好嘅球員, 呢個亦係yff嘅一大特色.

但星期六晚嘅情況, 顯然唔屬於以上呢種.

個問題係, 而家好似形成有"兩班玩家"咁.... 一班有平人, 一班冇平人, 變左就算討論都好難討論, 大家根本budget都唔同

同埋, 我玩yff係想考眼光, 唔係話ranking唔重要, 當然重要, 但, 我唔想因為呢個yahoo的失誤而喺爭取排名上有優勢, 而家咁同上年有150蚊budget冇咩分別. 我想靠自己眼光去玩得好, 多於把握呢d唔合理的error情況. 更何況, 我唔認為我要靠呢d情況先可以爭取好成績.

因此, 暫時我會先觀望yahoo點處理今次事件, 同時, 認真考慮手動reset, 賣晒costa嗰幾個, 要用先用正價入返..... (希望wk 2 前有決定)

而yahoo的做法, 我地不如暫且先唔好理, 唔討論佢地會點做, 反正我地都左右唔到佢地決定

想問大家, 有冇諗過就咁繼續玩? 定有冇人好似我咁考慮緊手動reset? 大家有咩意見? (唔知呢度嘅yff game會唔會受影響)

個人認為, 呢個係yahoo error, 唔存在有冇玩家茅 / 貪心 / 破壞遊戲規則等問題, 呢個絕對只係大家個人嘅選擇, 並冇對與錯, 而且大家絕對有keep呢d平價人的權利, 我完全理解, 有d人玩yff 入嘅private groups係關乎錢嘅輸羸, 或者有其他考慮, 所以我話絕對係個人選擇. 我係想喺做決定前聽下大家意見而已.

(入到平價人的, 請唔好喺度曬命, 入唔到的, 亦唔好妒忌 / 批評入到而選擇hold住嘅玩家.... thanks)

p.s. 來自yahoo嘅消息, 如果要reset返去wk 1 個狀態技術上有難度, 唔知可唔可行 (看似唔可行)
[ 此帖被sikingthegreat在2014-08-18 11:32重新編輯 ]
離線ab34
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2014-08-18
其實yahoo可以reset番去開季個時既價錢, 所有人重新黎過
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2014-08-18
回 ab34 的帖子
ab34:其實yahoo可以reset番去開季個時既價錢, 所有人重新黎過 (2014-08-18 10:25) 

p.s. 來自yahoo嘅消息, 如果要reset返去wk 1 個狀態技術上有難度, 唔知可唔可行 (看似唔可行)

當然, 我同意, 如果可以reset返去wk 1 的狀態就最好

但, 如果reset唔到 / 佢地唔reset呢?
離線ab34
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2014-08-18
而家其實同上年唔同, 上年每個人個budget係一樣, 今年某程度上每個人唔同, 同埋我覺得每個人既budget大, 先係考眼光
離線ab34
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2014-08-18
回 sikingthegreat 的帖子
sikingthegreat:
當然, 我同意, 如果可以reset返去wk 1 的狀態就最好
.......

唔reset價錢, reset所有人個陣又得唔得呢? 所有人要再買過d球員, 咁就個個球員都係現價買入, 冇人有advantage
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2014-08-18
回 ab34 的帖子
ab34:而家其實同上年唔同, 上年每個人個budget係一樣, 今年某程度上每個人唔同, 同埋我覺得每個人既budget大, 先係考眼光 (2014-08-18 10:35) 

如果有5蚊costa 5蚊alexis

其實就變成皇馬barca咁, 成隊明星隊.... 當然都考眼光, 但就類似上年150蚊budget咁, 限制同取捨都少左好多

最好玩我自己覺得係有限budget內發掘d 冇咁有名氣 / 唔係效力強隊嘅球員
離線ab34
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2014-08-18
sikingthegreat:如果有5蚊costa 5蚊alexis
其實就變成皇馬barca咁, 成隊明星隊.... 當然都考眼光, 但就類似上年150蚊budget咁, 限制同取捨都少左好多
....... (2014-08-18 10:48) 

我覺得只要每個人budget一樣就冇所謂
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2014-08-18
回 ab34 的帖子
ab34:唔reset價錢, reset所有人個陣又得唔得呢? 所有人要再買過d球員, 咁就個個球員都係現價買入, 冇人有advantage (2014-08-18 10:47) 

咁我唔知了, 但我推測 (我電腦唔叻)
最簡單應該就已經係將所有team還原到WK 1 DEADLINE嗰時 (包括陣容, 價格)

如果佢地咁都話未必做到, 咁我相信其他做法佢地應該都做唔到...

reset 陣, 即係wk 1 作廢? 咁一樣有大把人嘈

其實, 如果先唔理yahoo方面點處理, 就假設佢地唔做任何野, 咁你會點?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2014-08-18
第一週就咁好難玩落去
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2014-08-18
sikingthegreat:咁我唔知了, 但我推測 (我電腦唔叻)
最簡單應該就已經係將所有team還原到WK 1 DEADLINE嗰時 (包括陣容, 價格)
如果佢地咁都話未必做到, 咁我相信其他做法佢地應該都做唔到...
....... (2014-08-18 10:57)

诅咒5蚊人长伤
離線ab34
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2014-08-18
sikingthegreat:
咁我唔知了, 但我推測 (我電腦唔叻)
.......

reset陣, 唔reset分數

如果yahoo唔reset, 我都唔知到時玩唔玩好

離線sen
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2014-08-18
回 ab34 的帖子
ab34:reset陣, 唔reset分數
如果yahoo唔reset, 我都唔知到時玩唔玩好[表情]
....... (2014-08-18 11:11) 

同意,好吾公平唧嘅玩法
離線ab34
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2014-08-18
回 leoleo_leoleo 的帖子
leoleo_leoleo:
诅咒5蚊人长伤 [表情]

太多5蚊人, 搵馬來西亞d巫師都咒唔到咁多人啦
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2014-08-18
只係reset第一週肯定有難度,不過若果把第一週連同結果一并取消,就容易得多,等同把整個遊戲重新黎過。
離線ab34
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2014-08-18
回 朗尼 的帖子
朗尼:只係reset第一週肯定有難度,不過若果把第一週連同結果一并取消,就容易得多,等同把整個遊戲重新黎過。 (2014-08-18 11:15) 

只保留第一週結果