• 6057閱讀
  • 142回復

[日本]日本初體驗 --- 東京 [已完成] [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2015-09-02
回 滅羅 的帖子
滅羅:但佢唔係買左jr pass先問jr既車密唔密咩
佢都知subway到呀,但買左pass嘛 (2015-09-02 22:50)

我見佢話無地鐵到果幾個站咋
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2015-09-02
回 阿童木 的帖子
阿童木:我見佢話無地鐵到果幾個站咋 [表情]
 (2015-09-02 23:03) 

唔係無地鐵到個幾個站呀。係東京駅同個幾個站之間無地鐵連住呀。

因為我留係東京個幾日會住日比谷酒店,即有樂町附近,但有經常去東京駅搭JR 去仙台同群馬。但我發現有樂町係無其他地鐵去東京站的。得JR。

另外,第一日我又會經常往返新橋同東京駅兩個站,但新橋去東京駅又係無地鐵既,又係得JR。

我記得你好似講過話搭JR 山手線好唔方便,如果好似我呢類CASE,係咪都係一定要搭山手線?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2015-09-02
回 freezefox 的帖子
freezefox:其實我主要要往來東京駅同有樂町(日比谷)、新橋、浜松町呢幾個站之間。但查番,東京無地鐵去呢幾個站,雖然明明係相隔一個站既距離。最近既地鐵站得銀座。
唯一最直接就係搭JR(仲要我搭JR 係唔駛錢,因為會買PASS,但搭私鐵就要另外比錢)。
....... (2015-09-02 19:50) 

原來我打漏左個「駅」字⋯⋯⋯

其實我係想講:「東京駅無地鐵去呢幾個站(有樂町、新橋、浜松町)」

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2015-09-02
東京站去有樂町都可以搭地鐵,不過兩個站但要轉一次車,有JR當然搭JR,但JRpass每日成本高,夾到可以的話,可考慮幾百yen地鐵pass,我上個月兩日東京都未搭過JR

東京-新橋,metro 丸之內線去銀座轉銀座線,都係兩個站轉一次車。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2015-09-02
回 阿童木 的帖子
阿童木:東京站去有樂町都可以搭地鐵,不過兩個站但要轉一次車,有JR當然搭JR,但JRpass每日成本高,夾到可以的話,可考慮幾百yen地鐵pass,我上個月兩日東京都未搭過JR [表情]
東京-新橋,metro 丸之內線去銀座轉銀座線,都係兩個站轉一次車。
 (2015-09-02 23:37) 

要轉車個D 太麻煩了⋯⋯⋯明明一站之隔,但要轉兩次車⋯⋯⋯搭JR 好似直接D 喎。

因為我九成九要買東北PASS,所以,係東京個幾日搭JR 就唔駛額外比錢⋯⋯

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2015-09-02
YAN 姐唔介意我打劫你個TOPIC 黎問野哎嘛?

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2015-09-02
freezefox:YAN 姐唔介意我打劫你個TOPIC 黎問野哎嘛?[表情] [表情]  (2015-09-02 23:41) 

幾時去 ?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2015-09-02
回 阿童木 的帖子
阿童木:[表情]
幾時去 ? (2015-09-02 23:43) 

聖誔哎嘛。你知架。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2015-09-02
咪又係之前打劫你個TOPIC 講D。

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2015-09-02
freezefox:聖誔哎嘛。你知架。
 (2015-09-02 23:45) 

你行程咁密,問清楚D
離線Numberson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2015-09-02
回 阿童木 的帖子
阿童木:東京站去有樂町都可以搭地鐵,不過兩個站但要轉一次車,有JR當然搭JR,但JRpass每日成本高,夾到可以的話,可考慮幾百yen地鐵pass,我上個月兩日東京都未搭過JR [表情]
 (2015-09-02 23:37) 

我都搭單問下
如果唔趕時間剩係係東京度周圍行下既
係唔係買張Tokyo  Subway  Ticket 就搞掂
離線Numberson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2015-09-02
回 滅羅 的帖子
滅羅:重點係圖片與實物相符
秋季既限定堅正 (2015-09-02 20:56) 

個個都話好
咁要試下了
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2015-09-02
DAY 1 : 朝早五點到達羽田機場。一個人帶住三個細佬,唔可以去得太遠。決定入台場玩半日。之前會先去日比谷既酒店放低行李。由於係搭通宵機,驚訓得唔好,可能中途要途酒店眠一眠。大概八點至八點半左右去東京駅接我太太。佢要六點半先到達成田機場。會合後去新橋到東京鐵塔一帶影燈飾。

DAY2 :朝早由東京駅搭JR 去仙台。放低行李係仙台駅附近既酒店後,又搭番JR 返返去白石藏王駅,再搭接駁車去狐狸村。遊完狐狸村,搭接駁車返白石藏王駅,遊白石城,然後搭JR 返仙台,晚上係仙台行街街。

DAY3(是夜為平安夜) :  早上食完早餐搭JR 返東京,去東京鐵塔既ONE PIECE 樂園,夠時間可能會先去池袋既SUNSHINE,晚上繼續周圍影燈飾。

DAY4 :朝早晨咁早又搭JR 去群馬縣,目的地係水上高原既滑雪場。

DAY5 :全日留係水上高原滑雪場。宜家考慮緊既係,會唔會再係到住多晚。定係返返東京繼續睇燈飾。但東京唔少聖誔燈飾去到25號就會停。26 號可能唔多選擇。

DAY6 :如果前一晚係水上高原住,今朝就會繼續係個到玩多陣,中午先出番東京,係東京駅附近既玩具街行街購物。夠鐘就返之前住既日比谷酒店拎返寄存既行李,搭JR 去成田機場走人。如果前一晚返左東京既,今日就要再搵下有咩地方可以去了。

暫時係以上行程。咁安排既話,可以買5DAYS 東北PASS,唔駛租車自駕了。如果DAY 5 留係水上高原住,就直頭唔駛用PASS,岩岩好有五日。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2015-09-03
回 Numberson 的帖子
Numberson:個個都話好
咁要試下了[表情] (2015-09-02 23:57) 

尤其係嚴冬既時候去食!凍冰冰,一碗特大既牛肉飯,加隻生雞蛋,食落去,全身暖笠笠,個種感覺真係好正。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2015-09-03
回 阿童木 的帖子
阿童木:你行程咁密,問清楚D [表情] (2015-09-02 23:46) 

宜家只係PLAN 到東京呢站,其他個D 遲D先算!