• 4935閱讀
  • 74回復

[歐洲]輕輕鬆鬆玩轉歐洲 (6/10 Manchester,Barcelona,Liverpool,Sevilla,Madrid) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2015-08-27
回 godkiu 的帖子
godkiu:分享下點解要早D番去英國 (2015-08-27 20:54) 

唔早d返又點去玩
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2015-08-27
這些機會

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線JHELSEA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2015-08-27
葡萄
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2015-08-28
Re:無目的一個月輕鬆歐遊 (ongoing: Pisa)
2. Pisa

黎到比薩, 夜晚坐火車黎到住一晚, 過完橋行多一陣就返去訓啦

呢度既唯一景點都係集中係度架啦, 首先既係聖若望洗禮堂

奇蹟廣場同埋最重要既比薩斜塔

好快就走人, 坐火車去另一個景點啦

相唔係影好多, 天氣都熱冇咁好心機慢慢影得好

而家去左五漁村, 呢度環境無得頂呀
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2015-08-29
3. Cinque Terre

黎到一個好好既渡假地方, 由五個村組成既五漁村, 係一個國家公園, 被列入世界文化遺產
我住係入邊第五條村 Monterosso, 一黎到已經見到個好靚既海同海灘, 已經決定要落水了

住既地方望出去都唔錯

玩完之後差唔多食晚餐啦, 呢個時候景又唔同感覺

去左第一條村 Riomaggiore 度食野, 野食味道都唔錯, 好食過係大城市食

第四條村 Vernazza 又有另一種感覺

總括黎講, 係舒服既

下一站會係米蘭, 聽日會入聖西路欣賞A米既意甲賽事
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2015-08-30
4. Milan

黎到米蘭啦, 首先到既係米蘭中央車站

米蘭主要景點其實都非常集中, 一出 underground 就見到既米蘭大教堂, 相當靚

隔離既二世長廊, 鐘意購物既呢度真係咩都有, 可惜本人唔係

附近既景點都幾多野睇架

不過身為足球迷, 最鐘意都係想去聖西路睇返場波
所以分享既野集中係呢 part
塔地鐵去到聖西路站一出就會見到外型相當靚既球場, 果然係國際五星級

同其他球場一樣啦, 出邊都有好多野買同野食買

都早左幾多入場架, 等左一陣就睇佢地出黎熱身

開波啦!

作客球迷真係少, 仲要坐山頂

巴卡同阿祖安奴既入波幫AC米蘭今晚嬴2-1
雖然坐得6成人到, 但氣氛都相當唔錯
公佈陣容果時宣佈球員個名, 球迷都會跟住大叫個姓
入波仲要重復叫足五次添, CARLOS ... BACCA!!!!!!! CARLOS ... BACCA!!!!!!! CARLOS ... BACCA!!!!!!! CARLOS ... BACCA!!!!!!! CARLOS ... BACCA!!!!!!!

總括黎講, 係正既, 恭喜A米嬴波

離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2015-08-30

羨慕死人
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2015-08-30
回 OldSosad 的帖子
OldSosad:基本上我每完一個地方就會寫上黎 將最新記憶寫低佢
唔會好似有人第二年先開 第三年都未更新完的 (2015-08-27 09:42) 

離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2015-08-31
所有野都好即興, 下星期開始既行程有變

突然決定上網買貴飛去德國睇埋波
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2015-08-31
係咪熱到癲?
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2015-08-31
回 tc2218 的帖子
tc2218:係咪熱到癲? (2015-08-31 06:48) 

係呀, 呢個星期 italy 都 30 度左右架

就黎拍得住香港

一定係短衫短褲

不過而家就好左d, 聽到去瑞士, 應該黎緊個星期開始涼返d架啦, 20度左右估計

你黎緊都去意大利? 最終有冇決定睇意甲?
[ 此帖被OldSosad在2015-08-31 07:09重新編輯 ]
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2015-09-01
到左瑞士, 已經感覺到呢個國家幾正
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2015-09-03
5. Zurich

瑞士呢個國家的確好靚, 第一站就黎到蘇黎世, 全歐洲數一數二有錢既城市, 連架火車都特別靚

坐緊火車去影既相, 沿途既風景都幾靚架

喂, 呢度食一餐麥記都唔少野喎!

蘇黎世市中觀光

電話亭幾靚喎

呢個Office係街經過就見到, 都幾特別喎

呢個dance school又係幾開放, 落地玻璃比街既人見到

跟住落黎就黎到蘇黎世湖啦, 都幾靚架

大家知唔知FIFA總部係邊? 就係係蘇黎世啦

總部出邊有好多足球場架

入到去當然唔少得可以同大力神盃影相, 仲有其他好多盃架

總部入邊都幾靚呀

FIFA總部隔離有個蘇黎世動物圜, 不過相比起大陸以及好多地方, 呢個又唔算特別

Nice City - Zurich

[ 此帖被OldSosad在2015-09-03 06:38重新編輯 ]
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2015-09-03
6. Engelberg

今日黎到英格堡呢個地方, 唔錯架, 幾靚

呢個地方其中一個出夠既地方就係上去鐵力士山, 當然今次我既行程係一定會有啦

呢個山要分幾程纜車上, 咦? 點解有香港區旗既!

基本上上到第三程, 望出去既見只會係咁:

終於上到去啦, 呢度有個冰洞, 入邊都幾凍架

鐘橋過對面, 你驚唔驚呢? 呢度話曬成3020m高架

坐架車可以來回出去睇風景, 雖然今日天氣一般無咩野睇

雪山風景

玩完一陣食返杯雪糕先, movenpick真係好好食, 係香港都有得買, 不過既然係瑞士雪糕當然要係度食返夠本, 簡直係正

大致上英格堡既旅程就係咁

離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2015-09-03
哇,好羨慕,好有米∼
Enjoy~~~