• 4994閱讀
  • 106回復

[日本]從大阪回來了 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線工藤新一

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2015-09-07
小弟會響9月20-24去大阪的。

有d野想請教下大家

小弟落機時間係1230左右(日本時間),住既酒店會響新大阪站,之後我應該去機場旅遊中心買飛,搭 JR Haruka去新大阪站?(我睇番個房東寫教我地搭依架)。另外睇番check in 時間會係16:00。
甘當中既時間,我應該去邊度hea好呢?

由於我只需要計劃好頭2日既行程就可以。我同朋友會一人選擇一個地方去,我朋友揀左奈良公園,我就揀左去心齋橋。所以想問,我應該邊日去邊度會比較方便?

如果由新大阪去奈良,是否搭一程地鐵去難波,之後轉JR去奈良?

如果我直接由機場去奈良,是否搭巴士會比較方便?

我是否直接買關西8達通就可以去晒我同朋友想去既地方了?

謝謝大家幫忙!

[ 此帖被工藤新一在2015-09-25 19:51重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2015-09-07
12點半到,估計點半左右先可以出到海關拎到行李。係機場食個午餐。兩點半搭車出大阪,去到酒店我估你都差唔到三點半有多了。話唔定已經有房比你了。仲駛咩HEA?

就算真係無房,叫櫃位幫你KEEP 住行李先等你返黎先再攪囉。直接出發啦。唔好浪費時間了。

再唔係,你咪唔好係機場食,直接出酒店,估計你兩點半左右到達,放低行李咪去下個目的地食飯兼行街囉。你應該定左個日去邊架啦係話?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2015-09-07
你第一日得番半日時間,就梗係去心齋橋呢類近近地,又有野食又有得行街既地方先啦。

第二日先去奈良啦。奈良可以玩一日或半日,你仲可以黃昏之後返大阪繼續行街食野。奈良有私鐵有JR,視乎你買邊種PASS 再決定你搭邊種交通工具喎。

我就一定只會考慮JR、私鐵呢類交通工具,唔會考慮巴士了。又快又準時又經濟。

離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2015-09-07
回 freezefox 的帖子
freezefox:12點半到,估計點半左右先可以出到海關拎到行李。係機場食個午餐。兩點半搭車出大阪,去到酒店我估你都差唔到三點半有多了。話唔定已經有房比你了。仲駛咩HEA?
就算真係無房,叫櫃位幫你KEEP 住行李先等你返黎先再攪囉。直接出發啦。唔好浪費時間了。
....... (2015-09-07 14:25) 

我都唔記得左食晏tim。。。。

一心諗住去酒店。。。

如果決定左第1日去心齋橋,就可以開始睇下點行同睇下食咩。
離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2015-09-07
freezefox:你第一日得番半日時間,就梗係去心齋橋呢類近近地,又有野食又有得行街既地方先啦。
第二日先去奈良啦。奈良可以玩一日或半日,你仲可以黃昏之後返大阪繼續行街食野。奈良有私鐵有JR,視乎你買邊種PASS 再決定你搭邊種交通工具喎。
....... (2015-09-07 14:28) 

明白∼∼第1日去心齋橋,第2日奈良。

甘買8達通係唔係最方便呀?

仲有呀,奈良公園有冇限開放時間架?我睇書就冇寫,者係應該沒有?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2015-09-07
回 工藤新一 的帖子
工藤新一:明白∼∼第1日去心齋橋,第2日奈良。
....... (2015-09-07 14:42) 

你留係大阪幾日喎,你唔買PASS?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2015-09-07
回 工藤新一 的帖子
工藤新一:明白∼∼第1日去心齋橋,第2日奈良。
....... (2015-09-07 14:42) 

公園都無咩特別開放時間啦,反正你又唔會半夜去既,正正常常日頭時間實開架。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2015-09-07
回 工藤新一 的帖子
工藤新一:我都唔記得左食晏tim。。。。[表情]
一心諗住去酒店。。。
....... (2015-09-07 14:39) 

另外,如果你要買PASS,係機場攪你預左快則半小時,耐起上黎,排隊可以排成個鐘。呢D 時間都要預。

離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2015-09-07
freezefox:你留係大阪幾日喎,你唔買PASS? (2015-09-07 15:03) 

我都唔知之後幾日會去邊。。。。。

所以先唔知買唔買好。。。。。

我見8達通好似好多野都包甘,所以就問下。
離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2015-09-07
freezefox:另外,如果你要買PASS,係機場攪你預左快則半小時,耐起上黎,排隊可以排成個鐘。呢D 時間都要預。
 (2015-09-07 15:05) 

收到。。。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2015-09-07
回 工藤新一 的帖子
工藤新一:我都唔知之後幾日會去邊。。。。。
所以先唔知買唔買好。。。。。
....... (2015-09-07 15:09) 

你唔駛問下架?因住比人賣你豬仔。

離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2015-09-07
freezefox:你唔駛問下架?因住比人賣你豬仔。[表情] (2015-09-07 15:52) 

甘應該又唔會既。。。。

賣左我都搵唔到咩$啦。。。
離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2015-09-07
朋友個朋友都會走水x,我估9成都會去梅田依d購物區掛。。。。
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2015-09-07
由大阪去奈良唔係得私鐵一個選擇咋咩?
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2015-09-07
freezefox:公園都無咩特別開放時間啦,反正你又唔會半夜去既,正正常常日頭時間實開架。 (2015-09-07 15:04) 

不過去得奈良公園就應該去埋隔壁個東大寺同春日大社,呢兩座野就有開放時間