• 5785閱讀
  • 140回復

[其他]Nepal - Everest Base Camp Trek [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2016-05-16
你咩邊部相機架?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2016-05-16
回 freezefox 的帖子
freezefox:點解唔SET RAW+JPG?[表情] (2016-05-16 15:20) 

開頭驚爆卡丫嘛........
(雖然我帶左成3張去)
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2016-05-16
回 freezefox 的帖子
freezefox:你咩邊部相機架? (2016-05-16 15:21) 

拎左個FRD部fujifilm xm1

支KIT (ZOOM鏡)未用就HANG左

全程剩係用支12-24 ultra wide
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2016-05-16
回 ArSo 的帖子
ArSo:拎左個FRD部fujifilm xm1
支KIT (ZOOM鏡)未用就HANG左
....... (2016-05-16 15:42) 

富士就真係唔識。LR 得唔得?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2016-05-17
就你覺得,有幾辛苦先?
最辛苦難頂係邊一part?
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2016-05-17
回 tc2218 的帖子
tc2218:就你覺得,有幾辛苦先?
最辛苦難頂係邊一part? (2016-05-17 03:37) 

我會每日行程咁出, 再形容番個辛苦度
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2016-05-17
尼泊爾山區天氣其實係非常正既
我4~5月去
大概就係香港最舒服既季節,長期有太陽,乾爽,有風
溫度差別好大, 2千幾米日間可能係廿幾度, 4千米以上日間可能得十度左右

路況
以我行過ABC同EBC既經驗
佢地都係行山徑既level, 已經有相對應既修路, (唔計你行其他路段)
姐係難行極有限
最差既位都係蚺蛇尖果類碎石浮沙路咁,唔駛太擔心

尼泊爾人行路既能力係神級既,
個guide同你講nepali flat , mostly flat , just little up and down
既路段可能都會無啦啦上150m 同埋行你兩三個鐘
呢方面要有心理準備...

abc好多路徑既梯級係超大級,有少少似伯公坳上鳳凰山,落山時個膝蓋會不斷提你佢就快rip
ebc就好好多
以EBC黎講對physical 既要求真係不大,係香港有行開山既你都會行得到,
我自己覺得唔駛特別操練過先去,
當然... 你練番一兩個月山去到咪行得輕鬆D囉
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2016-05-20
好吧! 數係要找既, 唔訓都要找, 就飲住尼泊爾落地買果支whisky慢慢打

離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2016-05-20
Day 1  

Kathmandu > Lukala (2840m) > Phakding (2610m)
連埋中途食左個 Lunch 只係3hr30min , Day 1 休閒級

去行EBC,先要到 Lukala, 要到 Lukala 先要坐小型飛機係世界上最危險之一機場降落

我地個guide, 我發覺全部guide都係好識望鏡頭啦,擺post等等

加德滿都空氣係好差既...灰矇矇
機上原本應該睇到雪山,但空氣比較差冇乜影到,用眼睇算數

45分鐘就已經到左,雖然比想像中定,但我都有輕微淆底,未坐過飛機降落係會有人歡呼

條跑步就係得咁多,起飛唔到就可以直接碌落山

[ 此帖被ArSo在2016-05-20 01:57重新編輯 ]
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2016-05-20

Lukala算係大town,咩都有,呢間我懷疑係假既 因為真係好難飲

第一兩日行程係會過好多吊橋,如果淆底 (好似我FRD咁) 係冇人幫到你

行啦!

沿途好多農田,雪山?未見到住

第一日話咁快就行完,

[ 此帖被ArSo在2016-05-20 01:56重新編輯 ]
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2016-05-20
Day 2

Phakding (2610m) > Namche Bazar (3440m)
連同中途Lunch 總共6小時

由於第一日係俾大家適應既,所以由lukala去phakding主要係落坡
第二日就唔同,係一路向上去到 Khumbu區入面既重鎮 Namche Bazar (以下簡稱Namche)

Namche係一個好大既town, 因為所有人都會係Namche留兩晚用作適應高海拔
所有行山裝備,零食,衣物,你覺得唔夠都可以係Namche作最後既補給
Namche仲有成個山區最好食既chocolate brownie, 可能仲好食過普通香港cafe果D

簡單數學題, 3440 - 2610 = 830m
差唔多大東山咁高, 行大東山好輕鬆吧? 係3千米既地方就唔係呢回事
而且為左避免高山反應,我地都盡量行慢少少
簡直行到好似呀Flash咁慢
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2016-05-20

細細個就操,唔怪得d porter咁勁

後面反光果座係雪山黎,因為逆光未影到,行EBC就係每日都睇住雪山黎行,而且越黎越近

好得意既驢仔

真係好多橋
[ 此帖被ArSo在2016-05-20 02:19重新編輯 ]
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2016-05-20

如何練成上樓梯 level 99

當個guide同我地講要行高果條既時候,我緊係好開心啦

高到見唔到底

過完呢條橋之後就係大概個半鐘好絕望既剩係得上既泥路
最後行到成4點鐘先到Namche
已經散晒...

[ 此帖被ArSo在2016-05-20 02:57重新編輯 ]
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2016-05-20
Day 3

Namche Bazar (3440m) 高度適應日+2小時一路向上行

為左大家舒服D,首先就要辛苦D
咩 logic?

呢一日係唔駛揹backpack向上行400m左右既一座山仔,適應一下高海拔
由於冇揹袋行起黎算幾輕鬆

山區天氣好簡單,朝早一定最好天最藍,之後雲層就慢慢積聚
去到中午1~2點D雲好多時已經遮晒D山

上完個山仔轉個彎之後,冇錯...我地見到第一眼既 Everest

介紹番,中間既係 Ama dablam (6812m)
左少少好多雲遮左既有 Lhotse (8414m)
繼續左面比較方角,只有右面有雲既就係 everest (8848m)

[ 此帖被ArSo在2016-05-20 02:56重新編輯 ]
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2016-05-20
Day 4

Namche Bazar (3440m) > Tengboche (3860) > Deboche

6.5hr include lunch
由於tengboche係一個好大風既地方,我地行多20分鐘左右落去一個比較暖既地方..
估你唔到下午去到既時候我係可以著短衫短褲曬太陽

呢日並唔易過,睇地圖都見到個水平移動幾遠下
個差距唔係400m咁少....

首先2個鐘幫你熱身一路行平路,曲曲折折

行到辛苦既時候,總有一兩個porter同時係你隔離停低休息
你睇完佢地所揹既野之後,仲覺得真係好辛苦嘛?

是咁的... 導遊 biki 表示我地今日要行落條河度再上番座山

邊個同我講EBC唔駛大上大落?!!??!?! @#*(&(@&$(*@#&$

行山冇野絕望得過落完要上番去