• 1574閱讀
  • 25回復

壹傳媒發公告,落實以三億二千萬元向商人黃浩出售包括《壹週刊》在內多本雜誌,預料十月初完成交易 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線羅力亞

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2017-07-17
【壹週刊賣盤】接受黃浩牽頭財團收購 CEO:黎生是傷感的

壹傳媒(282)上周五股價異動,全日升逾15%,壹傳媒(282)今早發出通告宣佈停牌,以待刊發主要交易及內幕消息之公告。壹傳媒停牌前報0.37元。早上高層出席《壹週刊》員工大會。壹傳媒行政總裁張嘉聲在員工大會正式公佈,接受W Bros.Investments公司收購,包括香港及台灣《壹週刊》等,料9月完成交易。張嘉聲在員工大會透露,收購獲大股東黎智英支持,形容壹傳媒創辦人黎智英,指「黎生是傷感,但要發生始終發生,所以他say yes」。

張嘉聲在員工大會指董事會初步通過,接受由商人黃浩牽頭的財團「W Bros.Investments Limited」,作價5億元的交易收購,但5億元當中,3.2億元是付予壹傳媒的,另1.8億元是注入雜誌業務的。交易將出售集團內多本雜誌,包括香港《壹週刊》、台灣《壹週刊》、《Next+One》、《ME!》,以及已停刊的《忽然壹周》、《Face》及《Face》的前身《壹本便利》,集團在雜誌市場上只保留《飲食男女》、《交易通/青雲路》三個品 牌,而餘下3份雜誌會繼續轉型數碼雜誌。
張嘉聲指買家黃浩亦有經營數份雜誌,對方收購後用以鞏固其在市場上的地位。
交易目前仍需股東大會通過,亦會繼續與買家洽談正式買賣合約,期間會向買家提出,希望雜誌員工可以獲保留過渡。他預料交易最快9月左右完成,直至交易完成的未來2至3個月,涉及的雜誌會繼續營運,繼續由壹傳媒集團管理。交易內容亦要求買家向雜誌注入1.8億元營運資金,確保足夠營運最少1至2年。
《壹週刊》與壹傳媒多名高層,開員工大會之前,約10時半舉行內部會議。出席會議前,壹傳媒行政總裁張嘉聲被問到是否公佈《壹週刊》賣盤消息,以及將有多少員工會受影響等問題,均未有回應,只稱稍後會講。同場開會的《壹週刊》總編輯黃麗裳難掩難過心情,走入會議室時,更邊走邊飲泣。
壹傳媒出版媒體行政總裁張劍虹今早大約10時,返回《蘋果日報》大樓辦公室。他承認稍後將會與《壹週刊》管理層及員工開會,交待涉及交易事宜,詳情會在正式公告發出後再交代。張劍虹被問到有多少員工受影響,是否需要裁員時指,「冇聽到有件咁事,等CEO傾完先,我哋唔知個DEAL係點」,但承認今次交易應是「香港同台灣都被收購」。
對於有傳《壹週刊》將會賣盤,曾任《壹週刊》總編輯的張劍虹坦言「梗係唔開心,好難過,咁多年來,一直都參與香港及台灣壹週刊的工作」。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170717/56965339
[ 此帖被羅力亞在2017-08-25 23:56重新編輯 ]

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2017-07-17
又一本摺埋…………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2017-07-17
黃浩

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2017-07-17
回 freezefox 的帖子
freezefox:又一本摺埋………… (2017-07-17 12:55) 

紙媒最後據點都失守,冇了

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2017-07-17
《壹週刊》買家黃浩親自回應:我會盡力做好佢!

壹傳媒行政總裁張嘉聲在員工大會正式公佈接受W Bros.Investments公司收購,包括香港及台灣《壹週刊》等,料9月完成交易,作價5億元的交易收購,但5億元當中,3.2億元是付予壹傳媒,另1.8億元是注入雜誌業務(新聞連結:http://bit.ly/2uz6aPr)。

對於黃浩牽頭財團收購壹週刊一事,黃浩剛才透過WeChat回應《蘋果》記者,就話:「我會盡力做好佢!」太太徐淑敏(Suki)接受電話訪問則稱:「冇回應了!」據知Suki同老公黃浩身在日本,黃浩今午於facebook貼出同Iron Man合照,留言:「The NEXT Super Hero!!」似乎心情幾興奮。
此外,壹傳媒決定將《壹週刊》賣盤,今早管理層出席員工大會,「壹傳媒工會」代表又指,黃浩以往曾出入禮賓府,認為其背後資金可疑,擔心賣盤後《壹週刊》是否仍可自由地發聲。他又質疑,黎智英曾指若賣掉壹週刊便「一世變契弟」,不明白他為何「將自己個仔賣畀親建制勢力?」壹傳媒行政總裁張嘉聲在會上澄清,黎智英提到「契弟」言論應指壹傳媒而非壹週刊(新聞連結:http://bit.ly/2tiquV7)。
有質疑為何不結束壹週刊而選擇賣盤,張嘉聲又指香港與台灣壹週刊合共有近400員工,「不能為保貞節牌坊而執咗佢」,不願看到大量員工失業,亦要對小股東負責。

http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20170717/56966345

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2017-07-17
黃浩都係出面既者。背後一定有人。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2017-07-17
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:紙媒最後據點都失守,冇了[表情]  (2017-07-17 13:43) 

紙媒都仲有好多。但有良心既所剩無幾了…………

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2017-07-17
freezefox:紙媒都仲有好多。但有良心既所剩無幾了………… (2017-07-17 17:19) 

我語癌,想講依個point其實。。。。
見到星島個d就火滾

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2017-07-18
https://www.facebook.com/post97hk/videos/1288369617938310/

黃浩:「做傳媒是否一定要反政府呢?政府沒做錯你一定要反它呢?這些同事我第一個不會讓他留低。」

離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2017-07-18
其實呢條友靠咩咁有錢?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2017-07-18
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:https://www.facebook.com/post97hk/videos/1288369617938310/
黃浩:「做傳媒是否一定要反政府呢?政府沒做錯你一定要反它呢?這些同事我第一個不會讓他留低。」
[表情] [表情] [表情] [表情] [表情]  (2017-07-18 10:09) 

好明顯佢係收ORDER 黎做野架啦。

統戰之一。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2017-07-18
回 廢托 的帖子
廢托:其實呢條友靠咩咁有錢? (2017-07-18 10:35) 

之前淨係知佢做飲食。但都只不過係開下餐廳咁之嘛。可以用五億黎買壹周刊,你話D 錢係佢既我打死都唔信。

離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2017-07-18
freezefox:之前淨係知佢做飲食。但都只不過係開下餐廳咁之嘛。可以用五億黎買壹周刊,你話D 錢係佢既我打死都唔信。 (2017-07-18 11:49) 

我印象中都係做飲食......
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2017-07-18
回 廢托 的帖子
廢托:我印象中都係做飲食...... (2017-07-18 12:11) 

幾間爛鬼日本餐廳,佢從來都唔係「富豪」級數………何來五億唔等洗既錢。

講真,就算佢直係有錢。在商言商,明知紙媒已經係日落遲暮,遲早摺埋。呢門生意根本無得做。邊有人仲會掉錢入呢個火坑。一係你好有使命感。佢肯定唔係啦。一係你收到指令要做野………

你身家無過百億,你都唔會捨得掉呢五億出黎。

離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2017-07-18
其實賣得好wor

肥佬公司連蝕兩年大錢
再唔賣野RUN唔到落去

呢本野都冇人睇點解唔賣姐...