• 3596閱讀
  • 54回復

[其他]後記: 非洲自遊行 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2017-08-20
回 freezefox 的帖子
freezefox:我有真實面對過老虎,我淨係覺得腳軟者。[表情] (2017-08-20 01:32) 

如果我去泰國應該都會去摸老虎b b
其實最驚一次係有隻大象媽媽衝過黎保護隻象b

同埋我好想下次去非洲去Uganda, 去gorilla tracking 追大猩猩!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2017-08-20
唔係BB黎架,成年老虎,企係到到我心口咁高。企佢隔離腳都軟。企佢前面影相直頭心都跳出黎。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2017-08-21
回 tc2218 的帖子
tc2218:如果我去泰國應該都會去摸老虎b b
其實最驚一次係有隻大象媽媽衝過黎保護隻象b
同埋我好想下次去非洲去Uganda, 去gorilla tracking 追大猩猩!! (2017-08-20 08:00) 

其實大象危險性好高
係外表俾人感覺好溫馴
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2017-08-23
離開約堡,我地就往南非最大既野生保護區Kruger National Park進發
源途徑過曠闊既平原和高山,6小時既車程,中途休息停左一陣影下風景,被當地販賣攤呃少少錢就必然架喇....
[url=https://flic.kr/p/XvVmVQ]

我地終於抵達我地第一個營地,算係中級既Tremisana Game Lodge
Tremisana算幾好,平房,房內有廁所浴室,有熱水。Common area亦都幾大,有dinning area,rest area,同小小既泳池
不過好多猴子,仲會搶野食,所以食物要包好,唔好亂放,唔係猴子會爆房搶野食

我地放好哂d野,食少少snack同飲啖水就出發我地人生第一次既safari!!
因為就快日落,所以係night safari!!
興奮地出發.....不過頭30分鐘可以話係齋食風.....
9月係南非既冬天,天黑之後坐住open top吉普車真係凍死人
不過佢地都有哂準備,每個位都有兩條毛毯比客人保暖
如果唔係咩都未見到就凍死左......
就晌日落之前,我地見到第一樣動物,就係呢對長頸鹿母子

無耐就天黑,我地經過到為數十數隻既象群
其中我地近距離接近一對象母子
兩隻象正在食緊棵樹,聽住棵樹不停發出列列勒勒既聲音,可以想像到大象有幾強既破壞力
所以除左人類,成年大象晌自然界係無敵架

之後仲見到其他大大小小既動物
例如白犀牛,班馬,羚羊,一些鼠類,鳥類......但係太黑都好難影
其中影得比較好又比較特別既就係呢對honey badger蜜獾情侶
號稱世上最勇猛動物,小小既身體,無懼獅子花豹毒蛇

最後晚餐係營地提供既野外BBQ,燒既應該係雞肉....掛.....
其實非洲最大問題唔係安全,係d野幾難食.....
之後再坐車返營地,同其他人晌common area飲d野,吹下水我地就返房訓
第二朝天光前要起身再去safari!!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2017-08-29
呢程都係自駕?

離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2017-08-30
freezefox:呢程都係自駕? (2017-08-29 20:25) 

唔係,Tremesana lodge + Marc's treehouse 係網上訂既package
包接送
所以我Plan去呢個先。順便認路
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2017-09-08
今日一早天未光起身,天光前就上開頂吉普車出發
天光就見到非洲既日出同一群班馬+羚羊

當地人叫種羚羊Impala 做 Fast Food。
因為1,佢地跑得快
2,周圍都見到
3,有個M字晌個pat pat

呢隻野叫Waterbuck,跑得唔快,又蠢。係獅子主食之一。佢最特別係難食....d肉帶苦味。所以獅子都係無得揀先會食.....

呢隻係Kudu,係其中擁有最大羚角既動物,亦係Kruger 既標誌

今日主要往河邊進發,河入面有鱷魚同河馬
剛到河邊就見到有隻鱷魚驚動旁邊既河馬,做成一小小驚動畫面
可惜無人影到......

咁我地就沿住河邊睇其他動物。然後差唔多10點幾就食個sandwich同水果。
食野既時候,我發現樹上有Lion King既Zazu

差唔多中午我地又返去營地休息。同d馬騮玩下

睇下營地邊個水池d野豬

下晝我地又再出發,往樹林既另一邊前進
途經有大象,長頸鹿,班馬等等
直到經過一段比較濃密既矮樹林,我地前面有隻獅子路過!!
係一隻未成年既雄獅!無聲無色向我地面前出現!!

當我地興奮萬分之際,呢隻獅子後面陸陸續續出現其他母獅同青年獅子!

原來係呢一區既獅子群準備天黑前去狩獵場地進行晚上捕獵,成群為數4隻母獅,3隻少獅,借著矮樹林掩護,前往埋伏既地點

Rangers話我地知其實幾日前就晌呢到見過呢班獅子,3日前就晌呢個地點成功殺死一隻水牛。呢幾日應該就係差唔多食完,要再出黎捕獵。所以黎呢個位撞下,結果真係撞到正!!
班獅子到左就趴哂晌地下等。前面有個小小既水源。到入黑就有其他動物黎飲水,d獅子就係等到時就去攻擊其中既獵物。

年青既獅子身上會有班紋。係用黎做保護色。長大之後就會褪色。

差唔多天黑我地出發返營地,就到營地既時候,我地撞到幾隻大水牛。水牛係big 5之一。亦係非常危險既動物。
水牛會因為保護牛群衝擊車輛,破壞力驚人。連獅子都會被成年水牛撞死。

總括今日收穫唔錯,big 5 見到3種!!
夜晚食完晚餐,我地當晚係前往Marc's Treehouse過夜。
到步已經全黑,所以要到第二日先有相~
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2017-09-08
tc2218:
今日一早天未光起身,天光前就上開頂吉普車出發
天光就見到非洲既日出同一群班馬+羚羊
呢隻野叫Waterbuck,跑得唔快,又蠢。係獅子主食之一。佢最特別係難食....d肉帶苦味。所以獅子都係無得揀先會食.....

長知識了....
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2017-09-08
都見到好多動物喎

離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2017-11-30
繼續我地南非行程
我地今晚晌Marc's Treehouse 過夜,係真係向樹上既木屋
所以夜晚真係幾凍....仲零隔音,外圍只有簡單既防禦,大型動物入唔到黎,但係豹,野狗,鬣狗都可以越過
所以夜晚會建議唔好單獨離外樹屋同要戴電筒
我地樹屋對住河邊,日出日落好靚,河邊仲好多動物行黎行去

早餐簡單得黎唔錯,晌個湖邊,所以一邊食一邊有其他動物會行過

當然唔少得搶野食既猴子

好唔客氣,我地未食就拎我地既cereal.....

我個放向台上面個蘋果......

呢度仲有好多鳥類動物經過
例如呢隻好多顏色既向樹上築巢

呢隻長嘴既晌我地湖邊捉魚食

訓緊覺既貓頭鷹,遠睇同棵樹真係同化左....

向天上見到飛過既
[ 此帖被tc2218在2017-11-30 09:45重新編輯 ]
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2017-11-30
睇完..... 好靚 , 幾錢一晚?
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2017-11-30
回 廢托 的帖子
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2017-11-30
我想睇希臘之旅!

離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2017-11-30
freezefox:我想睇希臘之旅![表情] [表情] [表情]  (2017-11-30 10:03) 

又開多個爛尾post?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2017-11-30
tc2218:又開多個爛尾post?[表情] (2017-11-30 12:13) 

無所謂啦,又唔係第一次爛。