• 6369閱讀
  • 257回復

[日本]東京 . 富士山 . 輕井澤 9月出發 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2018-06-05
回 ODIN 的帖子
ODIN:聽聞富士急入面有個親子園區ah,好似有thomas睇 (雖然我麻麻地鍾意thomas)...
唔知係咪就係呢個... (2018-06-05 11:13) 

唔係。THOMAS 係一個園區。同富士急樂園一場,係要入場費的。分別只係,富士急適合成人,年輕年,THOMAS 園區就適合小朋友。但你個小朋友都仲係BB。對佢黎講可能無分別。都係無份玩。

至於呢個區,其實係類似一個小型巿集。有兩三家餐廳。適合HIGH TEA。有精品店。個有小小的花園仔。經過HEA 下十分適合。好近河口湖。而且,唔駛入場費,有自家停車場(不過呢樣反而要比錢)。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2018-06-05
回 freezefox 的帖子
freezefox:9 月日本關東最出名既花海係曼珠莎華!
係秩父一帶。 (2018-06-05 11:22) 

呢個順路wor...check下D花期先...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2018-06-05
回 ODIN 的帖子
ODIN:岩呀,9月有花睇會想去睇...太太會去影相... (2018-06-05 11:08) 

另外,睇花既話,九月唔知仲有冇薰衣草。如果仲有,可以考慮河口湖既下列公園:

大石公園、八木崎公園。加埋你自己都有記低既音樂盒之森博物館,木в花美術館,自然生活館………其實一日係唔夠你用的。你揀一兩個去好了。

又另外,山中湖既花之都公園,都係一個好選擇。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2018-06-05
freezefox:唔係。THOMAS 係一個園區。同富士急樂園一場,係要入場費的。分別只係,富士急適合成人,年輕年,THOMAS 園區就適合小朋友。但你個小朋友都仲係BB。對佢黎講可能無分別。都係無份玩。
至於呢個區,其實係類似一個小型巿集。有兩三家餐廳。適合HIGH TEA。有精品店。個有小小的花 .. (2018-06-05 11:28) 

都係的,BB點會識玩,都係大人自high

所以富士急多數係到此一遊就算,甚至唔去...
[ 此帖被ODIN在2018-06-05 11:40重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2018-06-05
回 ODIN 的帖子
ODIN:天上山我都係見有人介紹先去,想坐下纜車,同影張富士山的相...
我平日去呀,希望會少D內地人la... (2018-06-05 11:19) 

內地人就一年365 日都係咁多,避唔到的。

但可以避到大量既日本本地團。唔好睇少佢地,每個星期六、日,勁多日本人去箱根、河口湖呢類地方渡假。日本長者勁鐘意出外旅行的。五一黃金周去日本簡直係惡夢。

我都叫做哂功課,一樣領野。星期日由河口湖出番東京,塞車塞左三個鐘………

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2018-06-05
freezefox:另外,睇花既話,九月唔知仲有冇薰衣草。如果仲有,可以考慮河口湖既下列公園:
大石公園、八木崎公園。加埋你自己都有記低既音樂盒之森博物館,木в花美術館,自然生活館………其實一日係唔夠你用的。你揀一兩個去好了。
....... (2018-06-05 11:31) 

山之湖應該去唔到...
忍者八海都多數唔去...

希望自駕可以令個行程鬆動D...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2018-06-05
回 ODIN 的帖子
ODIN:其實我好怕去東京,因為太多人,但去日本未去過東京好似好怪,所以都抱住朝聖的心態去多D...但真心係想去靖國神社(同太太申請緊)...
我都有諗過o係東京stay一晚,但夾得到都盡量每個地方住兩晚,否則,作為導遊/司機/工人的我會死...[表情]
....... (2018-06-05 11:26) 

我都唔鐘意留係東京。去東京十次,九次會一到埗就即閃!

去得最多係台場。幾乎次次都會留係台場一日。

近年先開始多番少少日子係東京HEA 番一兩日。所以東京既咩原宿呀,涉谷呀,我通通唔熟。反而東京近郊既地方我仲熟D 。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2018-06-05
freezefox:另外,睇花既話,九月唔知仲有冇薰衣草。如果仲有,可以考慮河口湖既下列公園:
....... (2018-06-05 11:31) 

如果係咁,我可能唔上五合目,改去山腳的景點...

我其實都有少少擔心五合目太高(海拔2300M),BB同大人都會頂唔順...
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2018-06-05
BTW, 河口湖有冇D餐廳可以推介的?

我仲o係 tabelog 搵緊,冇咩頭緒...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2018-06-05
回 ODIN 的帖子
ODIN:如果係咁,我可能唔上五合目,改去山腳的景點...
我其實都有少少擔心五合目太高(海拔2300M),BB同大人都會頂唔順... (2018-06-05 11:43) 

五合目我淨係知到有個睇花既地方,之前有個鬱金香展,但九月有咩睇我就唔清楚了。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2018-06-05
回 ODIN 的帖子
ODIN:呢個順路wor...check下D花期先... (2018-06-05 11:30) 

順路係順路,不過都幾隔涉。要預多D 交通時間。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2018-06-05
回 ODIN 的帖子
ODIN:都係的,BB點會識玩,都係大人自high
所以富士急多數係到此一遊就算,甚至唔去... (2018-06-05 11:33) 

富士急就無謂去了。但佢個法園小鎮La Ville de Gaspard et Lisa 就幾岩你地去HEA。反正好近,幾分鐘車就到了。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2018-06-05
freezefox:五合目我淨係知到有個睇花既地方,之前有個鬱金香展,但九月有咩睇我就唔清楚了。 (2018-06-05 11:48) 

五合目 主要係上去寄名信片,好無聊的...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2018-06-05
回 ODIN 的帖子
ODIN:山之湖應該去唔到...
忍者八海都多數唔去...
希望自駕可以令個行程鬆動D... (2018-06-05 11:37) 

忍野八海真係咪鬼去…………八個池得一兩個係有睇頭,其他個五六個,有D 連洗腳池都不如。超搵笨!

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2018-06-05
freezefox:順路係順路,不過都幾隔涉。要預多D 交通時間。 (2018-06-05 11:48) 

我揀左個o係日高巾著田曼珠沙華公園的花海,岩岩好順路,當長途車中途放break都好
[ 此帖被ODIN在2018-06-05 12:20重新編輯 ]