• 5033閱讀
  • 191回復

[日本]北海道札幌美瑛富良野星野小樽8天遊 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 180  發表于: 2019-08-30
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:全用, 或日日用高速就係.
好似我剛剛去北海道, 係day 1由新千歲機場去小樽, 同day 10由洞爺湖番機場會用高速.
高速路費總共5,000yen左右
....... (2019-08-30 12:01) 

7天以下比較抵架, 一到8天以上就另一個range.......
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 181  發表于: 2019-08-30
回 freezefox 的帖子
freezefox:不過,佢個PASS 好煩,包又包唔哂。
佢岩岩推出個陣,得三隻PASS(宜加多一倍) 。 我玩大阪、名古屋雙城遊。一半以上既高速係唔包既,我買黎都唔知有咩用。
....... (2019-08-30 12:19) 

好似有個全國的pass, 或者可以的.......

其實PASS比外國人用, 正常點都平過每次收費.....

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 182  發表于: 2019-08-30
myrmidon:4月去福岡我都領左野, 買左KEP, 諗住見高速就用, 點知埋單嗰陣, 話喺福岡市內既都市高速係唔包 [表情] [表情]  (2019-08-30 12:04) 

大部份市內包的話, 可能蝕死佢地.....

果D係每日返工放工都好多人用, 洗乜平比你.........

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 183  發表于: 2019-08-30
myrmidon:如果你經tocoo租etc, 就要寄.
但我呢幾次都係同租車公司租, 拎車時佢會幫你裝埋
通常如果租車選項有etc, 收500-600yen的, 就係租車公司有得租埋, 咁就唔洗煩 (2019-08-30 12:50) 

就係囉, 好似幾煩下........

如果有乜差池, 無我都唔知點算, D車行有D仲無得即時加, 要預先申請.......

可能真係同times租算......

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 184  發表于: 2019-08-30
myrmidon:係呀.
積丹半島, 二世古, 洞爺湖全部國道
係有一晚由洞爺洞開去隔離市, gps教我行高速, 我都揀番"無料優先", 時間一樣 [表情] (2019-08-30 12:47) 

咁真係唔駛買PASS 了。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 185  發表于: 2019-08-30
myrmidon:下次我想名古屋入, 大阪出 [表情] (2019-08-30 12:47) 

OK架。呢兩個地方都幾方便架。

我今次就分開租車。由大阪去名古屋個轉就搭JR 。上次試過由大阪開車去名古屋,之後再開車去埋東京添。 三城遊。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 186  發表于: 2019-08-30
回 sun 的帖子
sun:唔加入去, 好似要扣起15,000日元, 真心覺得無需要......但跟佢訂一定會扣起....
另外, 想問ETC係咪不在現場比你, 而要寄去指定地點?
....... (2019-08-30 12:47) 

我好以用ETC ,所以唔太肯定。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 187  發表于: 2019-08-30
回 sun 的帖子
sun:交通費係好嚇人, 我日本朋友都話, 即使國內(即係由東京去北海道) 黎玩, 仲貴過去外國...... (2019-08-30 12:51) 

其實係日本,好多時搭飛機仲平過搭火車。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 188  發表于: 2019-08-30
回 sun 的帖子
sun:好似有個全國的pass, 或者可以的.......
其實PASS比外國人用, 正常點都平過每次收費..... (2019-08-30 12:55) 

兩個唔同。呢個係TOCOO 自己出的全國性PASS。你講個個又係另一個全國PASS。

一般人用唔著的。無謂浪費金錢。

離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 189  發表于: 2019-08-30
freezefox:OK架。呢兩個地方都幾方便架。
我今次就分開租車。由大阪去名古屋個轉就搭JR 。上次試過由大阪開車去名古屋,之後再開車去埋東京添。 三城遊。 (2019-08-30 15:02) 

3城遊機票幾錢?
想試下多個城市, 來回唔同航空公司會唔會平d?
[ 此帖被myrmidon在2019-08-30 15:44重新編輯 ]
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 190  發表于: 2019-08-30
freezefox:兩個唔同。呢個係TOCOO 自己出的全國性PASS。你講個個又係另一個全國PASS。
一般人用唔著的。無謂浪費金錢。  (2019-08-30 15:06) 

唔會買, 因為有日期range, 都唔會在固定期間內去哂全日本......

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 191  發表于: 2019-08-30
myrmidon:3城遊機票幾錢?
想試下多個城市, 來回唔同航空公司會唔會平d? (2019-08-30 15:37) 

機票咪一樣。大阪入,東京出又得,東京入,大阪出又得。邊面平就買邊便。個陣應該係復活節去,去左好似十日上以。 機票連稅都係二千左右。抵到爛。

廉航可以一程程咁買,無影響的。我試過去首爾+ 濟洲。三程機,三間唔同航空公司⋯⋯⋯ 仲要買完A ,攪左好耐先買B 個程。然後C 個程幾乎再遲多個幾月先買⋯⋯⋯

但呢類玩法有個問題,就係日日要換酒店。有D 朋友係頂唔順的。 所以要同佢地一早講明。