• 5069閱讀
  • 191回復

[日本]北海道札幌美瑛富良野星野小樽8天遊 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2018-06-30
回 Alan0502 的帖子
Alan0502:麵包超人館收17:30去到都好趕下... (2018-06-29 19:37) 

係喎, 收1730實去唔到
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2018-06-30
回 ODIN 的帖子
ODIN:有wor...
不過,我睇D blog,出面睇完牛仔,入去餐廳就鋸牛扒...[表情]
....... (2018-06-29 18:12) 

好多都係咁
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2018-06-30
回 freezefox 的帖子
freezefox:0835 新榮之丘展望公園, 美馬牛小學校, 四季彩之丘 (呢3個地方應該係附近, 之間的車程全部10分鐘內)
不過又咁講…………LIST 出黎無所謂,但實際,兩個鐘頭,我恐怕你連一個四季彩之丘都行唔哂。佢地D 花田係堅係勁大架!由呢一邊去另一邊,要坐車架! (2018-06-29 17:53) 

呢個就正正我遇到既問題, 就好似早幾個月同阿爸阿媽一齊去沖繩, 基本上每個景點都overrun.

如果真係每個景點都係要長時間, 咁好可能四季彩, 千代田, 青池, 彩香之里, marche跟住就星野
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2018-06-30
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:呢個就正正我遇到既問題, 就好似早幾個月同阿爸阿媽一齊去沖繩, 基本上每個景點都overrun. [表情]
如果真係每個景點都係要長時間, 咁好可能四季彩, 千代田, 青池, 彩香之里, marche跟住就星野 (2018-06-30 00:12)

有老有幼,無可能唔OVER RUN

其他唔駛講,去完一個景點,走人啦,上到車然後阿仔話急尿,又落番車帶佢去洗手間。去完洗水間番黎,阿媽又話急屎要去大,又要再等一等(「咁頭先阿仔去疴尿個陣你唔去埋?」「咁頭先唔急哎嘛!」)。攪一攪,一粒鐘無左。

你以為我講笑?真珠都無咁真。我上次同幾家人去旅行,就係經常出現呢類情況。坐係到成個鐘唔去厠所。一話走就個個先話要去厠所。都算,唔係一齊去。係呢個去完,等到佢番黎,另一個先話我又要去!又再等!真係你諗到你諗唔到都會發生。

我話比你聽,D太太們,可以係一間豆泥到喊既超級巿場逗留一個鐘!你真係唔知佢點解可以行咁耐。成間野一眼睇哂!D 貨又舊又殘。但只要係超巿!用你一個鐘無難度!

便利店買雪糕都可以買半個鐘呀!死未!唔好問我點解,我都唔知點解。反正入一入便利店,出番黎己經係半個鐘之後了。所以你話比半個鐘佢地入去某間鋪頭行下,食下野?少年,你真係太年輕了。行下同買下野同食下野各半個鐘就差唔多。即係個半鐘呀。計少左你架啦。
[ 此帖被freezefox在2018-06-30 00:58重新編輯 ]

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2018-06-30
好多時,明明之前嚴重OVER RUN,後面要追番D 時間,你已經千叮萬囑大家要行快兩步,唔係入黑之前返唔到酒店。

大家「知道!知道!」咁應你。然後由樂園行去停車場個幾分鐘路程,用左你半個鐘!

點解?

阿A 話想同呢舊野影張相喎。OK,影啦影啦!

阿B 話未見過呢隻公仔呀!OK,買啦買啦!

阿C話要去一去厠所!OK,快啦!快啦!我係車到等你。

OK 啦嘛!齊人啦嘛?上哂車啦嘛?走得架啦嘛?我開車啦!

咪住!咪住!!!副黑超呢?我副黑超係邊?!哎呀⋯⋯⋯漏左係間餐廳到呀!!!等等我,等等我,好快好快!我馬上會返黎!SORRY!SORRY!

然後,太陽下山了⋯⋯⋯⋯

離線Alan0502
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2018-06-30
freezefox:好多時,明明之前嚴重OVER RUN,後面要追番D 時間,你已經千叮萬囑大家要行快兩步,唔係入黑之前返唔到酒店。
大家「知道!知道!」咁應你。然後由樂園行去停車場個幾分鐘路程,用左你半個鐘!
....... (2018-06-30 01:04) 

睇文字都諗到個情景係點
離線Alan0502
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2018-06-30
myrmidon:綜合各方好友既意見, 討論, 決定改一改美瑛富良野, 同小樽既行程.
大家幫幫手睇下會唔會太趕~
Day 4
....... (2018-06-29 17:43) 

剩係新榮之丘展望公園同四季彩之丘加埋可以磨左你5個鐘會唔會分d比day2同day3去
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2018-06-30
freezefox:好多時,明明之前嚴重OVER RUN,後面要追番D 時間,你已經千叮萬囑大家要行快兩步,唔係入黑之前返唔到酒店。

我會西佢地面

睇字都覺得勞氣

不過今次只係自己一家大細, 最終決定權喺我度, 應該無咁灰既
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2018-06-30
回 Alan0502 的帖子
Alan0502:剩係新榮之丘展望公園同四季彩之丘加埋可以磨左你5個鐘[表情]會唔會分d比day2同day3去 (2018-06-30 15:49) 

我預喺美瑛富良野得2日
一日要去上雪山, 旭山動物園.
雪山係我要去, 無得skip
動物園係細路要去, 無得揀

剩番第2日南下去星野
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2018-06-30
myrmidon:我會西佢地面 [表情]
睇字都覺得勞氣 [表情]
....... (2018-06-30 20:59)

你點西你兩老面呀?

老人家同小朋友都係無得控制的。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2018-07-03

咁咪由得佢overrun lor...

去旅行又唔係返工打卡...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2018-07-03
回 ODIN 的帖子
ODIN:咁咪由得佢overrun lor...
去旅行又唔係返工打卡... (2018-07-03 10:35) 

所以我之前都話,景點LIST 多幾個出黎,無問題。到時自己執生。

OVER RUN,可以無問題。但可以好大問題。

舉例,我自己最擔心既問題係,因為唔知到要控制時間,攪到夜左,要入黑之後係日本既荒山野嶺趕路。咁就已經唔係一般OVER RUN 既問題了。係直接影響你既生命安全既問題。

唔係自駕既話,OVER RUN 隨時會死人的。因為係某D 地方,你一誤左尾班車,你真係叫天不應,叫地不聞的。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2018-07-03
仲有另一個情況係,舉例我當日SET 左三個景點。每程車程一個半小時左右。順順利利咁去,一D 都唔辛苦。駕駛亦安全。

但當第一個景點你嚴重OVER RUN,你又唔適當地修正之後既行程。你有可能出現最後一程車要連續開兩三個小時無得停既情況。

當你一大朝早起身去玩,玩左大半日,玩到攰哂,然後仲要開兩個幾三個鐘車返酒店。老實,又係關乎自身安危既問題。唔係單單玩唔玩得哂D 景點既問題了。

宜家唔係單拖背包客。有老有幼,一家大細。安全問題不能不考盧的。

為趕時間,不自覺地,一百咪既路開到百二三咪,都係會提高左潛在既風險的。

當然,你全部景點都係附近。圍住黎玩,黎黎去去都唔會離開間酒店有幾遠。咁當然唔駛咁緊張。一齊可以隨心。

離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2018-07-03
freezefox:你點西你兩老面呀?
....... (2018-06-30 21:19) 

自己兩老都會架....
外父外母就唔敢
離線Alan0502
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2018-07-03
每日景點最好係3-5個左右最好最舒服,太多會好辛苦同埋唔似係享受旅行