• 1587閱讀
  • 44回復

[台灣]十幾年沒去過台灣, 如12月季節, 台北及近郊可以玩幾多天? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2019-09-26
十幾年沒去過台灣, 如12月季節, 台北及近郊可以玩幾多天?

愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2019-09-26
1) 係咪有個新起的outlet?

2) 住台北車站係咪最方便?

離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2019-09-26
舊年聖誕去宜蘭礁溪(包車)浸溫泉. 無得頂! (一個鐘車程)
酒店新開, 好正. 近礁溪車站, 附近食野超平, 住番2-3日放鬆下唔錯
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2019-09-26
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:舊年聖誕去宜蘭礁溪(包車)浸溫泉. 無得頂! (一個鐘車程)
酒店新開, 好正. 近礁溪車站, 附近食野超平, 住番2-3日放鬆下唔錯 [表情]  (2019-09-26 11:08) 

包車由台北去宜蘭礁溪1個鐘車程?
如果唔包車, 自己去, 係咪搭公交好麻煩?

酒店自己訂? 叫咩名呢?

我都有小小想去埋宜蘭, 不過只浸浸的, 大機會2日1夜.....

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2019-09-26
回 sun 的帖子
sun:1) 係咪有個新起的outlet?
2) 住台北車站係咪最方便? (2019-09-26 10:56) 

無新起既OUTLET,都係好幾年的了。

林口既三井。

桃園既華泰名城。

主要係呢兩個。 華泰名城三期就係岩岩幾個月前開放的。如果你話新起,咁應該係指呢個。但華泰名城本身就好多年的了。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2019-09-26
回 sun 的帖子
sun:包車由台北去宜蘭礁溪1個鐘車程?
如果唔包車, 自己去, 係咪搭公交好麻煩?
酒店自己訂? 叫咩名呢?
....... (2019-09-26 11:34) 

應該可以搭台鐵.
間酒店叫礁溪寒沐, 車站行上去5分鐘(少少斜路)
https://www.google.com/maps/dir/%E7%A4%81%E6%BA%AA%E8%BB%8A%E7%AB%99/262%E5%8F%B0%E7%81%A3%E5%AE%9C%E8%98%AD%E7%B8%A3%E7%A4%81%E6%BA%AA%E9%84%89%E5%81%A5%E5%BA%B7%E8%B7%AF1%E8%99%9F%E7%A4%81%E6%BA%AA%E5%AF%92%E6%B2%90%E9%85%92%E5%BA%97+MU+JIAO+XI+HOTEL/@24.8283598,121.771893,17z/data=!3m1!4b1!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x3467fa4814f5e7a3:0x9751b6276a7133d7!2m2!1d121.775353!2d24.827034!1m5!1m1!1s0x346802c7f7134287:0x1a9c6f0b9e4443bc!2m2!1d121.7728103!2d24.8296758!3e2

我一家5口, 房間超大, 有獨立溫泉, 舊年12月26日, 港幣2300一晚. 我覺得好抵, 因為真係乾淨, 又新. 不過今年貴左唔少
舊年我住呢種
http://www.muhotels.com/jiaoxi/websev?lang=zh-tw&ref=pages&id=11

如果價錢唔啱, 附近全部都係酒店, 大把選擇
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2019-09-26
myrmidon:應該可以搭台鐵.
https://www.google.com/maps/dir/%E7%A4%81%E6%BA%AA%E8%BB%8A%E7%AB%99/262%E5%8F%B0%E7%81%A3%E5%AE%9C%E8%98%AD%E7%B8%A3%E7%A4%81%E6%BA%AA%E9%84%89%E5%81%A5%E5%BA%B7%E8%B7%AF1%E8%99%9F%E7%A4%81%E6%BA%AA .. (2019-09-26 11:49) 

好過蘭城精英好多.
蘭城精英係出名, 但舊, 光線又差, 最緊要多大陸人, 而且一d都唔平
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2019-09-26
回 freezefox 的帖子
freezefox:無新起既OUTLET,都係好幾年的了。
林口既三井。
....... (2019-09-26 11:41) 

我睇地圖, 機場在中間的.......

邊個好行D, 係咪三井?

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2019-09-26
myrmidon:應該可以搭台鐵.
https://www.google.com/maps/dir/%E7%A4%81%E6%BA%AA%E8%BB%8A%E7%AB%99/262%E5%8F%B0%E7%81%A3%E5%AE%9C%E8%98%AD%E7%B8%A3%E7%A4%81%E6%BA%AA%E9%84%89%E5%81%A5%E5%BA%B7%E8%B7%AF1%E8%99%9F%E7%A4%81%E6%BA%AA .. (2019-09-26 11:49) 

係幾新, 你一家5口 2, 300 緊係抵.......

我睇12月要2,900, 仲要平日, 又無你咁多人......

你坐咩航空公司? CI應該安全掛......

離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2019-09-26
回 sun 的帖子
sun:係幾新, 你一家5口 2, 300 緊係抵.......
我睇12月要2,900, 仲要平日, 又無你咁多人......
....... (2019-09-26 13:06) 

舊年坐國泰
CI係華航?
我出年暑假去北海道都買左華航
真係夠平, 3000一張成人咋陰公
離線BSGBSG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2019-09-26
暑假去玩黎.....包車方便好多......仲可以叫司機帶你去食地道野...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2019-09-26
回 sun 的帖子
sun:我睇地圖, 機場在中間的.......
邊個好行D, 係咪三井?  (2019-09-26 12:56) 

兩個都麻麻⋯⋯⋯

講真,你行慣日本個D OUTLET,呢D⋯⋯⋯真係當去KILL TIME 架咋。 唔好太大期望⋯⋯⋯

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2019-09-26
myrmidon:舊年坐國泰
CI係華航?
我出年暑假去北海道都買左華航 [表情]
真係夠平, 3000一張成人咋陰公 [表情] (2019-09-26 13:32) 

我好似無搭過CI (即係中華航空公司)既機, 想當年朋友既老豆由台北去九州的CI 空難....
呢件事, 搞到我朋友成20年無搭過CI......

但而家唔同以前, 以前搵空軍揸, 而家已經改哂用民航機司, 所以我都想訂CI, 夠平

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2019-09-26
回 BSGBSG 的帖子
BSGBSG:暑假去玩黎.....包車方便好多......仲可以叫司機帶你去食地道野...
 (2019-09-26 14:13) 

人多包車當然方便, 我幾丁友包車唔知抵唔抵, 我又幾怕台灣D司機, 成日醉駕.....

廿幾年前去過一轉, 當時朋友給我包架的士幾日, 2條友....
不知幾危險, 個司機駕車飲酒, 仲要訓下訓下咁揸.........

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2019-09-26
回 freezefox 的帖子
freezefox:兩個都麻麻⋯⋯⋯
講真,你行慣日本個D OUTLET,呢D⋯⋯⋯真係當去KILL TIME 架咋。 唔好太大期望⋯⋯⋯ (2019-09-26 14:30) 

唉, 仲諗住有D開心行.........