• 7047閱讀
  • 302回復

[日本]東京自由行 (25-30 Nov 2019) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2019-10-15
依咁睇黎大家對上野評價都唔錯
又可以搭skyliner去

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2019-10-15
回 freezefox 的帖子
freezefox:
啊,第一次係到見你出POST!

冇計啦,以前d假要哂黎溫習考試
宜家過左咪去玩下

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2019-10-15
freezefox:
1. 機票:如冇意外hk express
我宜家次次去日本都係搭HKEXPRESS ⋯⋯⋯
2. 出機場:想問出市區搭NEX係咪最方便?我未決定落腳點但來回4000 yen 算抵玩?
你唔係去東京駅既話,其實都唔一定要搭NEX,雖然,NEX 一定係最舒服的了。 如果係山手線入面揀地方住,搭SKYLINER 仲好,又平又快,都舒服。不過留意,我唔知你幾點到埗,NEX 同 SKYLINER 都好早就停駛的。
.......

2. 暫訂早機過去,應該ok
3. 原來如此,咁酒店穩陣
4. 咁可能subway ticket最好,如果去郊外再諗jr pass

離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2019-10-15
freezefox:租酒店方面,以前我係會用日文網既 樂天(JALAN ),因為真係會訂到好多更平既酒店。選擇亦比 HOTELS,COM  同埋AGODA 多。但宜家唔係了!已經無左呢支歌仔唱了。好多時,樂天仲要貴過AGODA。都唔知點解⋯⋯⋯  
幾年前,我訂十間日本酒店,八 .. (2019-10-15 11:42) 

我唔鍾意用Agoda既原因係因為佢真係喺唔同地方入、唔同地方搵都會唔同價,同埋佢顯示個價唔包稅,要格價就有D煩
不過佢有部分會平過Jalan/Rakuten呢樣就真

我岩岩都睇緊我個行程有咩可以用Agoda book
然後有間酒店,我入匯豐Visa 8%優惠嗰個page訂會貴D,喺Google搵佢再訂,冇8%都平過匯豐個page
然後官網直入又係另一個價
平時訂酒店已經用好多時間,佢咁樣玩令到成件事好煩

同埋另一個問題:Jalan通常都免費取消,但呢D酒店網要免費取消又會貴好多
所以真係睇D野有幾firm,同埋有幾多時間去睇酒店先睇用咩野book酒店…

溫泉酒店就真係用返日本網啦,通常溫泉酒店都有好多plan,但佢冇咁好心機擺D plan去海外既網站…
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2019-10-15
多謝大家推介先
由於近期比較忙,可能今晚再詳細d覆大家
我今晚同fd再confirm下行程
之後再上agoda check下酒店價錢再update大家

大家提供既資訊同link
我會save低再同大家研究

離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2019-10-15
3. 住宿:如上,但暫時傾向池袋,亦想問下大家有冇其他地點推介?如果有,有冇試過民宿/airbnb係可以一戰?

池袋ok既 夜晚(2200後)都多野食 多野玩

4. 交通:主要市內遊,我睇到有一種tokyo subway ticket,1500 yen三日,包哂主要metro,應該啱我用?JR pass又係咪必須?

其實你用pass就會俾個pass帶住玩,明明用西瓜卡坐jr係坐兩個站就去到你目的地,你用pass就可能逼住坐metro兜個圈去你目的地
離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2019-10-15
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:依咁睇黎大家對上野評價都唔錯[表情]
又可以搭skyliner去[表情]  (2019-10-15 12:39) 

日暮里都ok的
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2019-10-15
freezefox:
其實住邊到,好決定係你去邊到玩。 如果你係東京巿內玩既話,基本上住邊到分別不太大。 不過,都係最好諗定邊幾個大景點先,再決定住邊到。例如你會成日去台場呀,迪士尼呀,築地呀(宜家就豐州啦) 個D 既話,不如新住近東京駅或上野駅附近既私鐵沿線。舉例京橋、 寶京、八丁崛、茅場。又或者上野、新橋呢D 站都OK 的。又方便、又平D !你住東京駅附近就會貴好多囉。
其實你一住近山手線幾個大站既酒店,就一定係貴D 的了。愈近愈貴。住「咩」少少 ,就會平D 。 間房又大D 。
如果你有諗過去箱根既,咪要揀新宿囉。 如果唔會去箱根既,就唔好揀新宿了。我個人就唔多鐘意新宿。
.......

會唔會搵一兩日去近郊玩,亦係決定你住邊到既關鍵之一

真。。。。如果睇紅葉,郊外邊個spot比較好?
請教下

離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2019-10-15
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:多謝大家推介先[表情]
由於近期比較忙,可能今晚再詳細d覆大家[表情]
我今晚同fd再confirm下行程
之後再上agoda check下酒店價錢再update大家[表情]
....... (2019-10-15 12:57) 

岩岩上網睇,話喺Google map search間酒店,喺google map入Agoda book會最平
而我試左都係堅既……
要落實book酒店嗰下可以試下…
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2019-10-15
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:會唔會搵一兩日去近郊玩,亦係決定你住邊到既關鍵之一
真。。。。如果睇紅葉,郊外邊個spot比較好?
請教下 (2019-10-15 13:02) 

我未check紅葉個schedule

但location 黎講輕井澤我覺得係幾唔錯

坐JR好1個鐘多D就到
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2019-10-15
其實重點係...

係咪同囡囡去?

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2019-10-15

原來skyliner可以加埋tokyo subway ticket買

平400 yen

https://lazyjapan.com/regions/tokyo/transport/airport/narita/access.html#skyliner-e-ticket

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2019-10-15
回 ODIN 的帖子
ODIN:
其實重點係...
係咪同囡囡去?
.......

唔係

同中同去

離線滅羅
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2019-10-15
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:[圖片]
原來skyliner可以加埋tokyo subway ticket買[表情]
平400 yen
....... (2019-10-15 15:22) 

你決定左住邊之後
先再決定買唔買subway pass
如果唔係明明jr 1/2個站就到
你為張pass就坐多8-10個站
玩完返酒店個下你會想死
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2019-10-15
回 太伊 的帖子
太伊:我唔鍾意用Agoda既原因係因為佢真係喺唔同地方入、唔同地方搵都會唔同價,同埋佢顯示個價唔包稅,要格價就有D煩
不過佢有部分會平過Jalan/Rakuten呢樣就真
我岩岩都睇緊我個行程有咩可以用Agoda book
....... (2019-10-15 12:56) 

係呀。其實唔止AGODA,大部分呢類訂房中介都有類似既問題。不過AGODA 出名D ,投訴都特別多D 。唔同方法入去顯示唔同價錢,你以為你平左原來係貴左。

最新有個講法係,佢個延遲付款係搵笨的。雖然唔駛你即刻過錢,但到時到候,用個極高既CHANGE RATE 黎過你數,唔比你知。你唔係跟得好足既話,比貴左都唔知。

但雖然問題多多,暫時最好用既中介始終都係佢。尤其係要訂亞洲呢便既酒店。你點都要用佢格一格價先得。

所以,好多時我訂酒店,都會睇兩三間中介先決定的。係幾煩的。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!