• 1658閱讀
  • 54回復

[日本]不爛尾的好友遊記 :宮古島之旅 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2019-10-24
上網睇左,好似真係幾古鄉, 有無野岩小朋友玩的?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2019-10-24
回 廢托 的帖子
廢托:上網睇左,好似真係幾古鄉, 有無野岩小朋友玩的?
 (2019-10-24 17:28) 

你小朋友鐘唔鐘意去沙灘玩?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2019-10-24
回 太伊 的帖子
太伊:我見你打左好多次都係石恆島,所以我諗住你好肯定係呢個島[表情]
原來只係打左兩次,唔知點解好深刻[表情]
 (2019-10-24 17:18) 

剷埋添了。

因為我發現石垣係無船去宮古島的。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2019-10-24
回 廢托 的帖子
廢托:我岩岩搞掂左 (2019-10-24 17:26) 

新牌最好唔好出外自駕,操好手車先。

離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2019-10-24
回 freezefox 的帖子
freezefox:你小朋友鐘唔鐘意去沙灘玩? (2019-10-24 17:38) 

未正式去過
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2019-10-24
freezefox:新牌最好唔好出外自駕,操好手車先。 [表情] (2019-10-24 17:40) 

當然啦,俾我都唔敢一野就黎
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2019-10-24
回 廢托 的帖子
廢托:未正式去過 (2019-10-24 18:30) 

咁你帶佢去沙灘玩下先。有D 小朋友好怕沙的。 去宮古島唔玩水既話,不如唔好去。

因為真係無咩其他野好玩的⋯⋯⋯

離線STANPROB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2019-10-24
freezefox:新牌最好唔好出外自駕,操好手車先。 [表情] (2019-10-24 17:40) 

要等兩年先有得轉國際牌? 香港都冇咩機會練車...........
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2019-10-25
回 STANPROB 的帖子
STANPROB:要等兩年先有得轉國際牌? 香港都冇咩機會練車........... (2019-10-24 23:15) 

等兩年先得?有呢樣條件咩?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2019-10-25
行程黎到第三日,亦係成個行程最重要既一個環節。八重千瀨珊瑚礁群潛水!

基本上,圍住成個宮古島都係潛點。 如果石垣島係以睇魔鬼魚聞名既話,咁宮古島既賣點一定係全日本最大既珊瑚礁群了。呢片珊瑚礁係一年入面仲有幾日係會露出水面的。可以比人係上面行的(下?咁咪踩爛哂D 珊瑚囉?) 呢片珊瑚礁就係 八重千瀨。

八千瀨珊瑚礁位於宮古島最北既池間島對開既海域。由池間島開船過去,都只係半個鐘左右。十分方便(布吉開船去PP 島都要個幾兩個鐘)。所以,雖然酒店附近都有好多潛水中心,但我最後都係揀左係池間島既潛水中心。就係貪佢唔駛搭咁耐船(係宮古島碼頭出發既話,要成個幾鐘船程)。

講番池間島,佢係宮古島最北面既一個小島。又係有條跨海大橋連接:

望番轉頭,宮古島個邊:

兩島之間距離其實唔係好遠,條橋唔駛兩分金鐘就行完:

不過都係因為咁,所以先整到張全景相出黎(之前既伊良部橋就整唔到全景相了):

[ 此帖被freezefox在2019-10-25 11:54重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2019-10-25
到達池間島 同船家會合之後。就直接到碼頭出發。 點知, 去到碼頭先發現原來佢地個架船唔係遊艇,只係加左摩打既艇仔(唔怪得團費平人一截啦) 。嘩,個半個鐘既船程就好似坐緊過山車咁,上下係咁拋不得止,D 浪打埋黎全身濕透。雖然著哂泳衣,感覺都唔係咁好受。好在一早食定暈浪丸者。

不過,當你到達後,見到個一片玻璃水,你會發覺,一切都係值得的:

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2019-10-25
換好潛水衣,整理好裝備,再問船家借埋部潛水相機(自己個部尋日壞左,即刻電郵問定船家借一部,好彩佢有多者,唔係咩相都影唔到)。

一落水,喎!不得了!不得了!真係一望無際既珊瑚礁群呀!

D 珊瑚又多又密集,絕非一般潛點咁,呢到一舊個到一舊。而係連綿無盡的。 而且種類亦多,角珊瑚,片珊瑚,軟體珊瑚,應有盡有:

顏色仲好鮮豔:

[ 此帖被freezefox在2019-10-25 11:56重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2019-10-25
見唔見到?鯊魚呀:

今次呢條算係咁多次最近架啦。目測都有一米長。 都幾大條。但同以往一樣,一發現有人就九秒九逃走,想影都難:

潛水既朋友話,其實鯊魚唔係咁易見到架。因為佢地會避人。 而每次見到鯊魚,同行既教練一定會同你講,你今日好好運呀,竟然見到鯊魚⋯⋯⋯

問題係,我潛水都係個十幾次,已經見過四五次鯊魚,令我對佢地既講法有點存疑⋯⋯⋯⋯係咪架?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2019-10-25
呢到珊瑚就多,但意外地,魚竟然唔係想象中咁多。最常見都係呢類細細條既魔魚(魚街俗稱,學名唔好問我⋯⋯)。呢種魚街叫青魔。

至於泰國海域常見既仙魚呀,吊魚呀 ,古巴呀,碟魚呀⋯⋯⋯統統欠奉⋯⋯⋯咁得意既?咁多珊瑚但竟然咁少魚群?
[ 此帖被freezefox在2019-10-25 11:58重新編輯 ]

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2019-10-25
而呢個珊瑚焦另一個特點係,真係好淺水!所以當船家開去第二個潛點時,直頭同我地講,呢區唔駛潛了。浮潛得啦。送既。

因為真係得個兩三米水深架咋。

真係伸手可及架,D 珊瑚(當然,絕對唔應該掂D 珊瑚的):

[ 此帖被freezefox在2019-10-25 11:59重新編輯 ]