• 5969閱讀
  • 400回復

[日本]新手請教日本親子遊~~ [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線麻凡

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2020-01-06
十幾年無去過日本了, 完全脫節, 基本上同新手無分別。
應承左個女同佢去日本, 都應承左兩年, 係時候兌現了~~~

而家就諗去日本邊度, 適合一家三口親子遊, 東京? 大阪?
應承左咁耐都唔去原因好簡單, 錢...........
幾次同個女去玩都係平價地方, 台灣台灣台灣同上海.........
所以今次去日本, 但都要諗緊點平少少, 東京就應該貴D, 大阪會平一點?
同埋佢開始唔太鍾意迪士尼了, 上次去上海迪士尼, 兩個鐘左右佢就話要走, 所以更唔一定要東京, 我見網上好多人親子遊都係去大阪, 會有多D啱小朋友的地方? 當然大人都唔想太悶..........

我地兩公婆對SHOPPING都興趣不大, 太刺激的運動又兩位女士都唔啱, 大家有無D咩行程好介紹? 除了東京同大阪有無其他推薦?
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2020-01-08
原來大阪機票咁貴, 東京平好多. 一家3口 東京&大阪機票相差7-8千蚊........

咁要開始研究玩東京了~~~
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2020-01-08
我4月復活假同爺爺嫲嫲一齊去大阪京都
2晚住京都, 3晚大阪
行程未定, 但諗住一日自駕去天橋立
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2020-01-08
大阪OK呀
有個Kids Plaza Osaka,絕對可以俾小朋友玩足一日
天王寺睇動物都OK,記得好似有個PASS,如果買左,除左天王寺動物園,仲包幾個景點
仲有環球影城
好多人都會落埋神戶去麵包超人館,但我覺得唔係必去囉

P.S.我係2年前同阿囡去,當年佢3歲
只愛足球
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2020-01-08
回 迪克 的帖子
迪克:大阪OK呀
有個Kids Plaza Osaka,絕對可以俾小朋友玩足一日
天王寺睇動物都OK,記得好似有個PASS,如果買左,除左天王寺動物園,仲包幾個景點
仲有環球影城
好多人都會落埋神戶去麵包超人館,但我覺得唔係必去囉
....... (2020-01-08 14:45)

我本來都覺得大阪啱親子多d, 但機票差太遠, 老婆禁令, 今次先去東京~~~

東京有無呢d Kids Plaza, 動物園等等?.........
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2020-01-08
回 myrmidon 的帖子
myrmidon:我4月復活假同爺爺嫲嫲一齊去大阪京都
2晚住京都, 3晚大阪
行程未定, 但諗住一日自駕去天橋立
 (2020-01-08 14:07) 

要轉去東京了~~~
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2020-01-08
回 麻凡 的帖子
麻凡:我本來都覺得大阪啱親子多d, 但機票差太遠, 老婆禁令, 今次先去東京~~~[表情]
東京有無呢d Kids Plaza, 動物園等等?.........[表情]
(2020-01-08 15:53)

https://www.skyscanner.com.hk/news/travel-with-kids-to-tokyo-201902

台場有LEGOLAND
上野有動物園

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2020-01-08
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:https://www.skyscanner.com.hk/news/travel-with-kids-to-tokyo-201902
台場有LEGOLAND
上野有動物園
....... (2020-01-08 16:12) 

呢隻indoor其實香港都有...

室外好似迪士尼海洋公園果隻要去名古屋先有,仲有機動遊戲玩(雖然好唔刺激)
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2020-01-08
回 麻凡 的帖子
麻凡:要轉去東京了~~~[表情] (2020-01-08 15:54) 

東京我就未試過同小朋友去,幫你唔到~等你包膠~XDXD
只愛足球
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2020-01-08
但認真,係日本隨便搵個公園都會好玩
我SUMMER去名古屋,因為一D行程影響,求其搵個公園俾對細去玩,都玩到個幾鐘
名古屋LEGOLAND對出直頭有個AREA,可以HEA半日添
只愛足球
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2020-01-08
回 英俊 的帖子
英俊:呢隻indoor其實香港都有...[表情]
室外好似迪士尼海洋公園果隻要去名古屋先有,仲有機動遊戲玩[表情](雖然好唔刺激) (2020-01-08 16:18) 

名古屋LEGOLAND D機動都好玩呀

有隻「水炮船」我想玩多幾次添呀XD

當然我係帶住小朋友,唔可以玩D咁激架啦
只愛足球
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2020-01-08
回 迪克 的帖子
迪克:名古屋LEGOLAND D機動都好玩呀
有隻「水炮船」我想玩多幾次添呀XD
....... (2020-01-08 16:32) 

我都覺得果度D機動遊戲係比較適合一家大細玩

又可以睇下人地個工場點運作之類

不過係細左少少囉...我諗住埋佢果間主題酒店個體驗會好少少
離線myrmidon
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2020-01-08
回 麻凡 的帖子
麻凡:要轉去東京了~~~[表情] (2020-01-08 15:54) 

見到了
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2020-01-08
你個女幾大?鐘意D 咩多?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2020-01-08
東京就有呢D

https://www.tokyo-dome.co.jp/zh-CHT/tourists/?utm_source=hongkong&utm_medium=gppc&utm_campaign=ICJ

不過就比較成人向既,比較刺激,仲有鬼屋