• 7203閱讀
  • 210回復

「對戰版」研究室 (先留意遊戲規則, 歡迎發問,而家bid得人啦) [復制鏈接]

上一主題 下一主題

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2006-08-11
由於好友上位賽同名家賽再次開始

然而今年就多了好多既新手對aveego對戰版既玩法毫無認識

故特設此研究室,歡迎各位新手於此發問有關對戰版既疑問

基本玩法:

投標規則
每隊一日最多可以下多達五十個投標指示,每日23:59結束投標(若每週第一天開始投標時間距離該晚處理投標時間18小時內,所有投標將會在第二天才處理),並隨即公佈結果,所有投標以價高者得的原理進行.若有兩隊的出價相同,則合約較短者可成功收購球員,若仍相同,則以下標的時間決定.

球隊資金
你會在開季前獲得300M的資金建立球會,之後每一週會再獲得100M的資金.每次成功投得球員後,都必須立刻繳付全部薪金.假如你以50M的週薪簽得亨利5週,你的資金便要扣去250M!每週剩餘的資金可以累積,令你能夠在適當的時機開出天價收購心水球員!資金上限設定為800.(上限會在每週增加資金時實施,賣出球員時資金可短暫超過上限)

賣出和約滿球員
投得的球員可以隨時賣出,但只會退回餘下一半的薪金.為避免球隊在每日截止前突然賣出球員後再低價買入,所有賣出球員要待下一週才接受投標,讓各領隊最少有十八小時對剛被賣出的球員進行提標.

約滿球員會自動重投自由身球員市場.每隊球隊的球員總數最多為 18 人.

最低保留金額
各領隊可以設定最低保留金額,避免花掉所有金錢收購某幾名球員而導致球隊不能成功排陣出賽.在球隊投標詳情裡,可以查看所有投標指示,並作出修改.最新約滿的自由身球員,可在約滿球員名單中找到.

出場陣容
成功收購球員後,必須為下一場的對賽排陣.只有出場的11名球員才會獲得分數,而球隊的出場陣容必須乎合以下的要求,否則球隊是不會獲得任何分數的.

守門員(GK)必須及只可以有1名
後衛(D)最少要有3名,最多只可以5名
防守中場(DM)最多只可以3名
進攻中場(AM)最多只可以1名
前鋒(F)最少要有1名,最多只可以3名
出場總人數必須是11名

立即購入功能
球隊可以隨時在立即購入中免費加入一些不出名的球員,就算未能在投標中收購合規則的陣容,都必定可以成功組隊獲得分數.
故你可以選擇動用全部資金收購亨利後,再加入十名免費球員來排出合規則的陣容.

得分及結果
出場球員的得分會完全依據該球員在真實比賽中的表現決定,統計項目會按性質分為進攻和防守得分,詳細的計分準則請到計分詳情查看.

當所有該週的比賽結束,便會計算入球.球隊進攻得分必須多對手的防手得分20分才能攻入一球,40分兩球,如此類推.勝出的隊伍得三分,和局各得一分,負方則沒有分數.若某場比賽因任何原因延期,會待補賽後才會計算最後得分.故此在任何情況下,都不會出現有真實球隊在同一週出賽兩次而得分兩次的情況.

有關對戰版所需策略:

其實季初投人真係幾鬼煩,又要諗對手出咩價、又要睇長遠邊隊有筍野,真係幾煩。
我自己一響都係用中上價投一班二線正選球員番黎玩,舊年最出名果個都係C朗、龍仔果班,但我提一點其實呢隻game後防既重要性係好高咖,千祈唔可以忽視,特別係無錢又對住強隊既時候~我就曾經俾benz既曼聯後防陣頂死左= =+所以咪整係買d攻擊球員呀!!

二十隊波,投二十隊波既人。一隊波要投十一至十八人。你諗下,你點會有可能投到亨利、林伯特、軒斯、泰利、施治?除非另外個十九個死既者。

你可以投到十一個正選番黎已經好本事!若然有人投到十五個正選,就一定有人會買唔足人。有數得計!

反正都投唔到,何必浪費個投人名額係呢d大牌到?唔係話唔投。只係,唔好五十個位,四十九個係曼、阿、車、利囉!

小心計算你要投d咩人。

五十個投人名額,睇就好似好多。投投下,未到第七隊你都已經發覺滿哂無得投。所以,要好好利用投人名額,唔好一窩蜂投哂d大熱球員,名牌強隊。

要好好分配投既位置。一陣比你投到五個籠門番黎,既浪費金錢,又浪費位置。投完之後,入去投標情況由頭到尾睇一次,睇下分佈會唔會平均。
一定要投d你認為無咩人要既球員,1m又好2m又好,放係最尾個十個八個名額到。呢d人,往往救你一命。

比你有本事投哂d勁前鋒番黎都無用!呢個game最特別之處在於講攻防!攻好勁但防守差,一樣輸波,同真實賽事一樣。所以,投五六個一級前鋒番黎都無用,你用得三個者,最多!留番d錢買d好後防啦!

每個位置,不妨用多少少錢買個心水。一個好啦,其他既就一定要搵d平實既球員。你無錢養得起咁大棚名牌!
[ 本文被kch在2006-08-11 14:24重新編輯 ]
離線雷文鳳
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2006-08-11
第一次投標deadline是否明晚23:59?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2006-08-11
引用第1樓雷文鳳2006-08-11 00:41發表的“”:
第一次投標deadline是否明晚23:59?

而家講既都算係聽晚既
離線雷文鳳
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2006-08-11
引用第2樓kch2006-08-11 00:42發表的“”:
而家講既都算係聽晚既 [表情]

明白, thanks!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2006-08-11
引用第3樓雷文鳳2006-08-11 00:42發表的“”:
明白, thanks! [表情]

不過要等齊20個人入哂組,系統先會處理投標的
離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2006-08-11
立即購入果班球員係咪成季都係果班唔會變ga?

不要忘記,足球是最快樂的!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2006-08-11
引用第5樓Batigol2006-08-11 01:16發表的“”:
立即購入果班球員係咪成季都係果班唔會變ga?

上年係。

今年應該都會係掛……
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2006-08-11
今年班"立即購入"真係好似冇咩邊個入得落手
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2006-08-11
引用第7樓ryan_kewell_72006-08-11 01:20發表的“”:
今年班"立即購入"真係好似冇咩邊個入得落手 [表情]

上年又何嘗唔係咁
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2006-08-11
引用第8樓kch2006-08-11 01:26發表的“”:
上年又何嘗唔係咁 [表情]
上年都有Ramage,Ryan Nelson,Vaz Te等豬頭骨 ma
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2006-08-11
引用第9樓ryan_kewell_72006-08-11 01:31發表的“”:
上年都有Ramage,Ryan Nelson,Vaz Te等豬頭骨 ma [表情]

呢d人係上年英超開咧前咪一樣無人識……

同樣道理今年d豬頭骨會慢慢出現
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2006-08-11
引用第10樓kch2006-08-11 01:34發表的“”:
呢d人係上年英超開咧前咪一樣無人識……
同樣道理今年d豬頭骨會慢慢出現 [表情]
希望啦
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2006-08-11
你地多數一日落幾多個標 ? 我驚破產 . . .
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2006-08-11
引用第12樓lennon2006-08-11 02:26發表的“”:
你地多數一日落幾多個標 ? 我驚破產 . . .
唔會破產架

同埋唔洗一開頭下下bid太多週架
離線賀雲斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2006-08-11
引用第13樓ryan_kewell_72006-08-11 03:04發表的“”:
唔會破產架 [表情]
同埋唔洗一開頭下下bid太多週架 [表情]

我上年一開波就破產啵

最緊要估到個市價黎bid..