• 3995閱讀
  • 16回復

[求助]問題:需要開禁多子版咩? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線六如

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2007-02-08
HT開禁多個子版,洗唔洗分得禁細呢?

其實有無諗過開禁多子版既反效果呢?我覺得HT版無開始禁熱鬧,入子版既又有幾個呢?
離線六如
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2007-02-08
啊,補一個問題,以我了解,兩位版主居然係毫不知情架喎,程序上會唔會出左D問題呢?
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2007-02-08
【新手必讀】
【HT青訓】
these two can delete

too more
離線muly621
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2007-02-08
其實哩個問題真係好難有共識

我都明白仲仔你既出發點,但宜家既ht的確有開子版需要

早排ht版被tb比賽的topic長期佔據左當眼位置,睇落係真係好熱鬧

但對於其他無玩tb既會員的確係好不便,影響左正常討論。

其實開子版係一個人流多既版必經階段,yff版係一個好好既例子

到宜家我有d後悔無將yff分門別類,反而用一周一topic去控制post數

開子版初期的確係會有冷清左感覺,但發現空間會大左

相反,一個版太多人流未必係好事,因為太亂會影響左討論質素

我會密切留意ht版既發展,一有唔妥就會有所調整

但目前尼睇,ht真係好旺下…每日開始多post過yff…哩個係我引入好友之初無法預計的

我之前仲諗住佢係副手,yff先係主打。ht係yff無比賽時keep人流既工具

但無想到…宜家竟然有喧賓奪主之勢出現

真係要重新定位囉
世間事看似複雜,其實簡單,世間本無事庸人自擾之。天下庸人,莫過於所謂哲學家,從無到有,又從有到無,到處找問題,但卻得不到答案,不但自擾,更是擾人。
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2007-02-08
系統唔可以有多過10個主題分類,hard limit有12個

我見到個db有輕微overflow既情況
為令問題唔好惡化
先至緊急將部分既topic臨時搬入一子版

而家同版主商討緊辦法

詳細可以繼續係爆post講返
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線六如
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2007-02-08
引用第3樓muly6212007-02-08 17:34發表的“”:
其實哩個問題真係好難有共識
我都明白仲仔你既出發點,但宜家既ht的確有開子版需要
早排ht版被tb比賽的topic長期佔據左當眼位置,睇落係真係好熱鬧
.......

但係有時多左都唔覺係好事囉。

我覺得好友聯賽開左子版得返參賽者入,討論都少左。當然,我好耐無入YFF版,宜家既情況唔多了解。

HT我記得有個子版得兩個topic,對嗎?我係HT度問過個問題,一家三口洗唔洗住間一廳十幾房既屋呢?子版係需要,呢點我唔否認,但係多左會唔會亂左呢?
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2007-02-08
引用第5樓隱閉青年2007-02-08 17:44發表的“”:
但係有時多左都唔覺係好事囉。
我覺得好友聯賽開左子版得返參賽者入,討論都少左。當然,我好耐無入YFF版,宜家既情況唔多了解。
.......

ok 架啦 .. 而家已經傾緊~

初步決定最後應該都係得返 3 個子版
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2007-02-08
各位會員

由於發現資料庫問題,及進行版面重組

HT版即時起暫停服務15分鐘,不便之處,敬請原諒

垃圾桶,技術支援版版主
二零零七年二月八日下午六時
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線muly621
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2007-02-08
引用第1樓隱閉青年2007-02-08 17:22發表的“”:
啊,補一個問題,以我了解,兩位版主居然係毫不知情架喎,程序上會唔會出左D問題呢?

哩個絕對係一個問題

結果岩唔岩,哩家都未有定論

但程序上的確係出現左問題。其實係分工出現問題…我多次提出,但問題仍然存在…

每個版的行政係交由各版版主全權打理及決策權

壇主既我只係審批。根本無咩試過唔通過…除非係影響其他版運作、或論壇發展方向。所以基本上係被知會就ok,就會通過。

而總版就係全壇既監察院,一有咩事係最快作出行動。同埋幫助籌備好友活動等~同埋一d重要問題,給予意見,同我去商討問題等(哩個係少咁做,將會多d咁做)

而最後就係我地i.t. 垃圾桶,其實我打算新設一個級別作為方便桶兄做技術支援既工作,但因為技術所限仲未知得唔得……其實就想分工可以清楚d。網絡上、論壇功能開發、網上保安工作、會員技術上問題等都係職責範圍。
世間事看似複雜,其實簡單,世間本無事庸人自擾之。天下庸人,莫過於所謂哲學家,從無到有,又從有到無,到處找問題,但卻得不到答案,不但自擾,更是擾人。
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2007-02-08
引用第8樓muly6212007-02-08 17:52發表的“”:
哩個絕對係一個問題
.......

岩岩我同踢友同桶兄已經傾好左架啦~

ht版以後應該冇呢個問題發生了~~~~
離線muly621
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2007-02-08
引用第9樓奧脫福2007-02-08 17:54發表的“”:
ht版以後應該冇呢個問題發生了~~~~ [表情]

其實係我無明確向各位講清楚,sorry
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2007-02-08
引用第9樓奧脫福2007-02-08 17:54發表的“”:
ht版以後應該冇呢個問題發生了~~~~ [表情]

踢友……屋企有事喎。你地宜家仲去煩佢?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線一不做
發帖
*
好友元
*
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2007-02-08
引用第11樓freezefox2007-02-08 18:07發表的“”:
踢友……屋企有事喎。你地宜家仲去煩佢?

基本上都攪得7788了......多謝你既表達
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2007-02-08
係度問埋先~

點解yahoo果d子版睇唔到最後回覆果個人既?

同埋我發覺其他聯賽已經荒廢哂...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2007-02-08
引用第12樓踢波之友2007-02-08 18:12發表的“”:
基本上都攪得7788了......多謝你既表達 [表情]

你都係攪掂哂自己d野,安定左落黎先啦。呢d 野,又唔急既,遲幾日先攪都唔遲者。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!