• 8519閱讀
  • 107回復

[緊急]集中討論:死壇、食post 既原因所在! [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2007-08-27
此topic 只集中討論造成近日論壇長時間死壇,大量食post既主要原因!請大家踴躍發現,提出你地可貴既意見!

此topic 絕不討論解決方案!請稍後再到另一個topic 討論!

A. 死壇原因

1. 伺服器負苛過重!

原因:

a. 大量人流集中於同一時間同一topic 不斷下達指令。

b. 伺服器的cpu 不夠強,ram 數太少

B . 食POST 原因

同上
[ 本文被freezefox在2007-08-28 09:45重新編輯 ]

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2007-08-27
宜家最普遍認為死壇既原因係:

1. 人流太多,全部集中係某一時段出現

a> 但我唔明白,好友最多人上黎既時間,06年11月試過最高紀錄176人。當時都無死壇!無食post!

b. 近日既情況係「愈黎愈差」,但近排黎好友既人數唔見有顯注上升。係人數並無好大既分別下,點解個server 既表現會愈黎愈差。

2. topic 太多,數據太多:

a. 事實證明,再刪幾多topic 都好,對死壇食post 完全無幫助

3. 食post 由於topic 過長:

a. 事實發現,早期先由長topic 出現此情況,近期不論長短,都有topic 中招!

離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2007-08-27
引用第93樓迪神2007-08-26 01:25發表的“”:
感覺上個server能力係度退化緊多過bff既loading增加..... [表情]

係唔係update過論壇既version同埋多左咁多工具攪到咁架?
離線Con仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2007-08-27
引用第1樓freezefox2007-08-27 09:45發表的“”:
宜家最普遍認為死壇既原因係:
1. 人流太多,全部集中係某一時段出現
a> 但我唔明白,好友最多人上黎既時間,06年11月試過最高紀錄176人。當時都無死壇!無食post!
.......

我覺得係由於一次過大多人refresh post既關係,所以先會咁...

賽事直播版係集中討論現場既賽事....

有d無得睇波既會員為左得到即時既資訊,佢地會好努力咁refresh d post,希望可以緊貼賽事

至於食post既原因,我覺得係因為refresh既壓力,再加上多人同時出post所致...

我唔係好識電腦program既野....可能d原因好片面,但最少我係咁認為
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2007-08-27
人流方面
會唔會...其實係間server公司問題?

server公司多左客仔
負荷多左,
自然冇辦法分咁多人流俾好友
對不對?
離線looklook
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2007-08-27
引用第4樓victorally2007-08-27 11:23發表的“”:
人流方面
會唔會...其實係間server公司問題?
server公司多左客仔
負荷多左,
.......

垃圾桶話獨立server ma...
不過獨立server甘既mysql連接數又低左D wo...
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2007-08-27
原因已經查明

主要原因為database的處理問題

於繁忙時間,當有用戶不停地因反應緩慢大額重複指令時,令到db不勝負荷,後續的查詢指令被逼等候,但逐個處理該等request需時,導致等候時間超出網頁伺服器可接受的水平

最近新用戶的數量太多了,他們未習慣本身的情況而不停reload page
以致db負荷過重,不能及時清理累積的指令,導致問題

解決方法當然以加一部/更換現有的伺服器為最佳,但因太多的原因不能達成,現只可減少可同時連接db的數量,(現為45個 - 約120人)

現時好友的伺服器繁忙時間每秒鐘處理13-14個查詢,已經有少少吃力,加上大量大型的查詢要求,無可避免會出現死機的情況
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2007-08-27
引用第5樓looklook2007-08-27 12:43發表的“”:
垃圾桶話獨立server ma...
不過獨立server甘既mysql連接數又低左D wo...

cpu唔夠力
ram又少....無法啦...

垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2007-08-27
減少可同時連接db的數量,(現為45個 - 約120人)

死壇係少左,但係食post仲勁左,宜家食左成版,要出一版post先迫番舊果d出來....
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2007-08-27
引用第8樓迪神2007-08-27 13:28發表的“”:
減少可同時連接db的數量,(現為45個 - 約120人)
死壇係少左,但係食post仲勁左,宜家食左成版,要出一版post先迫番舊果d出來.... [表情]

查詢既時候做唔切就會係咁既情況

垃圾桶四Be
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2007-08-27
引用第9樓垃圾桶2007-08-27 13:49發表的“”:
查詢既時候做唔切就會係咁既情況

有冇d咩方法可以唔洗出post迫番食左果d出來,食一版要出一版post,惡性遁環來架喎~
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2007-08-27
引用第10樓迪神2007-08-27 13:55發表的“”:
有冇d咩方法可以唔洗出post迫番食左果d出來,食一版要出一版post,惡性遁環來架喎~ [表情]

真係只可以做recount

recount就一定要停壇做

如果唔係....只會做極都做唔到

垃圾桶四Be
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2007-08-27
於繁忙時間,當有用戶不停地因反應緩慢大額重複指令時,令到db不勝負荷,後續的查詢指令被逼等候,但逐個處理該等request需時,導致等候時間超出網頁伺服器可接受的水平

反應緩慢 > reloading > database heavy loading ??

似乎有 D 本末倒置喎 ...
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2007-08-27
引用第11樓垃圾桶2007-08-27 14:03發表的“”:
真係只可以做recount
recount就一定要停壇做
.......

咁停啦

要停幾耐?
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2007-08-27
唔好討論解決方法,先集中討論問題!