• 9200閱讀
  • 138回復

[寵物]犬隻百科全書 - 新增迷你史納莎 - 114樓(p8) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線tc2218

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-05-06
目錄

比熊 - 1樓(p1)
西施 - 65樓(p5)
西摩 - 98樓(p7)
迷你史納莎 - 114樓(p8)

將會增加-金毛尋回犬﹐柴犬﹐鬆獅﹐其他大種狗
[ 本文被tc2218在2009-05-29 11:06重新編輯 ]
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-05-06
近期見有新會員對養狗有興趣﹐呢個寵物物版又人流越黎越少﹐所以就得閒出下介紹狗隻既post
1來可以增加人流﹐2來希望令好友會員更加了解狗狗(突別係怕狗同想養狗o個D)

比雄犬 - Bichon Frisé (法文)

第1隻狗選擇比熊有幾個原因
比熊係一種較易養﹐又適合香港養既狗。我家姐0係香港都有養1隻

簡介
原產地:地中海
別名:特內裡費狗 Tenerife dog
身高:23 ~ 30公分
體重:3 ~ 6公斤
毛色:白色、杏仁色、乳黃色。
毛質:波浪形捲毛,不易掉毛
個性:友善、積極、善良、忠實 、適應力強
鼻 : 呈黑色。
外 觀 : 屬小型犬,純白色的覆毛很受歡迎,由於全身鬈毛,所以狗的身體比外表看起來更瘦細。樣貌近似玩具貴婦(toy poodle)同天使(maltese)
犬用途:皇室玩賞犬

起源與歷史:

起源於十五世紀,主要用途為皇室玩賞犬,Frise的法文意思是捲髮,Bichon法語的意思是可愛,整個合起來就是「可愛的捲毛犬」之意,名字即道盡了比熊犬可愛、迷人的討喜形象。是歐洲文藝復興時期最受歡迎的犬種,個性友善積極,比起其他的玩賞犬更為結實活潑和頑皮。

比熊犬被認為是法國種,但真正的起源不詳,有一說是,14世紀時,水手從加那利群島的特那利夫島帶到地中海來的,因為與瑪爾濟斯犬相似,說明了兩種有相同的祖先;另一說是在文藝復興時代,由義大利傳至法國,甚至有來自中東的說法。許多世紀以來,比熊一直是歐洲宅院的夥伴犬,身受大眾喜愛,19世紀逐漸凋零失寵,只有在馬戲團或街頭藝人身旁才看得到。20世紀時,才又繁衍起來。1956年時初入美國,開始受到歡迎,1972年時已成為美國畜犬俱樂部公認的犬種,連帶著在英國也流行起來。
(*source - http://www.yochu.com/group/toy/bichonfrise.htm*)

優點
比熊係十分聰明的。悉心教導下可以做很多動作。例如轉身﹐請請﹐企起身之類都無問題。樣子十分可愛﹐性格樂天﹐可以為主人和家庭帶來無限歡樂。比熊同貴婦一樣係屬於不會因應季節換毛既品種。呢一點對有鼻敏感﹐哮喘之類呼吸器官病既人但係又想養狗絕對最識合既品種。因為係小型觀賞犬﹐運動方面可有可無。

留意
正由於狗兒不脫毛,更需要加倍護理,必須每天梳理,將死毛梳走防止糾結,促進毛髮代謝和血液循環。保持雪白的毛色也得靠細心護理。比熊犬眼部分泌較多,必須經常拭抹。手腳亦都好容易發炎﹐所以要經常抹乾和修甲。還要注意保持耳朵清潔乾燥,預防耳蟎 。儘量用飲水器,犬進食,飲水後保持被毛清潔乾淨。基本上毛髮護理要比較小心﹐要每日做。不過比熊身型細小﹐每日花半個鐘就可以了。

更多圖片

[ 本文被tc2218在2009-05-08 04:00重新編輯 ]
離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-05-06
西施狗!!!
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-05-06
引用第2樓*艾瑞克*2009-05-06 09:11發表的“”:
西施狗!!!

你養緊呢隻??我以都有隻
離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-05-06
引用第3樓tc22182009-05-06 09:34發表的“”:
你養緊呢隻??我以都有隻 [表情]

係....超級得意...又聽教聽話...
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-05-06
引用第4樓*艾瑞克*2009-05-06 09:40發表的“”:
係....超級得意...又聽教聽話... [表情]

其實都係一隻隻﹐以我既聽聞同經驗﹐西施係學習能力比較差既品種
當然係好得意﹐你呢隻好教可以話算你好彩
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-05-06
引用第1樓tc22182009-05-06 08:12發表的“”:
希望有人support下 [表情] [表情]
如果有興趣既話﹐可以講下次想認識邊一種狗 [表情]

我好鍾意鬆獅,不過香港養好麻煩。
離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-05-06
引用第5樓tc22182009-05-06 09:47發表的“”:
其實都係一隻隻﹐以我既聽聞同經驗﹐西施係學習能力比較差既品種
當然係好得意﹐你呢隻好教可以話算你好彩 [表情]

無教過佢=.="
一番黎就識比手手,如果遲左帶佢落街識自己入bathroom搞掂...
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-05-06
咁多毛
住hk唔熱嗎
離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-05-06
引用第8樓victorally2009-05-06 09:50發表的“”:
咁多毛
住hk唔熱嗎 [表情]

可以剪毛GE...再唔係...開冷氣lor
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-05-06
引用第6樓國球旗2009-05-06 09:49發表的“”:
我好鍾意鬆獅,不過香港養好麻煩。 [表情] [表情]

其實大部份狗都唔適合o係HK樣...特別係大狗

引用第8樓victorally2009-05-06 09:50發表的“”:
咁多毛
住hk唔熱嗎 [表情]

如果你有足夠既水﹐又唔係下下o係太陽暴晒﹐空氣流通﹐夏天就修下毛都過得去架~
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-05-06
引用第7樓*艾瑞克*2009-05-06 09:50發表的“”:
無教過佢=.="
一番黎就識比手手,如果遲左帶佢落街識自己入bathroom搞掂... [表情]

你拎返黎有幾歲大??
其實好唔好教真係好一隻隻~ D資料都係參考既o者

西施你應該要小心耳仔同眼睛發炎﹐要常抹
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2009-05-06
引用第10樓tc22182009-05-06 10:08發表的“”:
如果你有足夠既水﹐又唔係下下o係太陽暴晒﹐空氣流通﹐夏天就修下毛都過得去架~

我樓上隻鬆獅
佢主人話天氣一熱佢就燥
(而且鬆獅天生係燥底~)
離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2009-05-06
引用第11樓tc22182009-05-06 10:10發表的“”:
你拎返黎有幾歲大??
其實好唔好教真係好一隻隻~ D資料都係參考既o者
西施你應該要小心耳仔同眼睛發炎﹐要常抹 [表情]

係SPCA領養的...拎番黎緊時兩歲...

佢隻右眼之前係SPCA果時整親過,搞到要做手術...差D連隻眼珠都保唔住...

BTW...我homestay而家隻狗真係慘...
眼-白內障...
耳-都唔識講...好似生腫瘤咁...隻耳仔入面生晒野咁...搞到聽唔到野
離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2009-05-06
引用第12樓victorally2009-05-06 10:15發表的“”:
我樓上隻鬆獅
佢主人話天氣一熱佢就燥
(而且鬆獅天生係燥底~)

[搞gag]我都係天生燥底的 [/搞gag]