• 57911閱讀
  • 1822回復

[其他]Android 討論區~ [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線麻凡

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2010-09-15
即係咁, 而家周圍都係i-phone的討論, 身邊朋友亦係個個i-phone,
而小弟剛出了一部htc的Android 機, 想搵人請教下都搵唔到, 昨晚食飯同枱另一個老鬼亦係Android 機,
但佢又係乜都唔知, 有咩實用的、有趣apps呀, 甚至邊度下載, 如何安裝等等都唔知, 有見及此...

小弟決定開一個Android 區好讓各大高手及各大入門新手可互相討論切磋研究叭叭叭叭......

Android 的機種, 軟件, 遊戲等等, 都歡迎大進來討論~
2條評分
啪啪啪啪啪啪 好友元 +500 - 2010-09-15
啪啪啪啪啪啪 好友元 +500 - 2010-09-15
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2010-09-15
在"你想"找到一些comment, post出來與大家分享一下, 呢d apps大部份都在market內可找到,
如找到不到話......可試去"你想"或其他網站搵啦~~~

live home - 可以大幅度改你既home screen
barcode scanner - 唔裝唔得
Hoiio - 我成日打長途電話/SMS
Skyfire - main browser
Agile Stock - 睇股
am730 - 報紙
youtubedownloader

Engadget - 第一手科技新聞
K-9 Mail - support 多個push mail
Wireless Tethering - 呢個唔駛講...
ASTRO - File explorer
advanced task killer
colour flashlight - 黑mama既時候最o岩用
facebook - 唔洗多講啦 :p
Fxcamera - 有toy cam.寶麗萊相框等既effect 唔錯的
Google翻譯 - 可translate詞語/文章 幾好的 唯一缺點係要上網先用到

handcent sms - 可以自己既相做sms版面既bg
MSN talk - msn工具
My days - 女仔必用既apps 用黎記低period既日期.日數等等
都市日報APPS - 可離線瀏覽都市日報既apps
NetCounter - count住3G/wifi用左幾多mb既apps 幾準幾好用
NewsBook - 推介install既apps 可以睇唔同既報紙 包括外國的
SMS Backup - 可將sms backup到google acc
YiYi - 幫你search你身處既地方附近邊度有提款機.餐廳.toilet等等 好用!

小熊來電通知 - 香港人android用家必用既apps!! 幫你block晒d垃圾宣傳電話 等你唔駛浪費分鐘黎聽d無謂的垃圾電話!!
六合彩 - 唔駛多講啦
買飛睇戲 - 用黎check全香港戲院既場次
AndExplorer - 文件管理工具﹐可同時利用此Apps直接安裝APK檔。
MyBackup Pro - 可以備份手機內的連絡人、短訊、Apps等。
RockPlayer - 不用多說﹐在Android播放多媒體視訊工具。
AlarmClockPlus - 功能強大的鬧鐘程式。唯一美中不足﹐Android系統所限﹐不支援關機響鬧。

賽微發聲字典TalkingDic_cracked
batterytimelite
足球比分livescore2
記得睇波足球賽程表watchfootballapp
TasKiller - 不用多說﹐必裝
3gwatchdog - 計算網絡上下載流量﹐没有用無限數據用量的用戶必裝。
apndroid - 暫停利用2G、3G或3.5G連線到網絡﹐配合3Gwatchdog簡直完美。
[ 本文被麻凡在2010-10-03 22:32重新編輯 ]
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2010-09-15
行動二: 有冇d咩game係好玩到不得了, 唔試下真係唔得既呢?
而且除左係market, 仲可以係邊度搵同dl?

Hyper Jump - 排隊時消磨時間的佳品~
Traffic Jam - 必裝, 好好玩
Bobo fish - 又係好玩
alchemy - 一個幾得意既game
flood-it! - 顏色game
unblock me - 木條移動game 好玩!!

另有一些game的dl~~
http://mobile.uwants.com/viewthread.php?tid=9912126

下面兩條link由老舒提供:

http://gphonefans.net/forum-16-1.html

http://www.qkshare.com/forum109.html

[ 本文被麻凡在2010-10-04 08:03重新編輯 ]
離線傲濤
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2010-09-15
強貼留名~
等緊轉三星GALAXY I9000
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2010-09-15
引用第3樓傲濤2010-09-15 10:13發表的“”:
強貼留名~ [表情]
等緊轉三星GALAXY I9000

轉? 你之前都係用開Android機?
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2010-09-15

離線him
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2010-09-15
ANDROID ARIA用家
離線Bun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2010-09-15
ho ar.....我都買左部galaxy...但唔識用
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2010-09-15
引用第5樓智者2010-09-15 14:18發表的“”:
我仲用緊htc windows 機 [表情]
本地10大
http://www.vdonext.com/index.php?fuseaction=Features.Archive&channel_id=575781&program_id=819755
.......

好似好正喎~~~
今晚返屋企慢慢睇~~~
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2010-09-15
引用第6樓him2010-09-15 14:53發表的“”:
ANDROID ARIA用家 [表情]

快d報料~~~~~~
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2010-09-15
引用第7樓Bun2010-09-15 15:07發表的“”:
ho ar.....我都買左部galaxy...但唔識用 [表情]

我咪又係......所以咪開呢個topic囉.........
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2010-09-15
引用第5樓智者2010-09-15 14:18發表的“”:
我仲用緊htc windows 機 [表情]
本地10大
http://www.vdonext.com/index.php?fuseaction=Features.Archive&channel_id=575781&program_id=819755
.......

BARCODE SCANNER 點安裝架呢? 你有冇裝到?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2010-09-15
支持
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2010-09-15
引用第12樓謊大童2010-09-15 22:31發表的“”:
[表情] [表情] 支持

謝謝~~~~~
反而叫我開果條友都冇入過黎支持~~

ANYWAY, 波叔你熟唔熟Android D野?
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2010-09-15
引用第13樓麻凡2010-09-15 22:50發表的“”:
謝謝~~~~~
反而叫我開果條友都冇入過黎支持~~ [表情]
ANYWAY, 波叔你熟唔熟Android D野? [表情]

支持