• 4246閱讀
  • 55回復

[其他][時事節目] 窮富翁大作戰II真人騷 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線seattleqoo

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-02-09
http://programme.rthk.org.hk/rthk/tv/programme.php?name=tv/richmate2&d=2011-02-08&p=5007&e=129925&m=episode

第一集 窮富翁大作戰II真人騷 田北辰變身掃街清潔工
田北辰,人稱田二少,父親是香港「一代褲王」田元灝。田北辰在哈佛大學畢業後,創立自己的服裝王國,至今坐擁全球七百多間服裝店,在商界可說是無人不識。經歷金融海嘯、沙士危機,令田北辰對自由市場有一份信念:「我是信奉自由市場,的確是淘汰好多弱者,但只要有鬥志,弱者都可以變成強者。」

信奉自由市場的田北辰,在節目內,會打一份時薪只有廿五元的掃街清潔工,每日做足九小時厭惡性工作,僅有五十元生活費糊口,想食餐飽飯都「猛猛緊」;夜晚入住只有十五呎,呎租仲貴過豪宅,但就連腳都伸唔直的「豪華籠屋」。

經過這次體驗,田北辰對自由市場下的工資水平及房屋價格,會有何反思?

籠屋呎租 (來源: 香港社區組織協會)
2009年籠屋呎租中位數 $60
最高呎租達 $93

2010年9月豪宅呎租 (來源:地產代理研究報告)
港島區禮頓山     平均呎租 $47.1
九龍區凱旋門     平均呎租 $42.8
九龍區畢架山峰 平均呎租 $34.5

全球樓價最難負擔城市排名(2010年第3季) (來源:美國物業顧問行調查報告)
第一位: 香港             樓價為家庭平均每年收入 11.4倍
第二位: 澳洲悉尼         樓價為家庭平均每年收入 9.6倍
第三位: 加拿大溫哥華   樓價為家庭平均每年收入 9.5倍

僱員時薪中位數資料 (來源: 2009年政府統計處)
時薪中位數低於 $33 僱員約 47萬
物業管理、保安及清潔服務行業 時薪中位數 $27.6
[ 本文被seattleqoo在2011-02-22 23:04重新編輯 ]
離線senal
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-02-14
應該幾好睇
YFF Overall Rank
2008-2009: 40 | 2009-2010: 1 | 2010-2011: 210 | 2011-2012: 64 | 2012-2013: 9 | 2013-2014: 157 | 2014-2015: 6
今季 Fantrax: 2
離線加歷查
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-02-15
田北晨
離線ArreatSummit
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-02-15
睇緊~~~
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-02-15
睇緊田北晨
離線ArreatSummit
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-02-15
做睇果個都覺得辛苦 唔好話做
離線基斯坦奴
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-02-15
係咪玩佢架...去灣仔返工但係住油麻地

睇落都覺得好辛苦...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-02-15
個節目應該可以幫到佢宣傳....

準備選直選都可以上呢個節目爭取選票.....
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-02-15
引用第7樓icemanbergkamp2011-02-15 19:18發表的“”:

算吧啦~
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-02-15
引用第7樓icemanbergkamp2011-02-15 19:18發表的“”:

你覺得如果無宣傳作用佢會去做咩

離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-02-15
[表面黎睇]就係因為呢個節目,田生同黨響最低工資一役上意見分歧,墳然退黨......
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-02-15
雖然做show, 我都有d佩服佢ge
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-02-15
引用第9樓智者2011-02-15 19:35發表的“”:
你覺得如果無宣傳作用佢會去做咩 [表情]

引用第11樓KINs2011-02-15 19:37發表的“”:
雖然做show, 我都有d佩服佢ge [表情]

其實我係想讚佢, 上個節目有宣傳效果, 又配合佢依家既路線

政治本身就係做show, 其實做得有誠意d, 就會有人buy, 不過好多人做都做得好唔專業.....
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-02-15
引用第12樓icemanbergkamp2011-02-15 19:43發表的“”:
其實我係想讚佢, 上個節目有宣傳效果, 又配合佢依家既路線[表情]
政治本身就係做show, 其實做得有誠意d, 就會有人buy, 不過好多人做都做得好唔專業..... [表情]

agree

政治本身就係做show
以前唔鐘意佢
宜家做得好睇都會有番D好感
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-02-22
返3pm 放11pm, 其實已經好ok la.....

同一般朝9晚5一樣8hr, 仲唔駛ot.....