• 7483閱讀
  • 40回復

副學士難銜接港大中大 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線英俊

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-04-10
【明報專訊】本港為副學位畢業生提供的資助銜接學額一直供不應求,大學教育資助委員會數字披露,2010學年7間大學共提供3914個學額,供4.74萬名副學位畢業生競爭,平均12人爭一個學額,大部分學額更撥歸理大   和城大,副學士生要升讀港大、中大和科大三所綜合大學較困難。

七成銜接額撥理大城大

教資會本學年向八大撥出3914個學額,供副學位畢業生銜接大學二年級和三年級。在7間獲批銜接學額的大學中,理大和城大合共佔學額總數七成。理大的1388個銜接學額中,理科課程佔34.9%,達484個;城大的1368個學額則以商科為主,佔學額總數41.9%,有572個。

水平參差 大學不願取錄

其餘三成銜接學額分配予其餘5間大學,當中以科大學額最少,只提供114個工程學額,全港每416名副學位畢業生才取錄1人,入讀機會最低。另入讀港大亦相當困難,該校提供190個文科、理科和社會科學銜接學額,每249名學生爭1個學額。

有大學高層指出,副學位畢業生來自不同院校,學術水平參差,大學需要花不少時間協助學生插班,故只願取錄小量副學位畢業生。由於副學位畢業生未必報讀公帑資助銜接學額,實際競爭情况視乎大學課程而定。

循非聯招入學亦為少數

銜接學額供應不足,部分副學位畢業生申請由大學一年級讀起。教資會數字顯示,2008至10學年,八大院校循非聯招途徑取錄的副學位學生和非本地生,佔院校新生人數14至35%不等,但取錄副學士畢業生的比例頗低。以嶺大為例,循非聯招取錄副學位畢業生入讀大一,只佔該校新生人數2.4%,中大則佔2.7%,港大亦只有3.7%。

學友社學生輔導中心總幹事列豪章表示,教資會披露銜接學額的院校分佈和課程種類,有助副學位畢業生報讀課程,「學生可參考學額分佈,揀選報讀銜接學位,增加入學機會」。

他建議,八大日後可向副學位畢業生提供更多數據,例如最低收生成績、歷年平均收生成績等,供學生參考作選校。

我無post錯...我其實想借呢個post問下大家其實今年讀唔成應該repeat定係asso好...
離線plmplm
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-04-10
以往幾年就叫你repeat
下年撞正末代+dse
你會同佢地爭到你死我活
而家有咩offer都上左岸先
如果你肯努力, asso 入u跟本吾係難事
離線busters
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-04-10
有fd asso gpa 3.9x
non ju有 HKU conditional offer
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-04-10
asso 要gpa 高唔算難.. 因為d 人真係太參差..
特別pre asso 升上黎果d.. 你F.7 grad 既屈哂佢地機...
如果你自問本身真係有能力, 讀既科又係你強項既~
Asso 只要你係付出努力, 唔係話無回報

但我所講既努力, 唔係話你溫下書, 做齊哂野就叫努力
而係你要預左當中做好多野都會好辛苦, 甚至要比其他asso同學更加努力
辛苦既, 可能係你Yr1 好想快d 走, 但無offer, yr 2 亦好似好絕望咁...
捱得過既話, 要上岸絕對唔難

當然, 我都唔會話repeat 唔好, repeat 一樣要努力~
要重新走多次條路, 仲要有9 個月時間唔知做緊乜, 一樣係辛苦~

所以重點唔係邊條路易d 難d..
而係你對邊條路有信心d 同埋你會肯努力d !!
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-04-10
大家好似講到中七入asso再入u唔難咁...
離線hohoho2
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-04-10
引用第4樓英俊2011-04-10 22:54發表的“”:

有心讀我估應該兩邊差唔多機會升番,但係asso果邊會有大好多機會讀到所謂好o的o既科
不過仲要睇下你想讀o既科收得多唔多asso//non jupas
仲有你俾唔俾得起錢
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-04-11
引用第5樓hohoho22011-04-10 23:03發表的“”:
有心讀我估應該兩邊差唔多機會升番,但係asso果邊會有大好多機會讀到所謂好o的o既科
不過仲要睇下你想讀o既科收得多唔多asso//non jupas
仲有你俾唔俾得起錢

如果搏一年asso入year 1,應該唔係好貴姐?
離線vdick
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-04-11
引用第6樓英俊2011-04-11 00:35發表的“”:
如果搏一年asso入year 1,應該唔係好貴姐?

如果你講hkcc/space/cccu果啲asso,學費好似貴過讀ugc degree
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-04-11
引用第7樓vdick2011-04-11 01:20發表的“”:
如果你講hkcc/space/cccu果啲asso,學費好似貴過讀ugc degree

窮人唔係有資助嫁咩?
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-04-11
引用第8樓英俊2011-04-11 01:23發表的“”:
窮人唔係有資助嫁咩?

有架..可以申請政府grant loan/院校本身o既scholarship
但係你屋企有冇物業先 有物業就grant唔到幾多錢
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-04-11
其實讀AD/HD/degree都好 都係睇你有冇心o者
我有fd 讀左AD 2年,,business,, 最後都等到ugc offer
仲要係poly acct 添
所以最緊要就係唔好放棄,,同埋要揀d有興趣o既科o黎讀
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線plmplm
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-04-11
引用第4樓英俊2011-04-10 22:54發表的“”:

難係一定難架
條路長左, 個人難免意志力都低左

點都係要挨啦架啦, 至緊要係你比左果4萬幾去讀個ASSO
真係訓身落去讀, 如果吾係就同你呢一兩年ALEVEL一樣曬哂

其實本身ALEVEL 已經係一條最直接既路入U
你無CHUR到盡入U已經浪費左一次
如果仲想浪費多幾年先磨下磨下咁入U真係一D都吾化算
所以揀得asso讀, 就係等餘簽左生死狀架啦
衝夠>3.8分先算
銜接方面, 如果想yr1 快d入
而家趁仲有al未考, 就汁多幾分, 有幫助架
(個人意見ONLY)
離線plmplm
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-04-11
引用第9樓yanyan2011-04-11 10:54發表的“”:
有架..可以申請政府grant loan/院校本身o既scholarship
但係你屋企有冇物業先 [表情] 有物業就grant唔到幾多錢 [表情]

自住物業好似可以豁免
至緊要係屋企人吾係做生意或者自僱人士
因為咁樣銀行資金流動得多/快,
會比果邊問+查到你傻
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-04-11
引用第12樓plmplm2011-04-11 12:23發表的“”:
自住物業好似可以豁免 [表情]
至緊要係屋企人吾係做生意或者自僱人士
因為咁樣銀行資金流動得多/快,
.......

我老豆做保安可以有幾多錢...
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-04-11
引用第11樓plmplm2011-04-11 12:21發表的“”:
難係一定難架
條路長左, 個人難免意志力都低左
.......

chem聽日就考...phys得返6日...唉