• 24733閱讀
  • 42回復

個個都Asso升大學,偏偏我就係HD搵大學 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線CxRonaldoNo7

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-04-10
我係ive讀 Sales and Marketing,岩岩 High Diploma畢業拎左個Credit
宜家搵緊大學可以比個學士課程我讀
但以我o既成績,本地大學學位一定冇我份 (HD最少要Distintion,即75分,先有機會入)

(一)
宜家我諗緊有咩Top up degree岩我讀
唔知有冇師兄/前輩 都係HD 升大學o既呢?
可唔可以分享下你地升學o既經驗同路徑比我參考下

------------------------------------------------------------------
我宜家係CityU Scope報左兩科
[url=http://www.scope.edu/Home/UndergraduateDegree/BABAHonsMarketingManagement/tabid/1145/language/en-US/Default.aspx ]BA/BA (Hons) Marketing Management [/url]
BA (Hons) Business Administration and Management (已有offer)
但係呢兩科係HKCAA係搵唔到
(即不包括在"已評審之專上學院課程")
http://www.hkcaa.edu.hk/en/accredited.asp

(二)
大家對HKCAA "已評審之專上學院課程" 認知有機多?
可以分享下嗎?
我好怕比完9萬出黎讀o既top up degree...最後被只評為HD 程度.....
政府唔認可我呢個"degree"

PS: 好友都好少對HD升學o既評論...大多都係討論由Asso升大學
所以有感而發起呢個topic....
[ 本文被CxRonaldoNo7在2011-04-10 07:35重新編輯 ]
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-04-10
由於我係考完CE之後入讀HD
所以冇AL成績
亦冇考IELS試
所以non jupas入大學可以更加唔洗諗......
離線chongsir1206
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-04-10
top-up呢d我就唔係好熟
不過hd同asso升大學其實都係一樣,你夠分既咪經non-jupas報ugc degree囉,,
唔夠分,都係一樣報top-up/self-finance
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-04-10
有冇捻過OU?

離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-04-10
引用第1樓CxRonaldoNo72011-04-10 07:39發表的“”:
由於我係考完CE之後入讀HD
所以冇AL成績
亦冇考IELS試
所以non jupas入大學可以更加唔洗諗......

non jupas都唔睇AL...只要你HD畢到業就得
有冇捻住考IETLS??

離線星淺
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-04-10
如果你係一心想爭政府工

無hkcaa同ipass就唔好掂啦

一定唔承認你degree

仲有小心少少查多點資料唔好中伏(e.g.野雞大學)

建議你先真係先試下ou

學費都係20萬左右

而出面所有本地學士認可課程差唔多都係依個價

再唔係你出國去澳洲都係洗30幾萬左右

不過要有當地人/親戚 幫你擔保你係讀書

一定好過讀外國大學係香港搞既遙距課程
[ 本文被星淺在2011-04-10 16:11重新編輯 ]
離線g3rMan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-04-10
同你一樣
你有冇報shape?
離線星淺
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-04-10
care about SHAPE

我上年8月尾俾佢地扇左獲

ou都有俾part-time offer我

但我想讀full time

所以我交左錢報住shape 既 19課程先

點知8月尾先通知我話唔夠人成班

到最後我8月30號先有著落
離線g3rMan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-04-10
引用第7樓星淺2011-04-10 16:17發表的“”:
.......

咩course???
離線星淺
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-04-10
引用第8樓g3rMan2011-04-10 16:34發表的“”:
咩course??? [表情]

我個陣好似報bis

我hd個陣係讀network
離線大少*
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-04-10
我都係今年HD final year....marketing and media

都係報左cityu, cityu scope...仲有poly speed同bu既top up....

以我所知top up其實都有分兩種....本地既同海外既top up

本地top up由番本地大學頒cert....認受性較高...政府會承認番本地大學自資搞既self-finance同top up

海外top up姐係本地大學同海外大學合作搞既course...張證書由海外大學頒發....呢d課程往往都無經政府評審認何...要個別

去評核局果到評審...睇下認唔認何你既學歷....

所以如果揀top up既話....我覺得本地大學自己搞番既top up會優先過海外大學既
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-04-16
引用第2樓chongsir12062011-04-10 10:10發表的“”:
top-up呢d我就唔係好熟
不過hd同asso升大學其實都係一樣,你夠分既咪經non-jupas報ugc degree囉,,
唔夠分,都係一樣報top-up/self-finance

引用第4樓智者2011-04-10 11:30發表的“”:

non jupas都唔睇AL...只要你HD畢到業就得
有冇捻住考IETLS?? [表情]

點為之夠唔夠分non jupas入大學
我o既資料係HD要有75分拎"丁"先得
因為我岩岩72分到.....所以唔知試唔試non jupas..

但我英文超屎...IETLS唔敢掂
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-04-16
引用第3樓智者2011-04-10 11:29發表的“”:
有冇捻過OU? [表情]

引用第5樓星淺2011-04-10 16:01發表的“”:
如果你係一心想爭政府工

無hkcaa同ipass就唔好掂啦

一定唔承認你degree
.......

有冇人有資料..完成top up之後再評審係証府認可

因為我老豆上年退休
所以唔可以再用咁多$讀書
top up 9萬接受到......廿萬就........

而且本人對OU冇乜好感
因為你夠歲數就讀得..
咁我洗乜要讀四年HD再入OU
所以想入d要完成 HD/ AD 先讀到o既course.....
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-04-16
引用第7樓星淺2011-04-10 16:17發表的“”:
.......

SHAPE.......ive同外國大學搞的...
因為唔想再掛ive名...所以冇報到
而且聽talk d帥兄姊講....佢地係兩個星期k.o.一科
一日一個課題
大約每兩星期教完一科
交功課交到傻,又吸收唔切.....
係讀得極辛苦
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-04-16
引用第10樓大少*2011-04-10 17:11發表的“”:
我都係今年HD final year....marketing and media [表情]
都係報左cityu, cityu scope...仲有poly speed同bu既top up....
以我所知top up其實都有分兩種....本地既同海外既top up
.......

你未來打算點
本地top up 定外國大學top up ?