• 5273閱讀
  • 131回復

[香港](欠意甲!)招募各大聯賽《轉會情報》製作人士 + 來季夏季轉會新聞發布事宜(#3) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 75  發表于: 2012-06-26
引用第73樓阿清26-06-2012 23:48發表的“”:
The sun呢D 基本上9成都係假 [表情]
bbc/skysports報導得既.. 真確性都好高 [表情]
.......

其實轉會傳聞好難確定最終既可信性

或者咁講,我覺得除非官網發出

如果係其他非豉會官網發出,而係傳媒發佈,

不如係貼文時搵兩條或以上又不同來源去引證
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 76  發表于: 2012-06-27
引用第72樓Gabriel26-06-2012 23:44發表的“”:
呢個係另一個提案黎,係關於轉會新聞,唔係講轉會名單~

類似 index ?

離線阿清
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 77  發表于: 2012-06-27
引用第75樓啪啪啪啪啪啪2012-06-26 23:59發表的“”:
.......

咁我覺得又未要去到搵兩條LINK黎prove...

而且另一條LINK都可能係來自同一來源.. (例如skysports/bbc)
離線隨風
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2012-06-27
呢排無人或者少左人出post係咪純粹因為人流問題呢?

球壇新聞呢個版 以我既認知同理解 一路都係以轉會消息、球員續約、球員受傷情況、停賽、領隊被炒等等既新聞為主

以hkdiscuss呢D大既討論區黎比較 你唔會見到「拿 斯 利 涉 嫌 調 戲 卡 斯 女 友」、「C朗:西班牙?毫無壓力!」、「摩連奴才是歐國盃幕後高人」呢D「新聞」係呢個版度出現

依家呢個時期正值就係賽季完結到轉會窗開始既時間 所以我覺得出post少左係硬傷
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2012-06-27
引用第75樓啪啪啪啪啪啪26-06-2012 23:59發表的“”:
.......

我怕太麻煩....會有反效果

我怕做多左會變到D人唔分享 唔討論
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2012-06-27
引用第78樓隨風27-06-2012 00:16發表的“”:
呢排無人或者少左人出post係咪純粹因為人流問題呢?
球壇新聞呢個版 以我既認知同理解 一路都係以轉會消息、球員續約、球員受傷情況、停賽、領隊被炒等等既新聞為主
以hkdiscuss呢D大既討論區黎比較 你唔會見到「拿 斯 利 涉 嫌 調 戲 卡 斯 女 友」、「C朗:西班牙?毫無壓力!」、「摩連奴才是歐國盃幕後高人」呢D「新聞」係呢個版度出現
.......

其實唔係講緊呢排

就近兩三季黎睇,主題數目跌幅都幾大下,實際數字我唔記得係幾多,而個數字係係之前做配合論壇版本更新既瘦身統計果陣得出

而家討論既方向,除左係想今次夏季轉會窗既討論做得更好,亦係希望有個新既好開始,希望黎緊球季既人流卅主題數有改善

果d post以前都曾經有過(商體事件 ),坦白講果d新聞真係無咩討論價值,大多都係0回覆既潛力post ,為左單純既主題數而容許呢d帖流入我又做唔出 (除非大家想)
離線隨風
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2012-06-27
而我自己有個上開既球迷論壇 係轉會消息呢方面我覺得管理得唔錯

一個帖集中討論Not-So-Reliable既rumours
一個帖集中比人update Twitter既資訊
一個帖集中討論youth transfer

有可信性較高既媒體報導既轉會消息 就以球員為單位發新帖 當球員正式加盟既時候就係topic度標明
(可信性較高既媒體包括 BBC Skysports Independet Guardian DailyMail Telegraph ESPN;可信性較低既包括Goal.com EastSleepSport FansFC Tribal Football Talking-Soccer TEAMtalk Football365 The People The Daily Star Football-Rumours Sportingo Kop-TV The New Football Pools Sport.co.uk CaughtOffside)

當然呢個係球迷論壇 所以全部只都係有關一隊球隊
但係我覺得都係一個唔錯既方向
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2012-06-27
引用第81樓隨風27-06-2012 00:26發表的“”:
而我自己有個上開既球迷論壇 係轉會消息呢方面我覺得管理得唔錯
一個帖集中討論Not-So-Reliable既rumours
.......

幾好喎

SOURCE方面我見好友無咁多添

作為籃本可能有得諗,我地主要唔同既我諗係討論既聯賽會多d。

雖然大多數(我諗無7成都有8成)既新聞都係關於英超,而其他聯賽佔既成份就比較小,但係我唔想因為咁而放棄搞其他聯賽 因為一放棄就好難再搞番起

如果用下面咁分

for 英超

for 其他聯賽(列明只係特定既名氣大/豪門球隊)

咁樣6個作為基本,然後再俾大家以任何出名球員(出唔出名靠好友自己判斷)為單位開post。

大家覺得點? 當中有無重覆?

不過我concern既係咁樣會唔會真係方便到同吸引到大家討論
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2012-06-27
for 其他聯賽(列明只係特定既名氣大/豪門球隊)

唔太贊成,其他論壇未必會分球迷會 / 足球新聞

第二個討論區既文化亦未必適合係呢度

咁樣分類,比我感覺反而更亂

離線阿清
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2012-06-27
引用第82樓Gabriel2012-06-27 00:38發表的“”:
幾好喎 [表情]
SOURCE方面我見好友無咁多添 [表情]
.......

我覺得兩邊既youth transfer都可以考慮唔要..
始終呢類既post應該少D..
只係一支球會既球迷論壇有好合理,但呢度我認為唔多需要...

另外.. 其他聯賽我覺得淨係要Not-So-Reliable既rumours已經夠...
因為可能因為語言關係,呢度我都好少見英超以外有轉會新聞既sources 係from twitter

純個人意見
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2012-06-27
引用第79樓Gabriel27-06-2012 00:19發表的“”:
我怕太麻煩....會有反效果 [表情]
我怕做多左會變到D人唔分享 唔討論 [表情]

咁又唔一定既

呢度好多都係一個貼完之後好快就有另一篇去支持以上既來源

而且都唔係硬性規定

離線隨風
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2012-06-27
我都認同唔需要有youth transfers

始終呢度唔係球迷論壇 無咩幾多人會留意第二隊買左個13 14歲既靚仔

twitter個度我覺得就仲有商榷既餘地 依家好少有twitter既轉會消息某程度係因為無一個咁既平台

不過容許 witter出post又有其他問題出現 一黎twitter更加多fake rumours出現 二黎twitter一日update既數目比新聞黎得多好多

所以我覺得一係就集中帖 一係就唔好有
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2012-06-27
引用第86樓隨風27-06-2012 01:07發表的“”:
我都認同唔需要有youth transfers
始終呢度唔係球迷論壇 無咩幾多人會留意第二隊買左個13 14歲既靚仔
twitter個度我覺得就仲有商榷既餘地 依家好少有twitter既轉會消息某程度係因為無一個咁既平台
.......

一有集中帖既話,裡面就會有埋twitter既消息,上次就係咁
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2012-06-27
咁樣睇落都係還原番基本既問題

要集中帖定唔要集中帖

我自己本人偏向唔要集中帖,原因就係真係好難就單一新聞去作出討論同吹水,取消集中帖既話,大家就可以藉回覆有關主題黎參與討論,係睇番前面既人既回覆方面會比較方便,交流都易d。上次我用聯賽黎分類集中帖,我覺得成效都幾差下,一來無咩人放新聞,二來無人討論,第三就係球員由英超轉西甲應該放邊一個post好,第二同第三都係我果陣諗唔到既

但係取消集中帖亦有弊處,就係可能頭版會出現大量既post,甚至同一日既post被推至第二頁,變左會miss左d新聞。

我覺得用tag都係可行方法。
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2012-06-27
支持唔要集中帖

其實你可以當版面係報紙體育版咁諗

大新聞、多人有興趣既新聞一定擺「當眼處」(即係多人討論變成長期置頂一樣)

比較冷門睇過就算,所以無需太介懷「會 miss 左 d 新聞」