• 1265閱讀
  • 20回復

霜花店 (Frozen Flower)... [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2009-05-19
霜花店 (Frozen Flower)

導演:
主演: 朱鎮模,趙寅成,宋智孝
片長:
日期: 2009-05-14

真愛,需要抉擇的勇氣。

高麗末期,受到元朝政治上的打壓,還有來路不明的刺客們威脅君王的性命。高麗王(朱鎮模 飾)與親衛隊長洪麟(趙寅成 飾)從小一起長大,洪麟總是誓死保護著王,兩人建立了同床共枕、比親兄弟還深厚的情誼。但他們卻不明白,這份感情,原來已悄悄超出了友誼的界線。

對於高麗王的任何要求,洪麟總是看得比自己性命還重要,沒想到這一次,為得到一個繼承皇位的子嗣,無法與女人結合的高麗王,竟然要求洪麟代替自己與王后(宋智孝 飾)燕好。忠義兩難的洪麟、身不由己的王后,以及妒火中燒的高麗王,慾望與權力緊緊交纏。從那一夜起,命運從此扭轉,複雜難解的三角習題,眼看就要引爆。

最愛的人和自己的妻子共枕纏綿,妒嫉與恐懼成了高麗王的心魔,他不相信身邊的任何一個人,也不再相信愛情,選擇以陰冷殘酷的方式,對所有可能揭露秘密的人趕盡殺絕。而慾望的拉扯也讓洪麟泥足深陷,面對高麗王的極端狂暴,以及王后的溫柔愛意,曾經心中只有一個男人、任誰也無法捍動的洪麟,卻也第一次感受到另一個女人所帶來的愛。

在他和她之間,在私情與家國的衝折之下,洪麟究竟該如何抉擇?

劇種好吸引...好想去睇...

有無人打算去睇?
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2009-05-21
嘩...無人有興趣呀...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2009-05-24
好多床戲... 但題材唔錯...

兩位男主角既感情戲看似平淡...但原來可以各自可以去到咁深...

最深刻一句: "是你帶我去感受愛的..."

離線adbuyfsfs
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2009-05-25
我見到 Bus 廣告好想睇 ………

係驚床戲太多 …………
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2009-05-25
怕佢好似金瓶梅...so唔打算睇
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2009-05-25
引用第3樓duff2009-05-25 07:17發表的“”:
我見到 Bus 廣告好想睇 ………
係驚床戲太多 ………… [表情] [表情]

床戲係多...but唔'燴所'的...就好似色戎咁...睇你用咩眼光去睇之麻...

人地主打黎愛情...感情戲好深的...

離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2009-05-25
我發覺好多想睇既都係女仔
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2009-05-25
引用第4樓雪綸2009-05-25 10:03發表的“”:
怕佢好似金瓶梅...so唔打算睇 [表情]

金瓶梅係唔係咸戲黎架...

係唔係用拍開3級既演員?? 我真係唔知...

呢套既演員...全部都係出色既演員黎架...

兩位男主角既演技亦相當好的...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2009-05-25
引用第6樓Long_WFU2009-05-25 10:58發表的“”:
我發覺好多想睇既都係女仔 [表情]

男仔可能對gay有點抗拒吧...

但gay既床戲只得一場...

離線Rave
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2009-05-25
呢套戲我睇左....起初我都唔想睇的....只係陪人睇...

但睇完發覺呢套戲真係好唔錯....我都建議大家就算唔入戲院...
遲下都租碟黎睇下....

果些床戲的場面的確係有需要的...因為套戲講肉慾轉至感情....
當中刻劃君主的痛...對男主角的愛與恨....
皇后的感情寄託的轉變同埋 男主角的抉擇與君主的情感交流...
加上其他角色性格的一些描寫....

睇完都幾值得我回味....
Love:威夫哥係全好友最友善的

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2009-05-25
引用第9樓Rave2009-05-25 18:42發表的“”:
呢套戲我睇左....起初我都唔想睇的....只係陪人睇...
但睇完發覺呢套戲真係好唔錯....我都建議大家就算唔入戲院...
.......

你回味什麼呢?

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2009-05-25
引用第9樓Rave2009-05-25 18:42發表的“”:
.......

講得無錯...絕對係好深入既愛與恨交纏戲...

愛得不露骨...不明顯...
但細膩得令人著迷...亦恨得入心...

呢d角色...男主角絕對不易做...

性愛場面...就每一次更加深一次的感受愛情...
更了解原來真愛是這樣的...好令人感動...

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2009-05-25
引用第2樓sun2009-05-24 23:39發表的“”:
好多床戲... [表情]   [表情]

沖著這個已經值得入場...

∼縱使我們選擇不了出生的環境,決定不了生命的長度,卻能憑著一顆虔誠向善的心,讓自己活出了生命的深度。∼

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2009-05-25
引用第4樓雪綸2009-05-25 10:03發表的“”:
怕佢好似金瓶梅...so唔打算睇 [表情]

金瓶梅同呢套係兩回事

呢套聽d dj介紹係唔錯架wo
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2009-05-26
引用第12樓sakura_32120042009-05-25 22:35發表的“”:
[表情] [表情] [表情]
.......

那快馬加'邊'去睇吧...