• 4604閱讀
  • 79回復

[花生] 大陸評論員話香港人係「狗」 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2012-01-20
引用第25樓bmx2012-01-20 22:15發表的“”:
最頂唔順就係好多內地人郁的就話咩野斷水斷糧,好似講到的水呀糧呀全部唔駛錢,係國家養我地咁。
大佬呀,全部都係真金白銀買架,仲要係唔算平。呢的全部都係商業買賣,互惠互利,並唔係咩野大恩大惠,俾左咩野著數香港。某程度上,香港仲係一個大顧客,而家竟然調轉晒黎講,講到好似係全靠佢地先可以養活我地。
舉一個例子,香港最大進口米國家係泰國,如果有個泰國佬走出黎話︰「如果我聽日斷晒米唔俾你地,你地班香港人個個就會無飯食餓死晒。」你話咁講白唔白痴?   [表情]

互惠互利
你就想...比屎水你飲咋

港人貼錢飲屍水
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120120/00174_001.html
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2012-01-20
引用第30樓fong7112012-01-20 22:48發表的“”:
[表情] [表情] [表情] 互惠互利
你就想...比屎水你飲咋 [表情] [表情] [表情]
港人貼錢飲屍水
.......

水的質素呢方面唔講,剩係講價錢,呢幾年不斷加價加左六成幾,仲要買既多於實際需求好多。

唔少專家都話,長遠黎計,發展海水化淡可能仲有 so。最初可能會比東江水貴些少,但係成本逐漸會減低。不過相信基於政治考慮,政府係呢方面會議而不決,繼續將大量剩餘既東江水倒落鹹水海。
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2012-01-20
講真,講果條友知唔知自己會有手尾跟
離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2012-01-20
引用第31樓bmx2012-01-20 23:01發表的“”:
水的質素呢方面唔講,剩係講價錢,呢幾年不斷加價加左六成幾,仲要買既多於實際需求好多。
唔少專家都話,長遠黎計,發展海水化淡可能仲有 so。最初可能會比東江水貴些少,但係成本逐漸會減低。不過相信基於政治考慮,政府係呢方面會議而不決,繼續將大量剩餘既東江水倒落鹹水海。 [表情]

根本就買貴左勁多 痴線
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2012-01-20
一個大學教授係電視呢個傳播最快既公開媒講D咁既說話, 相信好快就會帶起更多反港情緒........
文化差異, 本來大家都冇錯, 但兩地發展轉變太快, 有些人曾經羨慕又妒嫉的情緒互換了,
又有些高高在上的大爺口臉又互換了, 消化不來的矛盾越積越多, 火頭點起, 傳媒煽風, 政府懶(不敢)理,
而兩地人互相須要卻都不肯承認, 香港售貨員邊罵大陸人如何無品, 轉頭立刻MUTE了廣東話只招呼自由行;
大陸人邊罵香港如何不濟, 香港人黑心像狗, 卻又千方百計衝關跑來香港幫孩子申請做狗...
真的是......奇異莫名同室操戈。
這個炸彈, 鐵定快爆..................唉..........
離線thmscpl
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2012-01-20
佢係狗
離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2012-01-20

佢同我有冇關係家
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2012-01-21
引用第27樓bmx2012-01-20 22:21發表的“”:
呢個孔慶東係北京大學中文系教授喎,我唔可以當佢係無知識既人喎。 [表情]

御用五毛

離線him
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2012-01-21
引用第11樓freezefox2012-01-20 16:38發表的“”:
其實香港人鬧大陸人都唔會比面,FB 又好,D 公開論壇又好,左一句蝗蟲,右一句蝗蟲……
其實宜家處於一個好危險既局面,兩地人仇恨對方愈黎愈深,愈黎愈無理性………遲早出事。

認同 真係越黎越高脹
我相信黎緊會頡黎越多反蝗既片出現
離線朗拿度
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2012-01-21
就係哩單野, 香港人都唔會放過佢啦, 佢仲得罪埋新加坡, 睇佢點死
離線him
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2012-01-21
其實佢知唔知日日都有好多"人"落黎爭做狗???
離線托利斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2012-01-21
蝗有咩資格話狗
離線Ajax
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2012-01-21
已經有至少廿個FD係FB SHARE
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2012-01-21
臨近新年,比人話完係狗,再無意中再睇到呢條片

柏林圍牆--走過歷史 U2 - New Years Day - Live
http://www.tudou.com/programs/view/-Cu-aqhzchM/

特別應景,心惗,我地幾時先可以親手拆左呢幅巨牆

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2012-01-21
引用第27樓bmx2012-01-20 22:21發表的“”:
呢個孔慶東係北京大學中文系教授喎,我唔可以當佢係無知識既人喎。 [表情]

agree...

同埋睇野咁片面,前文後理都未搞清就講野...