• 3472閱讀
  • 68回復

港府押後替補機制表決 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2011-07-05
引用第24樓三郎2011-07-05 16:02發表的“”:
[表情] 其實我想問請辭再用單一議題補選,成日聽人講外國係經常發生?到底係唔係真有其事?
到底係唔係香港人保守?定香港人睇錢真係甘重要?

您話定香港人睇錢真係甘重要呢句,我就想講講

我認為唔係睇錢咁重要,而從反對辭職再選d人既角度而言,本身已經唔贊成呢個制度/做法,而呢個制度/做法亦的確係要使錢

即是本身已經唔認同一d野,而果d野仲要再另外港錢,自然唔認同

所以個焦點應該唔係佢地認為浪費金錢而唔贊同,呢舍並唔係佢地既重點,只係其中一點

我求其舉一個例子(未必準確):
有人唔玩hattrick,主要係因為佢唔喜歡個system同玩法,而另一方面都覺得要花時間

如果有人話:「乜玩ht真係要花你好多時間咩?」呢個問題就比較片面了

以上是我個人的看法
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2011-07-05
引用第7樓Chelsea2011-07-04 20:32發表的“”:
如果諮詢之後仲話大部份市民支持,咁都吹佢唔脹 [表情]

咁其實我地係唔會知有幾多市民支持幾多市民反對架播

佢話大部分市民支持可能係事實;佢話只有小部分人反對亦可能作假的

為何要未諮詢就認為「大部分市民支持」呢個結果係吹脹呢?

如果市民本身已經有呢d前設,咁即係根本唔需要去相信政府做任何諮詢,因為都可以係作假

如果係咁,咁政府推出政策前,其實仲需唔需要諮詢呢?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2011-07-05
引用第2樓國球旗2011-07-04 19:03發表的“”:
仲死撐合憲合法合情合理,咁做咩要押後。 [表情]

咁佢地評估過可能唔夠票過,就算真係合憲合法合情合理無用架

因為唔係政府話乜就乜,始終都要由議會決定
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2011-07-05
引用第31樓科高2011-07-05 22:43發表的“”:
咁其實我地係唔會知有幾多市民支持幾多市民反對架播
佢話大部分市民支持可能係事實;佢話只有小部分人反對亦可能作假的
.......

甘你即係認同林公公用五區公投既成敗黎決定市民取向?
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2011-07-05
引用第30樓科高2011-07-05 22:40發表的“”:
您話定香港人睇錢真係甘重要呢句,我就想講講
我認為唔係睇錢咁重要,而從反對辭職再選d人既角度而言,本身已經唔贊成呢個制度/做法,而呢個制度/做法亦的確係要使錢
.......

我都想講講..其係我錢呢點都係其中一點而已..
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2011-07-05
引用第11樓啪啪啪啪啪啪2011-07-05 00:01發表的“”:
老老豆豆,我贊成堵塞漏洞,反對請辭既議員再重新參選入議會。
不過,用咩機制好?
始終都係重新選舉係最好的,
.......

我都贊成堵塞漏洞,但用咩辦法/機制我係持開放態度

純粹討論,如果同區5個議席,而家A君辭,補選左F個之後,就到B君辭,補選G之後,又到C辭,甚至係B辭,咁係唔係都應該無止境咁補選補選再補選?

可能會有人認為總之補選就係權利,1個月辭1個都係要補選,這點我不知

但大家有咩意見? 係唔係都照認同的?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2011-07-05
引用第33樓三郎2011-07-05 22:46發表的“”:
甘你即係認同林公公用五區公投既成敗黎決定市民取向?

呢個問題,我的確係認為所謂5區公投已經某程度反映左市民唔係咁認同

至於佢只是用呢個來決定晒市民既取向,我是有保留的

其實您問我,我係認為一開始就諮詢係好過唔諮詢的
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2011-07-05
引用第17樓智者2011-07-05 01:37發表的“”:
上次建制派唔出黎選姐......如果真係不得人心,建制派咪羸左果5席囉 [表情]

咁建制派唔出來選係有佢道理,因為從佢地既出發點係根本唔認同呢次既選舉,所以採取IGNORE的態度

如果參加,可能等於某程度上認同左佢地既行為了
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2011-07-05
引用第36樓科高2011-07-05 22:52發表的“”:
呢個問題,我的確係認為所謂5區公投已經某程度反映左市民唔係咁認同
至於佢只是用呢個來決定晒市民既取向,我是有保留的
.......

法官大人,我無野問~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2011-07-05
引用第23樓三郎2011-07-05 15:59發表的“”:
[表情] 個陣黃毓民一提出「五區公投」
自由黨同民建聯都有人出黎話想選架(無記錯係田北俊同蔡素玉?)~唔通個陣佢地諗唔到咩「間接公投」
只不過係阿爺一出聲,身為保皇黨更係要跪低啦
.......

「根本就可以各自表述」

呢一句非常認同
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2011-07-05
引用第38樓三郎2011-07-05 22:54發表的“”:
法官大人,我無野問~ [表情] [表情] [表情]

我唔係法官,大家都係表達自己意見而已

我的確係認為應先諮詢民意的,唔係政府所作既所有野我都認同
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2011-07-05
不過呢獲野莫計邊個O岩邊個錯

總之據了解,政府之前同建制派講到明一定「去馬」,而家勒彊,就必定係玩死建制派了~~
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2011-07-06
引用第35樓科高2011-07-05 22:49發表的“”:
我都贊成堵塞漏洞,但用咩辦法/機制我係持開放態度
純粹討論,如果同區5個議席,而家A君辭,補選左F個之後,就到B君辭,補選G之後,又到C辭,甚至係B辭,咁係唔係都應該無止境咁補選補選再補選?
.......

就用今次政府口吻答你: 你呢個係極端例子. 現實未必會出現.
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2011-07-06
引用第41樓科高2011-07-05 23:03發表的“”:
不過呢獲野莫計邊個O岩邊個錯
總之據了解,政府之前同建制派講到明一定「去馬」,而家勒彊,就必定係玩死建制派了~~

係班未表態0既建制玩死左政府, 令政府玩死左班表左態0既建制.
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2011-07-06
政府今次又再錯估民意, 佢地見上年補選的確有好多人唔LIKE, 就諗住唔會有咁大反抗, 點知香港人先冇佢地諗得咁白痴.  

又再一次見證到我地個政府是何等無能......