• 3490閱讀
  • 22回復

[Haxball] 特地慕名而來...有無d可以苦練haxball既方法? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Plastic

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-07-19
如題, 想提升自己實力...
離線Plastic
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-07-19
.
本身我算係CB+GK既, 但都唔係好明點樣好似佢地D波打得咁精準...
離線ranKINGdom
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-07-19
先睇球王教學

ab34(哥利斯馬)的教學文

雖然我唔勁,但係我都算有經驗,因為我一日平均玩6至7個鐘,都累積左唔少經驗,當中仲有同奧神,M4(仲有Pong)交過手,所以對d高手既技巧略知一二,所以寫篇所謂攻略睇下幫唔幫到大家XD

龍門篇

每隊球隊都要固定一個人做龍門,否則會好混亂,咁講下守個方面啦,咁人地係邊線進攻緊個陣,你要守近柱,要貼著條柱,但係唔好俾條柱阻住你行,而且人地射門你要禁上制或者下制去鬥力。我以前見過有d人俾人射到縮後左,咁仲點守柱呢?咁當你回防個時,對方好近個波,而且得你一個,冇第二個人幫你守柱,咁你就要hold著個波等幫手,否則一旦俾人搶到個波就好易失波,除非你d隊友離你好遠,而且有多個敵人,否則最好等幫手。咁就到攻個一方面啦,做龍門都要協助進攻的,不過唔可以太上,要留係中場線前少少,,做龍門既最好有唔錯既傳球能力,咁一截到人地個波,你就可以傳俾前面既隊友。人地單刀個時,你唔好只係掛住禁’x’ (x係指鍵盤個制,唔係粗口),你要留意下對方想射邊一個位/射邊一個位,人地扭唔好掛住一齊扭,唔好胡亂走位,咁對方見你咁淡定,唔多唔少都會有d困擾。

進攻and防守篇

當人地係邊線推進個時,你要留意下佢想唔想傳去中間(姐係留意佢既位置),你最好斜cut埋去,同埋要貼住條邊線,唔可以俾位人地過,譬如話前面個個係meireles,如果你同佢交過手既話,你會發覺佢好硬淨,點解?因為佢既企位好好,而你又唔夠佢力,所以冇論你係邊一個位置,夠力都係好重要。除此之外,當人地進攻個時,攔截對方既傳波係好重要,你要留意對方既傳球路線,咁就可以intercept對方既傳球。咁進攻方面,最重要既係,你過唔到對方,你就要嘗試傳俾隊友(要係大機會傳到個時先傳),唔好自己去。最後一樣野,你係底線對著個龍門係好難逼個波入網,所以最好都係係適當既時候傳俾中間既隊友。

技術篇

如果你唔訓練,你係冇可能做到其中一d技巧,所以你一定要練好傳球同射門,否則有機會俾你傳球或者射門,你就做唔到應做既野。呢d基本野好重要,但係有d花巧既野都好重要,第一樣就係扭波(姐係改變你既位置,咁對方就要估你想傳去邊),第二樣就係撞牆過人,呢樣就對d較少經驗既人比較有較,呢一樣野可以去1 on 1 場去練。仲有就係開波既技巧,唔好以為點樣開波係唔重要,因為一場波得一隊開波,如果你識利用開波,咁你就會多一次進攻機會,對方少一次進攻機會,所以你開波要踢上前俾隊友去追,當然呢d野要同隊友一早諗定先。

所以最重要既係你要去練同埋要有多d實戰經驗。d野就講完啦,講得唔好唔好鬧我XD

撞牆篇:
撞牆我會話分三種,第一種係企定將個波撞去牆,跟住拎番個波,第二種係你推進個時,將個波撞去牆跟住拎番,第三種係你番去後場拎波,撞牆後拎個波去相反方向。練好呢幾種撞牆之後你就會勁好多XD

射門傳球篇:
練好one touch pass, one touch shot,射死角呢d一定要,但係原來有另一樣野都好緊要,我尋日先留意到,就係要練故意躂Q,有時隊友離你幾近,你想傳俾佢,你就要細細力咁傳,同埋射門去錯腳位個時,有時你大力射,個龍都未走得切,個波都埋到去,咁就唔入了,咁你就要細力射。

對峙篇:
我見到有d人守龍,對方單刀個時一味狗衝埋個波度,其實你唔駛狗衝,你只需要走去對方前面唔太遠個時禁實x,一路走到佢前面好近,咁你封位封得好,個波就好難入。另外,有陣時你唔知對方想點或者似係想撞牆,咁你可以因應情況,選擇係對方附近禁實x或者企定定睇下對方想點,切記千其唔好一衝埋對方就衝到盡,要留有餘地,就算衝錯左你都仲有機會補救。

結語:
除左以上,你仲要練點fake人,總之你想踢得好就一定要練,你勤力練,M4都唔係你既對手,不過你最好牢記M4金句先:
1. 玩haxball一定要冷靜
2. 唔好下下都撞牆,好易估
3. 要信你既隊友
4. 踢波唔好掛住打字
joke
離線Plastic
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-07-19
多謝教學~!
咁練既方法係點...同人多d 1vs1, 多d打其他位置, 定係自己開一間房狂練?
離線魚蛋
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-07-19
求M4指點
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-07-19
引用第4樓魚蛋2011-07-19 23:47發表的“”:
求M4指點 [表情]

佢OG 開始有心得
離線Plastic
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-07-19
求指點[adore] btw你地係咪都有用其他名玩hkhbl??
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-07-19
引用第6樓Plastic2011-07-19 23:49發表的“”:
求指點[adore] btw你地係咪都有用其他名玩hkhbl??

無, 得2-3 個有玩, 我地啱啱先form 左draft team
離線魚蛋
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-07-19
引用第5樓→※Pong※←2011-07-19 23:47發表的“”:
佢OG 開始有心得 [表情] [表情]

狀態問題姐狀態問題姐
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-07-19
引用第8樓魚蛋2011-07-19 23:52發表的“”:
狀態問題姐狀態問題姐 [表情]

king 成日OG 0個陣你地又唔係咁講 :(
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-07-19
樓主係hb叫咩名?
離線Plastic
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-07-19
YUI, 呢排打街場叫Menma
離線魚蛋
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-07-19
引用第9樓→※Pong※←2011-07-19 23:53發表的“”:
king 成日OG 0個陣你地又唔係咁講 :( [表情]

點會呢
pong OG果陣都係咁講
離線ming仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-07-24
一定要向全haxball最勁既SENAL 學野

留個名先
離線朗拿度
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-07-24
YUI? 唔係同哥利以前同隊既咩?
其實佢地搞果D game 都好提升技術