• 8859閱讀
  • 47回復

[電影]作死不離3兄弟 (3 Idiots) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-09-05
作死不離3兄弟 (3 Idiots)

(44個評論 | 新增評論)
導演: 拉吉庫瑪希拉尼
主演: 阿米爾汗,馬德哈萬,沙曼喬希,嘉雲娜卡布 ,波曼伊拉尼
片長: 165分鐘
日期: 2011-09-01

這是一個關於作死三兄弟幫,找尋人生和理想價值的故事……Rancho(阿米爾汗 飾)是個初生之犢不畏虎的大學生,與嚴格勢利的校長Virus(波曼伊拉尼 飾)互不咬弦,雙方在校園上演麻甩版《金枝慾孽》,引發連場笑話。其後Rancho分別認識了兩位摯友Farhan(馬德哈萬 飾)、Raju(沙曼喬希 飾),和校長的小女兒Pia(嘉雲娜卡布 飾)。Pia的婚事因遭Rancho破壞而告吹,二人因此結成歡喜冤家,誰不知後來雙雙「愛鬥氣,愛上你」,更讓Pia成為了父親和男友的磨心。

Farhan和Raju各自受家庭壓力影響,終日心事重重。Rancho決心拯救一眾迷途羔羊,喚起各人的勇氣,重掌自己的人生。憑著Rancho的努力不懈,終成功帶領他們找到了生命的價值和意義,朝夢想奔馳。不過此時Rancho卻突然人間蒸發,原來他一直藏著不為人知的秘密……

雖然係舊片...但我誠意推介比大家...
個劇本身已經好有內涵...再加上人物既性格突出...
全片歷時3小時全無冷場...超爆笑抵死...又歌又舞...感動場面亦不少...(至少我都有流淚...)
個人覺得比一百萬零一夜還要好睇...

我係入場睇的...不過我見坊間話有得網上睇番...
如果唔想比錢睇...我都建議大家在網上或碟睇番...
真係一套好片...

可能有人之前已睇左...不過我想推介未睇的...真係好值得睇...

http://www.youtube.com/watch?v=z8ETuYlK41E

http://www.youtube.com/watch?v=hA8qe2QsOEw&feature=related
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-09-05
前排有好友係度推介過, 應該有唔少好友都睇過~~
的確唔錯, 我老婆都竟然睇哂~~~
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-09-05
尋日睇左 trailer, 感覺幾好笑
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-09-05
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-09-05
引用第3樓煙花2011-09-05 11:07發表的“”:
[表情]
如果唔係睇左的話,我都會去戲院睇

x2

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-09-05
引用第1樓麻凡2011-09-05 10:38發表的“”:
前排有好友係度推介過, 應該有唔少好友都睇過~~
的確唔錯, 我老婆都竟然睇哂~~~ [表情]

比一百萬零一夜還要好睇...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-09-05
引用第2樓廢托2011-09-05 11:06發表的“”:
尋日睇左 trailer, 感覺幾好笑

係由頭笑到尾的...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-09-05
引用第3樓煙花2011-09-05 11:07發表的“”:
[表情]
如果唔係睇左的話,我都會去戲院睇

有人睇左3次了...

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-09-05
引用第5樓sun2011-09-05 11:25發表的“”:
比一百萬零一夜還要好睇... [表情]

咁又未至於, 而且終於片種唔好, 好難比較~~
離線jin
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-09-05
上次好友推薦後,看了超過3次。
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-09-05
引用第8樓麻凡2011-09-05 11:34發表的“”:
咁又未至於, 而且終於片種唔好, 好難比較~~ [表情]

我講整體喎...

唔講內容意義...(一百萬既內涵同呢部既意義係一定的...)

但講爆笑...講風景...講場面...
人物角色既突出鮮明...

我覺得呢兩方面比一百萬多d...

講時講...我諗起佢用黑白的場景黎演釋當中一個同學既家人...
呢點既幽默性真係好強...

再加上佢亞娘用棍"r"下佢老公痴左d毛...再去碌果d薄餅...

我真係笑到標眼淚...

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-09-05
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-09-05
引用第11樓煙花2011-09-05 11:47發表的“”:
個景真係好靚,睇完我即係去搵果度係邊 [表情]

最尾果度真係同仙境一樣咁靚...

老實講...我知好多地方都好靚...好仙境...

但果度有種唔識形容既靚...

做人真係要放眼看世界...

離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-09-05
引用第11樓煙花2011-09-05 11:47發表的“”:
個景真係好靚,睇完我即係去搵果度係邊 [表情]

邊度有得唔使錢睇 ?
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-09-05
引用第10樓sun2011-09-05 11:45發表的“”:
我講整體喎...
唔講內容意義...(一百萬既內涵同呢部既意義係一定的...)
.......

咁就梗係好笑d啦, 因為佢係喜劇嘛~~~
如果要咁比, 賭聖好睇過阿凡達添~