• 8191閱讀
  • 128回復

[日本]老狐遊記:仲夏北海道 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 90  發表于: 2011-09-08
引用第87樓sun2011-09-08 10:54發表的“”:
日本d路好易渣...又安全...少斜坡...1,500cc夠哂了...
同埋日產無咩唔好丫...你又唔係買車...租幾日緊係實用又抵為主啦...

你唔上高速就夠,一上高速,架車無力架。我仲要踩到成140公厘(限速係80),架車好似飄起左咁!

日產無咩唔好,因為我係香港都係用日產既,只不過我個架係2500CC 咁解者。用開,比較熟佢D 操作。所以先揀番日產者。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 91  發表于: 2011-09-08
引用第88樓sun2011-09-08 10:56發表的“”:
返哂鄉下...一係去左其他地方渡假...
你果d花海...人地睇到唔睇了... [表情]

最緊要係你見唔到d 香港呀,大陸呀,台灣呀個d 旅行團。咁你全程都會好寧靜。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 92  發表于: 2011-09-08
引用第90樓freezefox2011-09-08 10:58發表的“”:
你唔上高速就夠,一上高速,架車無力架。我仲要踩到成140公厘(限速係80),架車好似飄起左咁! [表情] [表情] [表情]
.......

沖繩係無斜路的...1,300cc已經好夠洗...

你4人喎...點計都要大cc啦...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 93  發表于: 2011-09-08
不過話時話,係北海道開車真係好舒服!d 路又簡單又易去。彎都唔多幾個。

同埋,用油好平。我開足七日車,日日都最少三四粒鐘,最多個日直頭五六個鐘。但全程埋單油費竟然只係1200左右。我係香港一個星期只係來回公司住家,一日用唔到半個鐘,只係星期六、日叫用得多d,都要七舊咁滯呀。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 94  發表于: 2011-09-08
引用第91樓freezefox2011-09-08 10:59發表的“”:
最緊要係你見唔到d 香港呀,大陸呀,台灣呀個d 旅行團。咁你全程都會好寧靜。 [表情] [表情]

你去果d時間夾唔倒未見唔倒囉...
旅行團去果d時間好早架麻...斷估你地都唔會晨早6:00 morning call掛...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 95  發表于: 2011-09-08
引用第92樓sun2011-09-08 11:01發表的“”:
沖繩係無斜路的...1,300cc已經好夠洗...
你4人喎...點計都要大cc啦... [表情]

有兩個小朋友,計半個。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 96  發表于: 2011-09-08
引用第94樓sun2011-09-08 11:02發表的“”:
你去果d時間夾唔倒未見唔倒囉...
旅行團去果d時間好早架麻...斷估你地都唔會晨早6:00 morning call掛... [表情]

你攪錯,岩岩相反。我地係好早就出發,而旅行團d 人都仲未訓醒。

我地試過為左趕得切「放羊時間」,五點鐘起身,五點半check out 起程了。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 97  發表于: 2011-09-08
引用第93樓freezefox2011-09-08 11:02發表的“”:
不過話時話,係北海道開車真係好舒服!d 路又簡單又易去。彎都唔多幾個。
同埋,用油好平。我開足七日車,日日都最少三四粒鐘,最多個日直頭五六個鐘。但全程埋單油費竟然只係1200左右。我係香港一個星期只係來回公司住家,一日用唔到半個鐘,只係星期六、日叫用得多d,都要七舊咁滯呀。

睇下你架車食唔食油啫...加上香港既油稅咁貴...
基本上泰國...日本...大陸d油都唔似香港的貴...
只係我地用慣左貴野...去到自然覺得平...
你用2500cc既油同1500cc既油係唔係有分別?

佢有無比埋個gprs你呀? 英文定日文版?

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 98  發表于: 2011-09-08
引用第96樓freezefox2011-09-08 11:04發表的“”:
你攪錯,岩岩相反。我地係好早就出發,而旅行團d 人都仲未訓醒。
.......

咁未見唔倒囉...有乜出奇...

我去沖繩都唔係見好多香港人...大陸人...反而台灣人就多小小...

去其中一個平和公園仲萬里無人...

旺季d人去既地方...當然係沙灘啦...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 99  發表于: 2011-09-08
引用第97樓sun2011-09-08 11:05發表的“”:
.......

咁當然係因為cc 有別啦。2500cc 食油食到嘔的。1500cc 平好多的。其實單單油價計,日本同香港分別不太大。

另外仲有一個因素,係北海道全程大直路,無燈唔駛停,唔似你係香港開車,行下停下,慳油好多的。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 100  發表于: 2011-09-08
引用第97樓sun2011-09-08 11:05發表的“”:
.......

一定跟GPS 比你的。要日文版,比英文版好用。唔好用英文版,你對唔番D 地方名的。

日本個導航系統又係無敵。七日入面我只有一個地方係不能係GPS 到搵到(應該話佢指錯我地方),其他通通準確無誤。佢連臨時既修路工程都可以通知你。你話個系統幾完備。

日本人係呢方面真係無得頂。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 101  發表于: 2011-09-08
引用第98樓sun2011-09-08 11:07發表的“”:
咁未見唔倒囉...有乜出奇...
我去沖繩都唔係見好多香港人...大陸人...反而台灣人就多小小...
.......

我早起早去,見唔到唔出奇。但我唔會早去早返架嘛。我會一直玩到夜晚架嘛。

早去無人,玩到夜晚都唔多見人,咁先出寄哎嘛。

又話旅遊旺季,又話酒店BOOK 到爆哂,咁D 人究竟去哂邊?

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 102  發表于: 2011-09-08
引用第100樓freezefox2011-09-08 11:11發表的“”:
一定跟GPS 比你的。要日文版,比英文版好用。唔好用英文版,你對唔番D 地方名的。
.......

所以點解我咁鐘意去日本...貴一貴都會去囉...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 103  發表于: 2011-09-08
引用第101樓freezefox2011-09-08 11:13發表的“”:
我早起早去,見唔到唔出奇。但我唔會早去早返架嘛。我會一直玩到夜晚架嘛。
.......

跟團既又未必會去你果d地方...就算去又未必會留好耐...

加上北海道咁大...你有無去網走呀?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 104  發表于: 2011-09-08
引用第102樓sun2011-09-08 11:24發表的“”:
所以點解我咁鐘意去日本...貴一貴都會去囉... [表情]

日本當然有佢吸引既地方,唔係都唔會年年咁多香港人去朝聖。

其實震一震之後,少左好多人去日本,反而係去日本既最佳時候。唔計價錢既話。