• 11438閱讀
  • 200回復

[電視劇][台慶劇]法證先鋒III [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線杜菲斯

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-10-10
簡介
首播日期: 2011.10.10
一宗婚宴中的槍擊事件,掀開兩宗案件的序幕…法證事務部、法醫科和警察重案組各部門精英,再次攜手合作,查案緝兇,撲滅罪行,維護法紀!

三法再度聯手

法證部高級化驗師布國棟(黎耀祥飾)學識淵博,堪稱「人肉百科全書」。法醫科高級醫生鍾學心(張可頤飾),做事積極投入,曾進修各類型課程,令工作上往往有出奇不意的幫助。布國棟和鍾學心因工作關係而成為好友,時常並肩作戰,甚有默契。二人交談間常滲進一些科學和醫學的專業名詞,二人常被揶揄以「火星話」溝通。

西九龍重案組高級督察凌倩兒(徐子珊飾),擅長策略和部署,與下屬相處融洽。西九龍重案組警長李展風(吳卓羲飾)為凌倩兒的得力助手,曾為飛虎隊隊員,故身手了得,家境富裕,卻為追求理想投身警界。

法證部科學鑑證主任蔣卓君(陳茵媺飾)是部門的新力軍,她常插手查案,而同屬科學鑑證主任的何正民(蕭正楠飾),因做事按部就班,對蔣卓君的「越界」舉動不表認同,時常阻撓。為此蔣卓君與何正民因各自的原則不同而產生一些磨擦,但漸漸兩人在工作中加深了解,關係因此得到改善。法證部科學鑑證主任游健保(蔣志光飾)年紀較長,其人生經驗豐富,可說是一位「通識達人」,又或是「人肉掌故王」。

專業身份的背後

鍾學心本獨居,後來好友凌倩兒遷入成為租客,二人同居一室,互訴女人心事之餘,亦不時討論案情,互相增益不少。布國棟娶妻周奕霏(胡定欣飾),育有一女,並與父布順興(元華飾)同住。周奕霏為執業大律師,是法律界的一顆閃耀新星。可惜周奕霏為名利選擇幫助富商謀取暴利,與布國棟以公義為先的價值觀出現了分歧,幸福婚姻最後離婚告終。布國棟因婚變而情緒低落,鍾學心給予開解,助其渡過情緒上的難關,由工作上的好拍檔昇華至知心好友。

在鍾學心與布國棟的感情在默默滋長的同時,臨床心理學家方世友(陳展鵬飾)對鍾學心展開追求,二人交往期間,方世友失蹤多年的弟弟,發現被謀殺並埋葬於荒島上。鍾學心與布國棟有份參予調査工作,在案件調查中,暴露了方世友與鍾學心之間的分歧,最後二人因了解而分手。

未解開的心結

布國棟發現鍾學心年幼時父母被謀殺的事成為陰影,心結難解。行兇者被判終生監禁,如今獲假釋出獄,還揚言謀殺案實是冤案,自己是清白無辜!鍾學心為尋求真相,不眠不休搜集證據,布國棟亦從旁協助,二人聯手,終查出昔日案件的真相。

今晚開始,個班底唔同哂

當係部新劇睇算
離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 200  發表于: 2011-11-23
引用第160樓KEO2011-11-20 22:45發表的“”:
吳唱K真係好精,扭好個軚搵自己條女黎頂先 [表情]

d下真係好好笑...
離線阿清
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 199  發表于: 2011-11-21
引用第180樓真秘密2011-11-20 23:11發表的“”:
真係好爛,
video call條片影得清ok,跟住再睇到片入面d植物再知道埋o係咩黎都算數 [表情] [表情]
個兇手殺人要搞到咁麻煩,要玩放火..放火淋火水又就咁淋屋外,連入面咩環境都唔睇,俾晒機會佢地走,
pro sir堅持要解晒兩個人ge手腳束縛先肯走,最後又一野輕鬆整爆度鐵門,仲要mandy有腳唔走,要俾pro sir抱住...成班警察黎到企o係度睇,到最後其實都係咩都無做過...
唱k果part又係傻,有槍唔用要咁樣攔車,仲要搵個女人擋 [表情]
.......

cant agree more

睇緊個陣都有同樣感覺
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 198  發表于: 2011-11-21
引用第197樓Mak882011-11-21 12:38發表的“”:
子珊比人捉住對手之嘛.....
.......

雖然我只睇左半粒鐘...

但睇倒呢度時...同你既反應一樣...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線Mak88
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 197  發表于: 2011-11-21
引用第180樓真秘密2011-11-20 23:11發表的“”:
子珊比人捉住,架車漏緊油,唱k仲夠膽開槍,其實係咪真係咁唔鐘意子珊
.......

子珊比人捉住對手之嘛.....

點解唔用對4吋高爭鞋, 對準個頭車2腳, 咩都死啦
離線可可粉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 196  發表于: 2011-11-21
引用第190樓迪神2011-11-21 01:05發表的“”:
mandy 同 pro sir 被困時應該要check in!
Mandy 同pro sir 比人捉左時 其實上fb check in 咪得law, 即刻知自己係邊, 再唔係google map my location law, 駛乜要驗泥攪咁多野喎...
[表情] [表情] [表情]

離線菲爾鐘斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 195  發表于: 2011-11-21
引用第190樓迪神2011-11-21 01:05發表的“”:
mandy 同 pro sir 被困時應該要check in!
Mandy 同pro sir 比人捉左時 其實上fb check in 咪得law, 即刻知自己係邊, 再唔係google map my location law, 駛乜要驗泥攪咁多野喎...

可能用3收唔到呢
離線JHELSEA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 194  發表于: 2011-11-21

離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 193  發表于: 2011-11-21

離線迪基亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 192  發表于: 2011-11-21

離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 191  發表于: 2011-11-21

離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 190  發表于: 2011-11-21

離線joN3
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 189  發表于: 2011-11-21
t _ b 沒有 bbq結局

離線朗拿度
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 188  發表于: 2011-11-20
引用第187樓真秘密2011-11-20 23:27發表的“”:
你想點攞先 [表情]

巴黎鐵塔反轉再反轉
其實我like茵薇多D , 唉哎, 好煩呀
離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 187  發表于: 2011-11-20
引用第184樓朗拿度2011-11-20 23:20發表的“”:
如我係我個賊, 反正都死, 又望住徐子珊, 梗係攞返D著數先啦 [表情]

你想點攞先