• 2357閱讀
  • 41回復

啤酒妹護士易受性騷擾   反映不滿 公司多要求淡化事件 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-10-17
2011年10月16日

護士空姐啤妹 性騷擾高危

【本報訊】一項年輕女性在職場受性騷擾情況調查發現,逾七成受訪者在工作期間有機會受客人性騷擾,逾三成人更曾被客人性騷擾,包括評論外表及追問放工後約會等;其中四大高危行業分別是推廣員、護士、售貨員及空中服務員。

評論外表展淫褻表情
新婦女協進會及女體勞工關注組,今年 6至 8月成功訪問了 203名 16至 25歲在職女僱員,發現 73%表示工作期間客人有機會作不同桯度的性騷擾, 32%更稱曾被客人性騷擾;騷擾形式包括對外表加以評論、展示淫褻表情、邀約或追問放工後約會等。調查指出四大曾有客人性騷擾女僱員的職業包括推廣員( 56%)、護士( 42.1%)、售貨員( 40%)及空中服務員( 31.9%)。

逾六成工作時曾被客人性騷擾的受訪者曾向公司反映,但逾半稱公司會「置諸不理,並要求員工淡化事件」、「怪責員工生事」及「禁止員工對外洩露事件」,公司「馬上跟進並立刻制止客人行為」的比率不足兩成。

協進會外務副主席馬穎兒稱,曾有一名啤酒女推廣員被客人毛手毛腳,推廣員惟有「爆樽」自保,幸好事件最後毋須報警及事主無被解僱;曾有女護士移動男病人時被「掃背」,但因人手不足無法由男護士照顧所有男病人,女護士只能「話病人兩句」後繼續工作。

非涉刑事報警不受理
馬穎兒說,除非熊抱等非禮刑事行為,否則報警多數不獲受理。她稱公眾認為「啤酒妹」、女僕咖啡侍應等從業員要「食得鹹魚抵得渴」,是誤將性騷擾合理化,建議加強公眾教育及正視女僱員勞動價值。

職場受害人遭性騷擾形式
性騷擾形式:對外表加以評論 發生比率: 80.70%
性騷擾形式:展示淫褻表情 發生比率: 75.80%
性騷擾形式:邀約或追問放工後約會 發生比率: 71%
性騷擾形式:觸摸身體部位 發生比率: 64.50%
性騷擾形式:有人在周圍說與性有關的笑話 發生比率: 62.90%
性騷擾形式:談話內容與性或性器官有關 發生比率: 59.70%
資料來源:新婦女協進會

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20111016&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=15709002
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-10-17
Re:啤酒妹護士易受性騷擾   反映不滿 公司多要求淡化事件
特稿
受顧客性騷擾員工難訴訟
2011年10月16日

進行該項調查的新婦女協進會指出,現時的《性別歧視條例》存在漏洞,第 40條只訂明貨品、服務及設施的提供者性騷擾顧客屬違法行為,卻沒有訂明相反情況(即顧客向受僱於服務行業人士作出性騷擾行為)屬違法,令服務行業員工即使被顧客性騷擾,亦不能循法律途徑向顧客作出民事訴訟。

責林煥光未跟進修例
該會外務副主席馬穎兒稱平機會負責執行《性別歧視條例》,平機會 1999年已發現《性別歧視條例》存漏洞,立法會亦曾就平等機會的法例進行檢討,但至今仍未成功修例堵塞漏洞保障女僱員,協進會不滿現任平機會主席林煥光未有積極跟進修例情況。

關注婦女權益的立法會議員何秀蘭說,即使條例存有漏洞,平機會只能向行政機關建議修例,議員雖可提出私人草案建議修例,但關卡重重,包括政府可以增加公帑開支為由拒絕提案,故除非行政機關主動提出修例,否則議員亦無他法。她坦言過往從未收到女僱員被客人性騷擾的投訴個案,未能掌握實際情況,但相信社會對某些行業從業員有既定眼光,呼籲受害人挺身舉報。
《蘋果》記者

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20111016&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=15709003
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-10-17
Re:啤酒妹護士易受性騷擾   反映不滿 公司多要求淡化事件
大家飲還飲,要尊重下人地ar...
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-10-17
點解賣啤酒唔請啤酒仔既? 係仔分分鐘搵得仲多喎...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-10-17
引用第3樓sun2011-10-17 12:09發表的“”:
點解賣啤酒唔請啤酒仔既? 係仔分分鐘搵得仲多喎... [表情]

靚仔愈來愈少ma...

你唔見D香港廣告,D仔愈來愈唔掂ga mei??
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-10-17
Re:Re:啤酒妹護士易受性騷擾   反映不滿 公司多要求淡化事件
引用第2樓liuming2011-10-17 12:05發表的“Re:啤酒妹護士易受性騷擾   反映不滿 公司多要求淡化事件”:
大家飲還飲,要尊重下人地ar... [表情]

怎樣才算尊重??  
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-10-17
Re:Re:Re:啤酒妹護士易受性騷擾   反映不滿 公司多要求淡化事件
引用第5樓seattleqoo2011-10-17 12:14發表的“Re:Re:啤酒妹護士易受性騷擾   反映不滿 公司多要求淡化事件”:
怎樣才算尊重??   [表情] [表情] [表情]

開多幾支啤酒...
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-10-17
Re:Re:啤酒妹護士易受性騷擾   反映不滿 公司多要求淡化事件
引用第4樓liuming2011-10-17 12:11發表的“Re:啤酒妹護士易受性騷擾   反映不滿 公司多要求淡化事件”:
靚仔愈來愈少ma...
.......

而家個市場...女多男少...搵d好樣小小就已經可以了...

又可以比d仔多一條出路...呢d睇供求之麻...

你認為而家d啤酒妹都好靚既咩?

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-10-17
Re:Re:Re:啤酒妹護士易受性騷擾   反映不滿 公司多要求淡化事件
引用第7樓sun2011-10-17 12:25發表的“Re:Re:啤酒妹護士易受性騷擾   反映不滿 公司多要求淡化事件”:
而家個市場...女多男少...搵d好樣小小就已經可以了...
又可以比d仔多一條出路...呢d睇供求之麻...
.......

女仔個樣仲可以後天再加工...
男仔加工,真係太少了...
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-10-17
引用第2樓liuming2011-10-17 12:05發表的“Re:啤酒妹護士易受性騷擾   反映不滿 公司多要求淡化事件”:
大家飲還飲,要尊重下人地ar... [表情]

唔記得邊套戲......「我尊重妳至撩妳咋,如果唔尊重妳,理妳就嫌費事啦!」
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-10-17
Re:Re:Re:Re:啤酒妹護士易受性騷擾   反映不滿 公司多要求淡化事件
引用第8樓liuming2011-10-17 12:32發表的“Re:Re:Re:啤酒妹護士易受性騷擾   反映不滿 公司多要求淡化事件”:
女仔個樣仲可以後天再加工...
男仔加工,真係太少了... [表情]

唔係呀...我見而家好多化妝counter都係男化妝師的...

男人要加工...都可以好靚仔架...

當然唔係叫你化到好似d女人咁痴哂假眼睫毛...畫好粗眼線...
咁就嚇死人...
如果係走陽光型...又或者走型格路線的話...<<<< 呢d唔一定需要靚仔架...
但身型必須高大...亦唔好太瘦...健碩d...

相信啤酒好快賣光哂...

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-10-17
引用第9樓國球旗2011-10-17 12:34發表的“Re:Re:啤酒妹護士易受性騷擾   反映不滿 公司多要求淡化事件”:
唔記得邊套戲......「我尊重妳至撩妳咋,如果唔尊重妳,理妳就嫌費事啦!」 [表情] [表情]

離線frankie
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-10-17
Re:Re:Re:Re:Re:啤酒妹護士易受性騷擾   反映不滿 公司多要求淡化事件
引用第10樓sun2011-10-17 12:36發表的“Re:Re:Re:Re:啤酒妹護士易受性騷擾   反映不滿 公司多要求淡化事件”:
唔係呀...我見而家好多化妝counter都係男化妝師的...
男人要加工...都可以好靚仔架...
.......

但飲酒多數都係男士喎
寧願一生都不說話 都不想講假說話欺騙你
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-10-17
引用第9樓國球旗2011-10-17 12:34發表的“Re:Re:啤酒妹護士易受性騷擾   反映不滿 公司多要求淡化事件”:
唔記得邊套戲......「我尊重妳至撩妳咋,如果唔尊重妳,理妳就嫌費事啦!」 [表情] [表情]

撩還撩...佢地出得黎做呢行...相信都預左的...
但如果出手就真係超唔尊重人...亦唔尊重自己...

女人有時就係...:
"你撩我...証明仲有市場"
"但若果比個八兩金揀...就是侮辱"
"所以...咩為之尊重...咩為之唔尊重?"
"我好不滿...因為撩親我果d都係地盤佬..."

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-10-17
Re:Re:Re:Re:Re:Re:啤酒妹護士易受性騷擾   反映不滿 公司多要求淡化事件
引用第12樓frankie2011-10-17 12:39發表的“Re:Re:Re:Re:Re:啤酒妹護士易受性騷擾   反映不滿 公司多要求淡化事件”:
但飲酒多數都係男士喎 [表情] [表情] [表情] [表情]

多數係架...不過如果有人個場肯搵仔賣啤酒...我幾肯定d仔一定搵倒錢...