• 2874閱讀
  • 45回復

黎智英被指向陳日君及泛民大額捐獻 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2011-10-19
引用第13樓BVEsun2011-10-19 09:30發表的“”:
我第一樓已經問緊
不過冇人答到
.......

梗係冇人答到你啦。呢到有邊個有本事會知。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2011-10-19
引用第14樓國球旗2011-10-19 09:51發表的“”:
蘋果話:
陳日君主要把捐款用作支援飽受中共打壓的地下教會等事宜。
.......

只能相信了。

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2011-10-19
其實陳日君接受黎智英捐款,關我地咩事?

佢又唔係捐比教區,好似做唔到咩事會影響公眾
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2011-10-19
引用第17樓三郎2011-10-19 12:31發表的“”:

係唔係新聞報導出黎我地至知呢?

報導出黎既...係唔係一定有價值呢?
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2011-10-19
引用第18樓sun2011-10-19 12:35發表的“”:

價值一定有~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2011-10-19
引用第17樓三郎2011-10-19 12:31發表的“”:
佢又唔係捐比教區,好似做唔到咩事會影響公眾

嘩!呢樣就絕對唔可以咁講啦!一個神職人員接受過千萬既損款,點都講唔通!如果佢拒絕交侍既話。

正正係因為佢唔係捐比教區。佢捐比教區仲好呀!有單有據有理由!佢唔捐比教區,但捐比個神父,而個神父又唔交代佢要D 錢黎做咩,咁就係最大既問題啦。

因為神父係教區入面有好大的權力的,可以左右好多事的。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2011-10-19
引用第18樓sun2011-10-19 12:35發表的“”:

關乎香港某幾個最有影響力的人物...
佢地有金錢上的瓜葛,即使係正/負面,都會有value....
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2011-10-19
引用第21樓liuming2011-10-19 14:11發表的“”:
關乎香港某幾個最有影響力的人物...
佢地有金錢上的瓜葛,即使係正/負面,都會有value....

咁有價值既新聞...點可以收埋唔比人知...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2011-10-19
陳日君自嘲敗家精剩幾十萬
明報 – 4小時前寄給朋友列印天主教香港教區陳日君樞機在今早的記者會上回應商人黎智英的捐款,他自嘲為敗家精,捐款用剩幾十萬。

陳日君被問到黎智英給他的二千萬捐款是否已花光,陳日君表示,還用剩幾十萬。他多次形容自己是敗家精。

陳日君又強調,黎智英從來沒有問過他如何用這些錢,他亦從來沒有問過黎智英下一次何時再捐款。

被問到是否有用捐款支持內地的地下教友,陳日君說,地上和地下的教友都有支持,但現在地上的教友已經很有錢,而對地下教友的支持,通常是他們有神父來到香港,陳日君就給他們一點錢。

陳日君一再強調,沒有用捐款作私人享樂,希望外界不會對他有懷疑。

(即時新聞)

佢係咪叫做回應左架啦?

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2011-10-19
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2011-10-19
個人黎講,我係傾向信任陳日君的。

但我覺得佢係可以處理得更好咁解者……………

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2011-10-19
大家對呢單新聞既著眼點係神職人員/政黨收受捐款,我既著眼點係foxy/電腦保安。

foxy 已經出事不下十數次,點解仲有咁多人會用佢,香港人對於保護自己電腦上資料的意識真係嚴重不足。

一個咁私人保密的檔案,一係就係肥佬黎自己部機、一係就係佢私人助理部機,明知自己部機裡面有唔少敏感資料 (我估計裡面應該唔止呢個檔案),竟然仲裝 foxy?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2011-10-19
引用第26樓bmx2011-10-19 15:09發表的“”:
大家對呢單新聞既著眼點係神職人員/政黨收受捐款,我既著眼點係foxy/電腦保安。 [表情]
foxy 已經出事不下十數次,點解仲有咁多人會用佢,香港人對於保護自己電腦上資料的意識真係嚴重不足。 [表情]
一個咁私人保密的檔案,一係就係肥佬黎自己部機、一係就係佢私人助理部機,明知自己部機裡面有唔少敏感資料 (我估計裡面應該唔止呢個檔案),竟然仲裝 foxy? [表情]

係囉。連我經過你既勸喻之後都唔敢再裝FOXY 了………

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2011-10-19
引用第26樓bmx2011-10-19 15:09發表的“”:
大家對呢單新聞既著眼點係神職人員/政黨收受捐款,我既著眼點係foxy/電腦保安。 [表情]
foxy 已經出事不下十數次,點解仲有咁多人會用佢,香港人對於保護自己電腦上資料的意識真係嚴重不足。 [表情]
一個咁私人保密的檔案,一係就係肥佬黎自己部機、一係就係佢私人助理部機,明知自己部機裡面有唔少敏感資料 (我估計裡面應該唔止呢個檔案),竟然仲裝 foxy? [表情]

foxy係比人用黎爆料的...
呢個世界邊有咁多"巧合"??
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2011-10-19
引用第28樓liuming2011-10-19 15:31發表的“”:
foxy係比人用黎爆料的...
呢個世界邊有咁多"巧合"??

唔係喎,我睇幾份報紙都話係經 foxy 外泄喎。

仲有,一個咁私人的檔案,除左肥佬黎自己同埋佢私人助理之外,應該唔會有其他人會有。如果係佢私人助理爆出黎的話,就肯定會俾人告到甩褲。除非,又係好似上次淫照咁,拎部電腦去整,不過整電腦間公司又係會俾人告到甩褲。