• 1816閱讀
  • 31回復

拉尼娜又來 今冬長又冷 連續兩年沒春天罕見 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-10-19
【明報專訊】秋去冬來,還有3個星期便踏入廿四氣節的立冬。天文台長岑智明表示,初步有迹象顯示,拉尼娜(La Nina)現象正逐漸形成,若赤道太平洋中及東部海水持續低溫,影響香港冬季的季候現象會普遍較強,今年冬季或會重演今年初長時間持續寒冷的現象,明年將罕有地連續第二年出現沒有春天的日子。

天文台表示,去年7月開始發生拉尼娜現象,至今年3月止,但赤道太平洋中部及東部的海水溫度,一直未有回升至正常水平,直到8月再有下降迹象,目前該區海水溫度較正常低0.5℃或以上。世界各地多個氣候模式的最新預測均顯示,該區水溫可能會在未來數月維持正常偏冷狀態,不排除拉尼娜有可能在今年餘下時間發展。

澳洲氣象局﹕威力遜今年初
天文台資料顯示,過去50年未試過連續兩年出現拉尼娜現象。除去年冬季,再上一次冬季出現拉尼娜,已是1998年。不過,澳洲氣象局指出,即使連續兩年發生拉尼娜現象,但威力應不及今年初的一次。美國太空總署稱,今年初的拉尼娜現象是過去半世紀最強。在全球暖化的大趨勢下,去年拉尼娜發威,令香港、美國、英國、日本、韓國等經歷了近年少見的大寒潮,北半球紛紛被冰雪覆蓋,但有些地區的天氣卻較正常溫暖。

天文台網頁將增滾動資訊
另外,今年風季已到尾聲,上月底襲港的「納沙」令天文台掛起兩年來首個8號風球,但被指發出8號信號前預警時間不足。岑智明表示,天文台原本預測納沙的移動路徑與本港有400公里距離,只有10%機率令本港4個或以上監測站吹烈風,但到翌日凌晨約2時,納沙突然採取偏北路線移動,令本港普遍吹烈風的機率提升至50%,天文台已即時預警,有可能發出更高信號。

為了讓市民掌握熱帶氣旋資訊,明年風季會在天文台網頁加入滾動資訊,不時更新熱帶氣旋最新情况,以及在熱帶氣旋移動路徑網頁加入文字說明,令市民了解預測熱帶氣旋路徑的原理和在什麼情况下發出或取消信號。

http://hk.news.yahoo.com/%E6%8B%89%E5%B0%BC%E5%A8%9C%E5%8F%88%E4%BE%86-%E4%BB%8A%E5%86%AC%E9%95%B7%E5%8F%88%E5%86%B7-%E9%80%A3%E7%BA%8C%E5%85%A9%E5%B9%B4%E6%B2%92%E6%98%A5%E5%A4%A9%E7%BD%95%E8%A6%8B-211246080.html
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-10-19
冬天真係令人又愛又恨
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-10-19
香港一直以黎冬天好凍既日子唔多...
我地只習慣一星期最多3數天係極凍的時刻...(2-3度)
就會好開心...可以拎d厚衫出下場...

但去年當中有至少半個月左右係好凍...(10度左右...什至更低)
港人在半個月(我地叫做長期啦)既嚴寒天氣下...
又真係抵唔住凍的...

其實長時間冬天(所謂)唔係問題...
但下下幾度的話...港人(特別係老人)
真係頂唔順的...

無暖氣設備既...最好預早選購定...
一下子好凍時...想買都沒貨了...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線可可粉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-10-19
還記得上年好辛苦捱過的說....鼻子又有麻煩了
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-10-19
我記得我細個既時候,冬天一直都係又長又冷的………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-10-19
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-10-19
引用第4樓freezefox2011-10-19 11:12發表的“”:
我記得我細個既時候,冬天一直都係又長又冷的………

我的小時候都係...
聖誕至農曆新年都好凍~~
當然有幾日會特別凍la...
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-10-19
引用第3樓可可粉2011-10-19 11:11發表的“”:
還記得上年好辛苦捱過的說....鼻子又有麻煩了 [表情] [表情]

我都係咁話...舊年係凍到個人好討厭冬天...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-10-19
引用第6樓liuming2011-10-19 11:17發表的“”:
我的小時候都係...
聖誕至農曆新年都好凍~~
.......

我細個時聖誕係5-6度...
新年係2-3度...

大帽山係零下5-6度的...

果時既年代...唔多高樓大廈...
所以冬天好凍...但夏天又唔會好似而家咁焗熱...

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-10-19
引用第7樓sun2011-10-19 11:21發表的“”:
我都係咁話...舊年係凍到個人好討厭冬天...

舊年? 冇咩特別感覺wor...
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-10-19
引用第9樓liuming2011-10-19 11:27發表的“”:
舊年? 冇咩特別感覺wor...

吓! 舊年無感覺? 定係你善忘呀?

唔通係我?

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-10-19
凍 d 好呀
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-10-19
引用第10樓sun2011-10-19 11:33發表的“”:
吓! 舊年無感覺? 定係你善忘呀? [表情]
唔通係我? [表情]

可能舊年成個人都係忙於工作...
跟本冇咩時間感受下外面的世界...
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-10-19
引用第12樓liuming2011-10-19 11:50發表的“”:
可能舊年成個人都係忙於工作...
跟本冇咩時間感受下外面的世界...

返工放工都有出外既感受倒吧...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-10-19
引用第11樓國球旗2011-10-19 11:36發表的“”:
凍 d 好呀 [表情]

其實我都鐘意凍...多過熱...

不過凍得太耐...個人會回唔倒氣...好辛苦的...